A mobilgyártók közti szabadalmi csatározások eddig többnyire a Samsung és az Apple bűvkörébe tartoztak, de néha azért a többi szereplő is tud vicces fordulatokkal szolgálni ezen a téren. Most éppen a Nokia fenyegetőzik azzal, hogy a fél világon betiltatja a BlackBerryk forgalmazását, ha a kanadaiak nem fizetnek visszamenőlegesen licencdíjat egyes WLAN-technológiák után. Sajnos a bíróság a finnek oldalán áll, szóval a RIM tejelni fog, az biztos, amiből egyben az is következik, hogy szó sem lesz a BlackBerryk betiltásáról.

Tény, hogy a RIM-nek nem jön éppen a legjobbkor egy ilyen bírósági döntés, bár egyelőre nem lehet tudni, összegszerűen mit fog mindez jelenteni a cégnek. Tény az is, hogy a Nokiának most viszont minden fillér jól jön, emellett a cég óriási szabadalmi portfólióval rendelkezik, amit most jobb híján így tud hasznosítani a finn gyártó. Az is tény, hogy a RIM és a Nokia most kvázi ugyanabban a helyzetben van, mindkét cég megpróbálja elérni, hogy a mobilpiac harmadik meghatározó szereplője legyen, vagy inkább maradjon, emellett pár évvel ezelőtt mindkét cég stabil piacvezető volt egyes régiókban.

rim_vs_nokia.png

Persze aztán az is lehet, hogy a végén az lesz, hogy a RIM fellebbez, és kiderül, hogy semmit nem kell majd fizetnie, ennyire nem ismerem a szabadalmi jogot, de volt már rá precedens korábban, hogy a kanadaiak első fokon elbuktak egy ilyen ügyet, másodfokon viszont a számukra kedvezően döntött a bíróság. A RIM egyébként bejelentette, hogy ebben az ügyben is fellebbezik.

Egyébként a tőzsde is jól reagált a hírre, bár a RIM részvényeinek árfolyama a reggeli kereskedésben visszaesett, délutánra visszakapaszkodott a 11 dollár feletti sávba. Mindez azt jelenti, hogy a befektetők biztosak benne, hogy a probléma minimális veszteséggel orvosolható lesz, és a kanadai cég a BlackBerry 10 érkezése előtt ilyen rövid idővel nem bíz semmit a véletlenre, és esélyt sem ad a versenytársaknak arra, hogy szabadalmi vitákkal gáncsolják az új platform debütálását.

Címkék: nokia szabadalom rim
süti beállítások módosítása