2011. április. Ekkor került piacra a RIM tabletje, a PlayBook, három változatban, kizárólag Wi-Fi internethozzáféréssel. Tudjuk, hogy a PlayBook nem váltotta meg a világot, tudjuk, hogy nem sikerült jól a pozicionálás, de a RIM nem adta fel, most itt az új típus, a "4G LTE" PlayBook.

Az új verzió csak félig-meddig tekinthető új generációs változatnak, inkább a meglévő termékvonal kiegészítéséről van szó. A legfontosabb különbség, hogy a tablet végre-valahára moiblinternetes kommunikációs képességgel is el lett látva, erre utal a név is, igaz, az új PlayBook csak úgy LTE-kompatibilis, mint az új iPad, vagyis kizárólag Észak-Amerikában lehet kihasználni a legújabb hálózatokban rejlő lehetőségeket.

playbook4g.jpg

Az újdonság itthon a leggyorsabb 3G- hálózatokkal (ezek a HSPA+ jelölésű, többnyire 21 Mbps elméleti letöltési sávszélességet kínálnak) kompatibilis, a kütyübe pedig éppúgy microSIM-et kell pakolni, mint az iPadekbe.

Fontos különbség még, hogy az új verzió másfélszer gyorsabb processzorral lett felszerelve, mint elődje, igaz egyelőre a régi változat 1 GHz-es kétmagos CPU-jával kapcsolatban sem érezzük, hogy nem nyújtana kellő teljesítményt, de a gyorsabb központi egység azért sokat hozhat a konyhára bizonyos esetekben, akár olyan triviális feladatoknál is, mint a webböngészés.

Érdekesség, hogy a korábban kiszivárgott információkkal ellentétben nem került NFC-rádió a tabletbe, aminek lássuk be, annyira nem is lett volna értelme, egyelőre elképzelésünk sincs, mire lehetett volna, vagy mire lehetne használni egy ilyen kiegészítő funkciót.

Az új PlayBookból kizárólag 32 gigabájtos változat létezik, az áráról egyelőre nem áll rendelkezésre információ. A tablet a következő hetekben, hónapokban jelenik meg globálisan, remélhetőleg ezúttal már a magyar mobilszolgáltatókhoz is eljut majd.

Az újdonságból mi is kaptunk egy példányt, hamarosan beszámolunk a vele szerzett tapasztalatokról nektek.


Mutasd meg, mekkora rajongó vagy, küldj be pályaművet a BerryBlog rajongói pályázatára! Főnyeremény egy BlackBerry 9900, részletek az alábbi posztban.

Címkék: playbook lte 4g hspa+