A jelek szerint a Saturn áruházlánc ezúttal beelőzte a mobilszolgáltatókat, már ami egy új BlackBerry, konkrétan a Bold 9790 hazai premierjét illeti. Jó-jó, a mobil kapható már egy ideje mindenféle GSM-kiskereskedésekben, a német lánc azonban most egész oldalas hirdetésben nyomja a holmit, méghozzá a mellékelt ábra tanúsága szerint nem is vészesen drágán.

Akinek tehát minden vágya egy kompakt, érintőkijelzős Bold, amiért nem kell cserébe ingét-gatyáját otthagynia a pénztárnál, az esetleg nézzen be valamelyik Saturnba.

Gondolom sokatok előtt nem titok, hogy a QNX-alapú PlayBook OS és a BlackBerry 10 az egyetlen olyan mobil ökoszisztéma a világon, mely androidos appok futtatását teszi lehetővé. Két operációs rendszert neveztem meg, mégis egyes számot használtam, nem véletlenül, a kettő gyakorlatilag egy és ugyanaz, de legalábbis a jövőben tökéletesen átjárható lesz.

Szóval az új, BlackBerry 10-es okostelefonok éppúgy futtathatnak majd portolt androidos alkalmazásokat, ahogy most a PlayBook teszi, egy csavar azonban mindenképpen lesz a dologban és ez állítólag már a PlayBook OS 2.1-nél is megjelenik valamikor a nyár elején: az operációs rendszer újabb verizója, illetve a BB 10 több Android App Player (ezen belül futnak az androidos szoftverek) párhuzamos futtatását teszi majd lehetővé.

Hogy ez pontosan mit jelent? Azt, hogy innentől kezdve nem csak az App Playeren belül lehet az éppen futó androidos alkalmazások közt váltogatni, hanem éppúgy működik majd a multitasking, mint bármely más playbookos (vagy BB 10-es) app esetében. Lehet például gesztusokkal lapozgatni a futó appok közt és bizonyára a vadonat új flow felületbe is látványosan integrálódni fog az alkalmazásváltás.

Arról a nyilvánvaló előnyről már nem is beszélve, hogy egyetlen androidos alkalmazás sem tudja megfagyasztani a rendszert, vagy úgy általában nem tud kitörni a keretei közül. Bár ennek már semmi köze a multitaskinghoz, hiszen ennek mindenhol így kéne működnie, nem igaz?

A tegnap véget ért BlackBerry Worlddel egy időben tartotta a RIM a kifejezetten fejlesztői partnereknek szánt BlackBerry 10 Jam előadássorozatot, melynek célja, hogy a programozóknak bemutassa az új platformban rejlő lehetőségeket. A demók során minden esetben azt a prototípus-eszközt használták, mint amit egyébként a RIM kiosztott a BlackBerry Jam résztvevőinek, emellett az ingyenesen elérhető fejlesztői eszközökkel, illetve interfész-kittel készült minden bemutatott app.

Talán már említettük korábban, ezt az interfész-kitet Cascadesnek hívják, és egy svéd cég fejlesztői készítették, akik idestova másfél éve RIM-alkalmazottak, hiszen a kanadaiak tokkal-vonóval felvásárolták a vállalatot. Egy szó mint száz, a Cascades egy nagyon látványos, intuitív és friss interfész egyszerű implementációját teszi lehetővé az alkalmazásfejlesztőknek.

A fenti példa az Xtreme Labs Accuweather nevű időjós-alkalmazásával szemlélteti a BlackBerry 10-re írt appok vizuális megjelenését, illetve főbb menüfunkcióit, viselkedését.

A második videó pedig a Cascades képességeit mutatja be kicsit nagyobb általánosságban, többek közt annak a fényképalbum-alkalmazásnak a segítségével, melynek egy későbbi verziója várhatóan gyárilag ott lesz minden BlackBerry 10-alapú okostelefonon.

Ne feledjétek, hogy ezek a demók még mind kezdetleges kódot futtatnak egy kezdetleges eszközön, de ha ilyen egy alfaverziós felület, akkor belegondolni sem merünk, mennyire durva lesz végül a kész termék. Nektek is tetszik?

Az idő előrehaladtával egyre több érdekes részlet lát napvilágot a RIM által kedd óta osztogatott BlackBerry-prototípusról, a BlackBerry 10 Dev Alpháról. Így többek közt figyelmes szemlélődők felhívták a figyelmet arra, hogy az eszköz 4,2 hüvelykes, 1280x700 pixeles felbontású kijelzője jobb pixelsűrűséget, vagyis élesebb képet ad, mint az iPhone 4 S Retina Display (326 ppi vs. 355 ppi). Persze sok jelentősége nincs, annál is inkább, mivel az iPhone a jelenlegi formájában sokkal több dologra alkalmas, mint az említett prototípus.

Itt van például mindjárt a telefonálás funkciója, mint olyan, amiről szintén vicces dolgok derültek ki: a RIM minden prototípushoz adott egy AT&T microSIM-et, aminek a számát fel is lehet hívni, a készülék pedig ki is csörög, csak éppen telefonalkalmazás hiányában nem lehet felvenni a hívást...

Szóval a fejlesztőknek egyelőre nem érdemes megadniuk ezt a számukat barátaiknak, ismerősüknek, különben úgy járnak szegények, mint Pinky a Pink Floyd életrajzi indíttatású epikus zenei művében, a The Wall-ban.

A szemfülesebbek már korábban felfigyelhettek rá, hogy egyre több és jobb játék jelenik meg a RIM eredetileg mission critical eszköznek szánt üzleti tabletjére, a PlayBookra. A jég valahol az Angry Birds PlayBookos portjának a megjelenésekor tört meg, de persze sorolhatnánk a sok remek EA játékot, meg a Gameloft fejlesztéseit, amiből néhányat ingyen, vagy bagóért lehet beszerezni most is az App Worldből.

A BlackBerry World 2012 kapcsán is szárnyra keltek érdekes hírek mind PlayBook- mind pedig BlackBerry 10 játékfronton. A Gameloft például bejelentette, hogy az új platform megjelenésére 11 játékot portol BlackBerry 10-re (ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy ezek jó eséllyel a PlayBookon is futni fognak). Aztán itt a Fishlabs, mely a Galaxy on fire HD nevű, világűrben játszódó szimulátor-akció-stratégiai játékot demózta az egyik előadáson (lásd a fenti videót).

Akinek mindez nem lenne elég, azt hadd' sokkoljuk egy további Angry Birds hírrel: ma elérhetővé vált ugyanis PlayBookra az eredeti Angry Birds 2.1-es verziója, mely egy kicsit átdizájnolt interfészt valamint 33 új pályát jelent.

Akinek eddig minden vágya volt, hogy a kommenteket a BackBerryjén futó Facebook-alkalmazáson keresztül is lájkolhassa, valamint fájó pont volt az életében, hogy a program nem kezeli a csoportokat, most fellélegezhet. Már javában készül a RIM hivatalos Facebook appjának az új változata, mely ezt a két hiányosságot javítja.

A program 3.1-es (pontosabban 3.1.0.7-es) verziója egyelőre a tesztelőknek fenntartott, és Magyarországról hivatalosan nem elérhető Beta Zone-on keresztül tölthető csak le, de pár héten belül várhatóan mindenki számára hozzáférhető lesz az App Worldön keresztül. Aki megrögzött Facebook-függő, annak ez a kör is kötelező frissítés lesz, főleg ha netán valamilyen csoportnak a tagja.

Addig is akinek van elérése, irány a megújult Beta Zone!

süti beállítások módosítása