A PlayBook megjelenése óta tabu a RIM tabletje számára a BES/BIS elérés, vagyis egyik BlackBerry PIM alkalmazás sem működik BlackBerry nélkül (ezt hívják ugye Bridge-nek). Natív e-mail kliens és naptár már van ugyan a PlayBookon, ami egyben azt is jelenti, hogy a BlackBerry 10 okostelefonokon is lesz ilyen, de továbbra is nyitott kérdés, hogyan csatlakoznak majd az új eszközök a BlackBerry-infrastruktúrához.

Az üzleti oldalon erre a kérdésre a BlackBerry 10-zel együtt érkező BES 10 lesz, mely nem csak a BlackBerry 10 eszközöket kezeli majd, hanem az iOS és Android pllatformhoz tartozó készülékeket is. Arra ugyanakkor egyelőre továbbra sincs válasz, hogy az új BES hogyan kommunikál majd a régi BlackBerrykkel, de a RIM vélhetően meg fog birkózni ezzel a feladattal, és a régi és új platform párhuzamos kezelése nem fog semmiféle problémát okozni a vállalati szerverek számára.

Ami a lakossági BlackBerry-szolgáltatásokat illeti, a BIS jövőjéről továbbra sem tudni semmit, például hogy az új telefonokkal is ugyanazokat az előnyöket (tömörítés, push e-mail, BBM) nyújtja-e a rendszer, mint a régiekkel. Jelen helyzetben felmerülhet a kérdés, hogy egyáltalán szüksége van-e a RIM-nek erre a szolgáltatásra - a válasz azt gondoljuk nem kérdéses, legfeljebb az árral kell ügyesen játszaniuk a szolgáltatóknak és a RIM-nek. 

Aztán itt a lehetőség arra is, hogy új, a kor követelményeinek megfelelő és újabb megkülönböztető erővel bíró szolgáltatásokat integráljon a RIM a BIS-be vagy a BES-be - ha már úgyis a felhő korát éljük, itt az ideje, hogy a kanadai gyártó kihasználja, hogy elsők közt kínált felhőalapú szolgáltatást a mobilgyártók közt, és kamatoztassa ezt a helyzeti előnyét.

Címkék: bis bes bb10
süti beállítások módosítása