Az utóbbi napokban egyre-másra érkeznek a RM jövőjével kapcsolatos jóslatok, találgatások, melyek vége többnyire ugyanazt vetíti elő: a cégnek vége, vagy részben vagy teljes egészében eladják, az épületeket lebontják és sóval hintik be a helyüket, a BlackBerryk pedig végül szépen eltűnnek a süllyesztőben.

Thorsten-Heins.jpg

Egy ilyen helyzetben nehéz dolga van a cégvezetőnek, Thorsten Heins most mégis megpróbált a RIM első negyedéves üzleti jelentését követően lelket önteni a felhasználókba és úgy általában véve azokba, akik hisznek a cégben és az értékekben, amiket képvisel. Heinsnek a kanadai Globe and Mail számára küldött nyílt levele Magyarországon kizárólag a BerryBlogon olvasható teljes terjedelmében, magyarul.

Elnök-vezérigazgatóként megértem a RIM részvényeseinek frusztrációját és türelmetlenségét, megértem, hogy tűkön ülve várják, hogy a társaság végre kihasználja azokat az értékeket és tudást, melyekről mindannyian tudjuk, hogy a birtokában vannak. A rossz hírek ellenére nem hisszük, hogy a RIM-nek leáldozott. Ahogy azt sem, hogy a RIM jelenlegi problémái egy átfogó, az egész kanadai technológiai ipart érintő problémát jeleznének.

A technológiai iparág, azon belül a mobiltechnológia egy rendkívül gyorsan változó, globális iparág, ahol a legújabb fejlesztések éppúgy születhetnek Waterlooban (itt van a RIM főhadiszállása - szerk.) mint Szöulban, Palo Altóban vagy éppen Stockholmban. 

Úgy hisszük, a RIM jelenleg egy olyan gyökeres változás küszöbén áll, mely újra megváltoztathatja az emberek kommunikációs szokásait. A technológiai iparban nem az a kérdés, hogy változnod kell, hanem az, hogy mikor, és a világ jelenleg még csak az elején jár az igazi mobilkommunikácó korszakának - egy olyan kornak, amiben az emberek úgy állnak kapcsolatba az őket körülvevő világgal, ahogy arról korábban álmodni sem mertünk. A RIM ennek a korszaknak az alapjait tette le a BlackBerrykkel.

A jövő év elején érkező BlackBerry 10 platform fejlesztése kapcsán arra számítunk, hogy olyan (mobil) eszközöket adunk a felhasználóink kezébe, melyek eddig soha nem látott előnyöket nyújtanak. A BlackBerry 10 nem csupán egymással kapcsolja majd össze az embereket, hanem a mindennapi életünket működtető háttérrendszerekkel, a parkolási rendszerektől kezdve az autók fedélzeti számítógépén át a bankjegykiadó automatákig vagy jegykezelő rendszerekig bezárólag.

Tudom, ezek nagy ígéretek, és sokan kételkednek benne, hogy a RIM valaha képes lesz-e teljesíteni őket. Magam is belátom, hogy a RIM az okostelefon-piac fontosabb trendjeinek nem tudott maradéktalanul megfelelni, különösen a fogyasztói szegmensben. Most mindent megteszünk annak érdekében, hogy a BlackBerry 10-zel vonzó megoldást kínáljunk mind az üzleti, mind a lakossági ügyfeleink számára. Nem feledjük, hogy egy nagyon éles versenyhelyzetet diktáló, folyamatosan változó piacon kell helyt állnunk, ebből pedig végeredményben a felhasználók profitálnak majd.

A piac növekedésével, ahogy egyre több ország lakója csatlakozik az okostelefon-felhasználók körébe, egyre nagyobb teret kapnak az alternatív platformok, egyre nagyobb szükség van az új megoldásokra. A teltházas BlackBerry 10 fejlesztői konferencián részt vevő fejlesztői közösségünk segítségével hétről-hétre tapasztaljuk ezt. Ezek a fejlesztők azért álltak a platformunk mellé, mert egy olyan eszközt kapnak a kezükbe, mellyel innovatív alkalmazásokat kínálhatnak a felhasználóiknak. A RIM éppen ezért választotta azt a stratégiát, hogy az egymáshoz nagyon hasonló, szinte teljesen homogén ökoszisztémákkal szemben valami újat mutat fel. Ennek érdekében a cég többek közt teljesen átalakította a menedzsmentjét és olyan felsővezetőket vett fel, akik bizonyítottak a saját területükön.

Az innováció soha sem könnyű, az innovátorokat ritkán értik meg. De az innováció érdekes, izgalmas is egyben.

Az utóbbi időben sok olyan cikket olvastam és sok olyanról hallottam, melyek érdekes meglátásokat tartalmaztak, néhányuk viszont - lássuk be - teljesen tévúton jár. A RIM eredményei okot adnak a reményre, a sikerbe vetett hitre még akkor is, ha fájó döntéseket kell meghozni ahhoz, hogy egy racionalizált működésű, gyorsan reagáló, a BlackBerry 10-re fókuszáló céget hozzunk létre.

Dacára annak, hogy egyesek már a RIM nekrológját írják, a a cég globális felhasználói bázisa folyamatosan nő, jelenleg 175 ország 78 millió lakosa használ BlackBerryt. Ezek közül az országok közül többen - köztük a világ leggyorsabban növekvő piacain - a RIM piacelső, többen pedig az első három legnagyobb gyártó közt található. Több mint 650 mobilszolgáltatóval állunk napi kapcsolatban, a RIM megbízhatósága és a rendszerek biztonsága számtalan kormányzati szerv, ügynökség számára teszik a legvonzóbb választássá a BlackBerryket, emellett a Fortune 500-cégek 90 százaléka a mi okostelefonjainkat használja céges hálózatain.

A RIM-nek nincs hiteltartozása, van viszont több mint kétmilliárd dolláros készpénzállománya, illetve az első negyedévben 710 millió dolláros működési cash-flow-ja volt.

Ezzel párhuzamosan a RIM jelenleg egy jelentős szervezeti átalakulás alatt áll, melynek eredményeként a működési költségeket az üzleti év végére egymilliárd dollárral fogjuk csökkenteni. Sajnos ez együtt jár azzal, hogy kisebb és jobban fókuszált szervezetté kell válnunk.

Ezek csak azok az első lépések, melyek bejelentésére már most készen állunk. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a RIM külső tanácsadókat bérelt fel annak érdekében, hogy segítsenek nekem és a menedzsment többi tagjának abban, hogy új irányokba tereljük a céget és több olyan lehetőséget felvázoljanak a számunkra, melyekkel a BlackBerry márkát és annak a legfőbb előnyeit kiaknázhassuk.

Amikor a cég elnök-vezérigazgatója lettem alig fél éve, tudtam, hogy nem lesz könnyű ez a munka. A RIM történelmének eddigi legnagyobb fordulópontja előtt áll, illetve állt már akkor is. A múlt heti üzleti jelentésünk után a munkatársaink több ezer támogató e-mailt kaptak a világ minden pontjáról ügyfelektől, szolgáltatói partnerektől, fejlesztőktől, családtagoktól, barátoktól vagy akár szomszédoktól. Ők - mint mi mindannyian - saját akaratukból álltak a BlackBerry mellé.

Mindez arra emlékeztet, hogy mennyi lehetőséget, ígéretet rejt magában a RIM, és mindez hogyan tesz minket többé, mint egy közönséges kanadai kisvárosi cég.

Miközben néhány ember pálcát tör egy olyan szoftver felett, melyet sosem láttak, és olyan készülékeket bírál, amit sosem fogtak a kezükben, a világ fejlesztői közössége egyre élénkebben érdeklődik a BlackBerry 10 platformban rejlő lehetőségek iránt. Ők azok, akik most is látják, hogy az innováció a RIM egyik legfontosabb mozgatórugója a kezdeti időszaktól, amikor a cég megkezdte működését egy pékség feletti kis irodában.

Thorsten Heins, a Research in Motion elnök-vezérigazgatója.

Címkék: rim thorsten heins