Tegnap egy apró hiba kijavításával újabb verzió jelent meg a BlackBerry okostelefonokat és a PlayBookokat összekötő BlackBerry Bridge alkalmazásból: a 2.0.0.31-es verzió semmi újat nem hoz az eggyel korábbi variánshoz képest, a hírek szerint azonban jelentős változásra készül a RIM a 2.1-es PlayBook OS megjelenése után a Bridge architektúrában.

Az első és legfontosabb újítás, hogy a mobil és a tablet immár nem csak Bluetooth, hanem Wi-Fi kapcsolaton is képes lesz kommunikálni egymással, ami az adatátviteli sebesség tekintetében legalább akkora különbség, mintha egy robogóról átülnénk egy Suzuki GSX-R -re. A Bluetooth kapcsolat ugyanis a legjobb esetben is elméletileg 3 megabitet visz át másodpercenként, amiből a gyakorlatban jó ha a harmada valósul meg. 

A RIM-nél szerencsére belátták, hogy a Bluetooth-szot nem ilyen jellegű adatkommunikációra találták ki, leginkább a tehteringen és a böngészésen látszik, hogy komoly hiányossággal küzd a rendszer - aki próbálta már, tudja, miről beszélek. A Wi-Fi segítségével alighanem jelentősen sikerül majd javítani a tempón, bár hogy pontosan hogyan fogják megvalósítani, és milyen feltételei lesznek a Wi-Fi Bridge-nek, az egyelőre kérdéses.

Ha ez az üzemmód Wi-Fi Hotspot funkción keresztül fog működni, akkor esélyes, hogy olyan BlackBerry kell a másik oldalra, amire 7.1-es OS-t, vagy újabbat telepítettek. Nem beszélve arról, hogy a Wi-Fi és a mobilnet együttes energiahasználatának köszönhetően az újabb BlackBerryk amúgy is harmatos akkumulátor-üzemideje további drasztikus mértékben csökken. Ettől függetlenül jó plusz funkció lesz ez, főleg böngészéshez. Várjuk.

Az új Bridge révén állítólag az üzenetkezelő rendszer is kiegészül majd, azaz immár a szöveges üzeneteket is lehet kezelni (olvasni, fogadni, küldeni) a PlayBookon - az SMS Bridge app készítőjének legnagyobb sajnálatára. Ennél már csak az lenne a jobb, ha a BBM-csoportokat is kezelné a rendszer, de ki tudja, lehet egyszer ennek a beépítésére is sor kerül. 

Az OS 2.1 és vele együtt az új Bridge egyébként valamikor a nyár első felében jelenhet meg.

süti beállítások módosítása