Tegnapelőtt írtunk egy posztot az alkalmazásfejlesztés-gazdaságtan farkastörvényeiről, melyre rengeteg komment és visszajelzés érkezett. Ezek egy részéből az derült ki, hogy a magyar fejlesztők közül is viszonylag kevesen vannak tisztában azzal, hogy a BlakcBerry 10 operációs rendszer milyen lehetőségeket nyújt arra, hogy egy alapvetően jó fizetőképes kereslettel rendelkező felhasználói réteget elérjen egy alkalmazás készítője. Úgyhogy következzék egy kis összefoglaló, mintegy gyorstalpalóként, avagy ezek a lehetőségeid és itt kezdj, ha BlackBerryre szeretnél alkalmazást írni.

Először is ahhoz, hogy megkezdhesd a fejlesztést és publikálhasd az elkészült alkalmazásaidat mindenekelőtt regisztrálnod kell a RIM fejlesztőknek szánt szekciójában és az App World Vendor portal-on.

bb10_developer_tools.jpg

A fejlesztői környezetek, programozási nyelvek az alkalmazásfejlesztő elsődleges segédletei, melyek alapján az új appot életre hívhatja. Az alkalmazás működését nagy mértékben meghatározza, hogy milyen fejlesztői eszköz vagy programnyelv használatával készült, ezek közül BlackBerry 10 esetében a következők választhatók (nagyjából fontossági sorrendben): C\C++ Native SDK, C++/Qt Cascades, HTML5 WebWorks, Adobe AIR Actionscript, Java Android Runtime. Mindezekről a BlackBerry fejlesztők számára dedikált oldalán kérhettek részletesebb információt.

Ha van már kész, vagy félig kész appod, le tudod tesztelni a szimulált környezetekben, ezekből egyelőre kettőt tudtok használni, a fejlesztői prototípus-készülék rendszerét, illetve az ugyanarra a QNX-alapra épülő PlayBook OS 2.1 szimulátort. Mindkét szimulátort letölthetitek az alábbi hivatkozásról.

Végül, de nem utolsósorban ha nem akarsz sokat kódolni, és van már olyan appod, ami Androidos mobilokon vagy tableteken fut, könnyűszerrel át tudod portolni a meglévő kódot PlayBookra (illetve később BlackBerry 10-re). Az androidos appok konverziójáról itt találsz részletes információkat, talán érdemes ezzel kezdeni a játszadozást, hiszen tényleg pofonegyszerű az egész.

Ezután nincs más hátra, kezdődhet a kódolás és az appok publikálása! Gondoljatok bele, minimális ráfordítással ott lehettek egy ígéretes születő platformon már az elejétől!

Címkék: fejlesztő app bb10
süti beállítások módosítása