Irány a VOLT fesztivál, ahol fellép a HTC zenekar és ahol a zene mellett a focimeccs, meg persze az okostelefonok is szóba kerülnek.

weboldalunk | videóink | írj nekünk!

Google I/O 1. nap: összefoglaló Évente 500 forintba kerül tölteni az iPadet

Gyártásra készek az új generációs BlackBerryk A Zynga és a Windows Phone

A videót Polcz Péter készítette

Tegnap egész jól alakult a napunk, forgattuk a SmartEastet a VOLT fesztiválon (videó később, érdemes lesz nézni), erre hazajövök éjjel és az a hír fogad, hogy a RIM ismét veszteséges negyedéven van túl, illetve a BlackBerry 10 platform piaci debütálása a jövő év első három hónapjának valamelyikére tolódik. Ráadásul Németország kikapott Olaszországtól az elődöntőben. Szívás erre hazaérni egy fárasztó nap után.

Szorítkozzunk akkor a tényekre! A RIM árbevétele 2,8 milliárd dollárt tett ki az első pénzügyi negyedévben, ami 33 százalékkal kevesebb, mint az előző negyedév eredménye. A cég veszteséges volt, összesen 518 millió dollár mínuszba futott a RIM a negyedév végére. Elfogyott 7,8 millió BlackBerry és 260 ezer PlayBook. Kirúgnak a vállalattól 5000 embert. Az BlackBerry 10 okostelefonok csak a jövő év elején jelennek meg. Balotelli a Németország-Olaszország Európa-bajnoki elődöntőn a 20. percben gólt lő. Aztán ugyanezt megismétli a 36. percben. Özil a 92. percben szépít, de elfogy az idő, a döntőben Olaszország és Spanyolország. Zanzásítva ennyi. 

Waterloo, van egy kis gond!

1970. április 11-én az Apollo 13 űrhajó három emberrel a fedélzetén azért indult útjára, hogy meghódítsa a Holdat, ám a küldetésből végül életmentő akció lett. A parancsnoki űrhajó oxigéntartályának elektromos rendszere meghibásodott, ami egy sor további rendszer leállását és hibás működését eredményezte. Az űrhajósok végül a Hold megkerülését követően épségben visszajutottak a Földre, miközben útjukat az egész világ szemmel tartotta. És a végén hősök lettek.

apollo13_crew.jpgAz Apollo 13 legénysége

Ha nagyon akarom, a RIM és az Apollo 13 sorsa közt fel tudok fedezni némi párhuzamot. Kezdjük azzal, hogy mind az Apollo 13-nál, mind a RIM-nél valami nagyon elkúródott odafent. Ez mindkét esetben azt eredményezte, hogy erősen vissza kellett venni a célokból és végső soron az életben maradásért kell küzdeni, méghozzá nagyon. 

Persze van néhány fontos különbség is: egyrészt míg az Apollo 13 parancsnoki kabinjának visszatérését az egész világ körmét rágva várta, addig a RIM-re légvédelmi ágyúkkal tüzelnek. Másrészt meg itt nem múlnak emberéletek azon, ha a küldetés teljes kudarcot vall. De sorsok azért igen, bár ez azt az 5000 embert, akit elküld a cég, már aligha vigasztalja. 

Nem marad más hátra, bízzunk benne, hogy Thorsten Heins van olyan jó parancsnok, mint James A. Lowell Jr.

A lakossági díjcsomagokba épített BIS-re még kicsit várni kell a T-Mobile-nál, ettől függetlenül a külföldre utazóknak van egy nagyon jó hírünk: a szolgáltató az eddig aranyáron mért roaming adatforgalomra július elejétől jelentős kedvezményt nyújt majd.

Ehhez ráadásul a BerryBlog infói szerint egyáltalán nem kell semmiféle előfizetést kötnötök, meg napi- hetidíjat fizetni, elég lesz egy SMS-t elküldeni a szolgáltató telefonos ügyfélszolgálatára a megadott kóddal. Mindez azt eredményezheti majd, hogy az EU összes tagállamában, illetve több, T-Mobile partnerhálózatban (többek közt olyan helyeken is, mint az Egyesült Államok!) a mostani bruttó 1500 forintról bruttó 258 forintra csökken 1 MB adat forgalmazása, az elszámolási egység emellett ezekben az országokban 1 kilobájtos lesz.

Aki tehát rövidesen utazni készül, az nézze meg előtte a T-Mobile weboldalán szereplő feltételeket, amint lesznek további részletek, mi is közzétesszük őket.

Tegnapelőtt írtunk egy posztot az alkalmazásfejlesztés-gazdaságtan farkastörvényeiről, melyre rengeteg komment és visszajelzés érkezett. Ezek egy részéből az derült ki, hogy a magyar fejlesztők közül is viszonylag kevesen vannak tisztában azzal, hogy a BlakcBerry 10 operációs rendszer milyen lehetőségeket nyújt arra, hogy egy alapvetően jó fizetőképes kereslettel rendelkező felhasználói réteget elérjen egy alkalmazás készítője. Úgyhogy következzék egy kis összefoglaló, mintegy gyorstalpalóként, avagy ezek a lehetőségeid és itt kezdj, ha BlackBerryre szeretnél alkalmazást írni.

Először is ahhoz, hogy megkezdhesd a fejlesztést és publikálhasd az elkészült alkalmazásaidat mindenekelőtt regisztrálnod kell a RIM fejlesztőknek szánt szekciójában és az App World Vendor portal-on.

bb10_developer_tools.jpg

A fejlesztői környezetek, programozási nyelvek az alkalmazásfejlesztő elsődleges segédletei, melyek alapján az új appot életre hívhatja. Az alkalmazás működését nagy mértékben meghatározza, hogy milyen fejlesztői eszköz vagy programnyelv használatával készült, ezek közül BlackBerry 10 esetében a következők választhatók (nagyjából fontossági sorrendben): C\C++ Native SDK, C++/Qt Cascades, HTML5 WebWorks, Adobe AIR Actionscript, Java Android Runtime. Mindezekről a BlackBerry fejlesztők számára dedikált oldalán kérhettek részletesebb információt.

Ha van már kész, vagy félig kész appod, le tudod tesztelni a szimulált környezetekben, ezekből egyelőre kettőt tudtok használni, a fejlesztői prototípus-készülék rendszerét, illetve az ugyanarra a QNX-alapra épülő PlayBook OS 2.1 szimulátort. Mindkét szimulátort letölthetitek az alábbi hivatkozásról.

Végül, de nem utolsósorban ha nem akarsz sokat kódolni, és van már olyan appod, ami Androidos mobilokon vagy tableteken fut, könnyűszerrel át tudod portolni a meglévő kódot PlayBookra (illetve később BlackBerry 10-re). Az androidos appok konverziójáról itt találsz részletes információkat, talán érdemes ezzel kezdeni a játszadozást, hiszen tényleg pofonegyszerű az egész.

Ezután nincs más hátra, kezdődhet a kódolás és az appok publikálása! Gondoljatok bele, minimális ráfordítással ott lehettek egy ígéretes születő platformon már az elejétől!

Címkék: fejlesztő app bb10

Most kivételesen nem a titokzatos L- és N-szériás telefonokról jöttek új infók, a kiszivárogtatás azonban folytatódik, mi több a szivárgásból lassan masszív információzuhany lesz: A BBOS jóvoltából ezúttal a készülő operációs rendszer, a BlackBerry 10 alkalmazás-piactér felületébe nyerhettek betekintést, vagyis az App World utódjába, mely modernebb, frissebb és átláthatóbb lesz elődjénél.

appworld_bb10_3.jpg

appworld_bb10_2.jpg

Szokás szerint felhívnánk a figyelmet, hogy egyelőre semmi sem végleges, amit láttok, az csak egy koncepció, de ez alapján talán már lehet látni a fényt az alagút végén. Nektek hogy tetszik?

Via BBOS.

Címkék: world app bb10

Ha ez így megy tovább, egy perc nyugtunk sem lesz a nyáron, a tegnapi, BlackBerry 10-es készülékekkel kapcsolatos információkiszivárogtatás nem áll meg: az N4BB újabb titkos infókat rakott ki az oldalra a Nevadáról, vagyis arról az új BlackBerryről, melynek QWERTY-gombsora lesz.

nevada_qwerty_small.jpgKattintásra megnő

Ami viszont nem lesz neki, az a korábbi Boldoknál megszokott trackpad, ezt (illetve vélhetően a híváskezelő gombokat) ugyanis az érintőkijelző helyettesíti majd. Többen megjegyeztétek, hogy kérdéses, mennyire könnyen lehet majd ékezetesen gépelni a teljes érintőkijelzős Londonon, nos az biztos, hogy a Nevadával nem lesz gond az ékezetek bevitele trackpad nélkül sem, és ugyanígy kézenfekvően és egyszerűen működik majd a szókiegészítés is. A kiszivárgott információs anyag szerint mindkét funkció az érintőkijelző közvetlenül a billentyűzet feletti sávját fogja használni, éppen azt, ahol az eddigi telefonoknál a trackpad volt.

A blog közben azt is megtudta, hogy a Nevada körülbelül akkora lesz, mint a BlackBerry 9790, vagyis elméletileg a 9900-nél valamivel kisebb telefonról lesz majd szó, bár az is elképzelhető, hogy ez az olcsóbbik változat, a 720x720 pixeles felbontású OLED-panellel ellátott telefon már akkora lesz, mint a BlackBerry 9900. Az egyelőre nem világos, hogy ezt a modellt is a Bold családban dobják majd piacra, vagy új márkanevet találnak ki neki, mi az utóbbira tippelnénk.

bb10_bbm1.jpgbb10_bbm2.jpg

Aztán itt van még két kép a BB10-es BBM-ről, mely láthatóan szabadon választható témákkal érkezik majd. Érdekesség, hogy az OLED-kijelzős típusoknál aki sötétebb témát választ, annak a kijelző működési módjából eredően tovább fogja bírni az akkumulátor, hiszen az OLED-ek fogyasztása nagy mértékben a fényerőtől és a fényes területek nagyságától függ.

Biztosan maradt bennetek sok kérdés meg indulat az újabb hírek, információmorzsák kapcsán. Ne feledjétek ezeket kiadni magatokból a kommentekben, idővel pedig biztosan érkezik mindenre válasz, most már nem lennék meglepve, ha hetente érkezne újabb és újabb információ, titkos fotó vagy valami hasonló finomság az új telefonokról.

Az egyébként megvan, hogy Nevadában van az 51-es körzet?

Címkék: nevada qwerty bbm bb10