Tegnapelőtt megírtuk, hogy a RIM január 30-án útnak indítja a BlackBerry 10 operációs rendszert, egyszersmind lerántja a leplet az új generációs BlackBerry okostelefonok közül kettőről (egyelőre N-széria és L-széria fedőnév alatt futnak, várhatóan több változatban érkeznek régiótól függően). Ha ránéztek a blog fejléce alatt látható visszaszámláló órára, láthatjátok, hogy addig még jó pár nap hátravan, amit a RIM-nél bizonyára nem fognak tétlenül tölteni. Ebben a posztban összegyűjtöttük, mi mindennel kell foglalkoznia addig a cégnek, hogy sikeres rajtot vehessen a BlackBerry 10.

Az operációs rendszer és a hardverek véglegesítése

Szerencsére ez már elég jól halad, bár a BB10-en még dolgoznak a mérnökök a RIM-nél, és a hardveren is az utolsó simításokat végzik, de összességében még idén év végéig faraghatnak mindkettőn, december végi, január eleji tömeggyártással még bőven beleférhet a cég az első negyedéves piaci premierbe. A két tényező közül a hardver a keményebb dió, azt ugyanis a szoftverrel ellentétben nem lehet utólag javítgatni rendszerfrissítésekkel, szóval a hardvermérnökökre kemény karácsony vár.

Marketingstratégia kidolgozása

Valószínűleg ez is régóta formálódik már a fejekben, Frank Boulben, a RIM májusban kinevezett marketingigazgatója most megmutathatja, mire képes, ha úgy tetszik, ez lesz az ő vizsgafeladata a cégnél. Azt hiszem nem kell részletezni, hogy mennyit számít az, hogy milyen hírverést sikerül csapni az új rendszernek, főleg Amerikában, a megalománia őshazájában, ahol egy stratégiai szempontból utólag kevéssé számottevőnek minősülő telefon (Nokia Lumia 900) miatt képes volt az egész Time Square-t felforgatni a Nokia és a Microsoft.

a_bb10.jpg

Értékesítési, logisztikai lánc kialakítása

Mit ér az ütős kampány, ha nem lehet sehol kapni a terméket? A kanadaiaknak gondoskodniuk kell arról, hogy a BlackBrry 10 a lehető legrövidebb idő alatt a lehető legtöbb országba eljusson, valahogy úgy, ahogy az Apple is csinálja az iPhone-nal. Nyilvánvaló, hogy úgy nem lehet bejelenteni egy ilyen horderejű platformot, hogy a fél világot homályban hagyod arra vonatkozóan, mikor teheti rá a kezét a készülékekre. Ennek a folyamatnak a része a szolgáltatókkal való egyezkedés, a marketingtámogatás kialakítása, az eladók képzése, hogy ne csak nagy kerek szemekkel nézzenek, ha valaki BlackBerryt kér a shopban tőlük.

Infrastruktúra átalakítása

Részben az előző témakörhöz kapcsolódóan a RIM-nek alighanem alaposan át kell majd alakítania a BlackBerry-infrastruktúrát, új BIS-csomagok kellenek, azokat be kell árazni, egyezkedni kell újfent a szolgáltatókkal - borzasztó megerőltető és bürokratikus folyamat, az egész BB10 launchnak talán ez a legkevésbé mókás oldala. A végeredmény viszony egy olyan, sokrétű szolgáltatást kínáló portfólió, amiből a vállalatvezető és a tinédzser egyaránt választhat magának. Legalábbis mi most így képzeljük el.

Alkalmazások, alkalmazások, alkalmazások

Az utolsó, ám egyik legfontosabb pont az alkalmazások fejlesztése, illetve a fejlesztés ösztönzése. Sikeres alkalmazások nélkül nincs sikeres mobilplatform, azok hiányát ma még egy Microsoft méretű cég is érzi a bőrén. A BlackBerry 10 indulására ott kell lennie minden népszerű mobilos app BB10-es portjának az App Worldben, punktum. A RIM itt alapvetően két dolgot tehet: egyrészt jó viszonyt igyekszik ápolni a külsős fejlesztőkkel és minél nagyobb részüket megpróbálja meggyőzni arról, hogy BB10-re érdemes fejleszteni, másrészt bizonyos kulcsalkalmazásokat lefejleszt házon belül, ahogy most is teszi például a Facebook- vagy a Twitter-klienssel.

A már korábbi OS-eken is meglévő appok BB10-es verziójának még jobbnak és még egyedibbnek kell emellett lennie, például a BlackBerry Messengert fel kell ruházni olyan népszerű funkciókkal, mint a videochat, a térképszoftvert pedig sokkal-sokkal látványosabbá és jobbá kell varázsolni.

Ha a fent felsorolt lépéseket sikeresen veszi a RIM, azzal megindulhat a cég abba az irányba, ami az új platform globális sikeréhez vezet. Ha kihagytunk volna valamit, szóljatok, január 30-ig pedig kitartást minden RIM alkalmazottnak!

Címkék: blackberry rim bb10
süti beállítások módosítása