Tegnap meglepően rövid tesztidőszakot követően megjelent a BlackBerry Messenger legújabb, 7.0-s verziója, aminek a legnagyobb "vívmánya", ha lehet így fogalmazni, hogy mostantól a program hanghívások lebonyolítására is alkalmas két BBM7-kliens közt. Vagyis itt a tök ingyenes hívás korszaka BlackBerryn is! Vagyis öööö, mégsem egészen.

Kezdjük azzal, hogy szerintem felesleges azon hisztizni, hogy a BBM Voice-ot 3G-n, ez így alakult, ki tudja miért (sejteni azért sejtjük), a lényeg, hogy most már a beszélt percekért nem feltétlenül kell fizetni a usereknek, feltéve persze, hogy Wi-Fi hálózat hatósugarában tartózkodnak. Ingyenes telefonálásról azért így sincs szó, hiszen a BBM nem egyáltalán működik BIS nélkül, szóval hiába van Wi-Fi a közelben, ez még önmagában nem elég az ingyenes beszélgetésekhez.

bbm7_appworld.jpg

Lehet ebben az egészben aljas összeesküvést sejteni, meg a RIM-re és a szolgáltatókra mutogatni, jelen helyzetben ez nem fog eldönteni semmit, a 3G-s VoIP hiánya a legtöbb felhasználó számára nem igazi hiányosság, mert ahol él, ott vagy nincs megfelelő 3G-hálózat, vagy van, de eleve magasról tesz erre az egész VoIP-mizériára, hiszen egyébként is százötvenezerért vett telefont, havi legalább tízezret röhögve kifizet telefonszámlára (vagy kifizeti neki a cég) és esze ágában nincs feltenni a VoIP-alkalmazást.

Persze ettől függetlenül tényleg jobb lett volna, ha mindjárt van 3G-s VoIP a BBM-ben, de egyrészt ne zárjuk ki annak a lehetőségét, hogy egyszer még lesz, másrészt örüljünk annak, ami van, hogy valami több és jobb lett, mint korábban, ráadásul tök ingyen. Vagy majdnem ingyen.

A BBM 7.0 letölthető az App Worldből, az alkalmazást használók számára az App World kliens elvileg bármelyik pillanatban küld emlékeztetőt.

süti beállítások módosítása