A minap már éppen azon morfondíroztam, hogy a RIM mintha megfeledkezett volna valamiről a Jam Americas jelentette forgatag közepette: a PlayBook régen beígért rendszerfrissítésére ideális alkalom lett volna a fejlesztői konferencia, végül azonban úgy alakult, hogy 4G-s modell ide-, 4G-s modell oda, alig volt szó a kanadaiak tabletjéről a rendezvényen. 

pbos21.jpg

A soron következő, 2.1-es PlayBook OS végül tegnap futott be, nagyjából a várt újításokkal, ezek zanzásítva a következők:

  • Továbbfejlesztett BlackBerry Bridge üzemmód. Ez két ponton hoz változást a korábbiakhoz képest. Egyrészt mostantól lehet a PlayBookon is SMS-ezni Bridge üzemmódban, másrészt gyorsabbá válik az adatkommunikáció a két eszköz közt Wi-Fi segítségével. Mielőtt bárki félreértené, nem arról van szó, hogy a BlackBerry és a PlayBook mostantól a lassú Bluetooth helyett WLAN-on keresztül kommunikál, a kapcsolathoz továbbra is szükséges a Bluetooth link. Ellenben ha mindkét eszköz ugyanarra a Wi-Fi hálózatra csatlakozik, akkor az adatokat Wi-Fi-n keresztül küldi egymásnak a két kütyü, ami persze sokkal gyorsabb, mint a Bluetooth-kapcsolat.
  • Portrémód a PIM-alkalmazásoknál. Minden tiszteletem a PlayBook OS fejlesztői csapatnak, de ez utóbbi funkciót újításként emlegetni azért szerintem kicsit ciki így uszkve másfél évvel az első PlayBook piacra kerülése után. Egyébként meg arról van szó, hogy az e-mail, naptár és névjegyzék alkalmazás mostantól álló üzemmódban is működik. Éljen!
  • Végül, de nem utolsósorban jön a szerintünk legmenőbb fejlesztés, aminek révén a PlayBook olyant tud az androidos appokkal, amit maga az Android sem: tökéletesen párhuzamosított többfeladatos üzemmódot. Ez azt jelenti, hogy mostantól minden androidos app külön futtatási környezetben nyílik meg, és a tablet beállításaitól függően elvileg semmi akadálya, hogy ugyanúgy egymás mellett fussanak az appok, mint a natív PlayBook-alkalmazások teszik. Emellett mostantól támogatott az androidos alkalmazásokon belüli vásárlás is.

Szegény PlayBookkal mostanában ha lehet még mostohábban bánik a RIM, amit mondjuk nem csodálok, ettől függetlenül nagyon dicséretes, hogy egy másfél éve piacra dobott eszközhöz még most is érkezik szoftverfrissítés, és gyanítjuk nem ez volt az utolsó OS Update a PlayBookhoz.

Minden tulajdonos számára erősen ajánlott a letöltés!

Címkék: os playbook tablet
süti beállítások módosítása