A hét egyik legnagyobb híre volt BlackBerry-fronton Thorsten Heins elnök-vezérigazgató bejelentése, miszerint a rövidesen érkező BlackBerry 10-alapú okostelefonokat, pontosabban a BlackBerry 10 platformot már 50 operátor teszteli világszerte. Hogy mit is jelent ez pontosan? Elsősorban azt, hogy az új készülékek időben piacra kerülnek, ezt egyébként a RIM vezetője is hangsúlyozza nyilatkozatában.

Ami az időpontot illeti, a kanadaiak továbbra is kitartanak amellett, hogy a vásárlók a jövő év első negyedévében hozzájuthatnak álmaik BB10-es készülékéhez. De ahogy a mostani közleményből is kiderül, addig is kemény munka zajlik a háttérben mind a gyártói, mind a szolgáltatói oldalon. 

london_twosides.jpg

Kevesen vannak tisztában vele, de egy új okostelefon nem csak úgy hipp-hopp megjelenik egy mobilszolgáltató választékában, a bevezetést gondos tesztelés, bevizsgálás előzi meg, talán egyetlen készüléket leszámítva (iPhone). Ez azért szükséges, hogy a szolgáltató ellenőrizhesse, hogy a telefon minden kulcsfontosságú funkciója jól működik a hálózatán, az alapszolgáltatások minősége megfelelő-e. Ha pedig kell, az operátor saját kereskedelmi és műszaki igényei szerint átszabhatja a szoftvert.

Ezek a validációs folyamatok mindig igénybe vesznek több-kevesebb időt, a 9900 Boldból például az első tesztpéldányok már jó fél évvel a készülékek megjelenése előtt ott voltak az operátoroknál, a BB10-nél erre most talán valamivel kevesebb idő jut, de cserébe egy vadonatúj mobilplatformot ad a RIM.

Szóval 50 mobilszolgáltatónál már ott van a BlackBerry 10 (érdekes, hogy Heins nyilatkozatában következetesen a platform tesztjéről beszél, nem pedig egyes készülékekről), ezek közt legjobb tudomásunk szerint a magyarországi operátorok még nem szerepelnek, de ami késik, nem múlik, hetek kérdése, és hozzánk is eljutnak az első tesztpéldányok.

Mindenesetre akárhogy is nézzük, ez jó hír, hiszen azt feltételezi, hogy a tömeggyártás elkezdődött, a BB10 fejlesztése pedig a finisbe ért. Nem csoda, hogy a tőzsde kedvezően fogadta a hírt, a RIM részvényeinek árfolyama háromhavi csúcsra emelkedett.

süti beállítások módosítása