Tegnap, az új PlayBook bejelentésével egy időben frissült a RIM tabletjének operációs rendszere, egész pontosan a 2.0.1.668-as verzióra. Átmeneti frissítésről van szó, vagyis komoly újdonságra ne számítsunk, inkább csak apróbb javítások vannak a motorháztető alatt.

pb_os201668.jpg

A RIM nem túl bőbeszédű a frissítést illetően, így nem tudni, pontosan mik is lennének ezek a javítások, de a CrackBerry felhasználói többek közt gyorsabb programindításról és gyorsabb böngészőről számolnak be, meg állítólag jobb lett a Wi-Fi kapcsolat is.

Egyébként a frissítés több mint 300 megabájtos méretű volt nálunk, ami már csak azért is különös, mert a RIM korábban azt mondta, hogy a 2.0-s OS-ektől kezdődően csak a feltétlenül szükséges frissítőcsomagok töltődnek le a rendszerre, vagyis nem cseréli le a frissítés a teljes operációs rendszert -- hasonlóan a windowsos frissítésekhez. A jelek szerint erre még kicsit várni kell.

Mint ahogy a 2.1-es update-re is, ami többek közt új Android App Playert és megújult e-mail és naptárklienst tartalmaz, na meg elvileg Wi-Fi alapú Bridge-dzset. Azért örüljünk ennek a kis előrelépésnek is, egy másfél éves hardvernél ez is nagy szám.


Mutasd meg, mekkora rajongó vagy, küldj be pályaművet a BerryBlog rajongói pályázatára! Főnyeremény egy BlackBerry 9900, részletek az alábbi posztban.

Címkék: os upgrade playbook

Azok a bizonyos tavasszal felbérelt tanácsadócégek csak nem akarnak már végezni a tanácsadással, így még mindig nem tudni biztosan, milyen fontos stratégiai irányváltások várhatók rövidesen a RIM-nél (azt leszámítva, hogy létszámleépítéssel érnek el költségcsökkentést). Felmerült itt már minden, a cég részbeni eladásának tervétől kezdve a BlackBerry 10 licenceléséig bezárólag, most utóbbi kapcsán szólta el magát Thorsten Heins egy interjúban.

heins_bb10.jpg

A The Telegraph-nak nyilatkozva Heins kifejtette, a RIM nem tud és nem is akar olyan szereplőkkel versenyezni, akik éves szinten hatvanféle telefont dobnak piacra (mondjuk az Apple nem éppen ilyen gyártó, de ez a cég minden szempontból külön kategória), ezért a kanadaiaknak fontos lehet a megkülönböztető erő, ami lényegében nem más, mint a BB10. Csakhogy az új platformot nem biztos, hogy önerőből sikerre tudja vinni a RIM, legalábbis erre utalnak Heins következő szavai:

Hogy sikeresek legyünk a BlackBerry 10-zel, lehetséges, hogy egy olyan partnert kell keresnünk, aki nálunk sokkal költséghatékonyabban tudja bevezetni, mint mi. 

Úgy lehet ezt elképzelni leginkább, hogy megépítünk egy referencia rendszert, és ezt a referencia (szoftver)dizájnt licenceljük valakinek, aki hardvert épít rá -- ez tehát lehet BlackBerry, vagy bármi más, ami BlackBerry platformra épül.

Heins persze sokat sejtetően hozzátette, hogy minderről korai még konkrétumokat mondani, minden valószínűség szerint még a cégvezetés sem tudja pontosan, mit is akar. Őszintén szólva nem tudom eldönteni, mennyire lenne jó ötlet a licencelési politikát választani, tény, hogy a hardvergyártás drága és nehéz versenyezni a piacvezetőkkel, tény, hogy a Google modellje az Androiddal sikeres, de kérdéses, hogy ezt meg tudja-e ismételni egy olyan háttérrel rendelkező cég, mint a RIM.

Szóval jöhetnek a Sony vagy Samsung márkájú telefonok BlackBerry OS-sel? Szerinted mi lenne a jó választás?

Via The Telegraph.


Mutasd meg, mekkora rajongó vagy, küldj be pályaművet a BerryBlog rajongói pályázatára! Főnyeremény egy BlackBerry 9900, részletek az alábbi posztban.

Címkék: licenc rim bb10

2011. április. Ekkor került piacra a RIM tabletje, a PlayBook, három változatban, kizárólag Wi-Fi internethozzáféréssel. Tudjuk, hogy a PlayBook nem váltotta meg a világot, tudjuk, hogy nem sikerült jól a pozicionálás, de a RIM nem adta fel, most itt az új típus, a "4G LTE" PlayBook.

Az új verzió csak félig-meddig tekinthető új generációs változatnak, inkább a meglévő termékvonal kiegészítéséről van szó. A legfontosabb különbség, hogy a tablet végre-valahára moiblinternetes kommunikációs képességgel is el lett látva, erre utal a név is, igaz, az új PlayBook csak úgy LTE-kompatibilis, mint az új iPad, vagyis kizárólag Észak-Amerikában lehet kihasználni a legújabb hálózatokban rejlő lehetőségeket.

playbook4g.jpg

Az újdonság itthon a leggyorsabb 3G- hálózatokkal (ezek a HSPA+ jelölésű, többnyire 21 Mbps elméleti letöltési sávszélességet kínálnak) kompatibilis, a kütyübe pedig éppúgy microSIM-et kell pakolni, mint az iPadekbe.

Fontos különbség még, hogy az új verzió másfélszer gyorsabb processzorral lett felszerelve, mint elődje, igaz egyelőre a régi változat 1 GHz-es kétmagos CPU-jával kapcsolatban sem érezzük, hogy nem nyújtana kellő teljesítményt, de a gyorsabb központi egység azért sokat hozhat a konyhára bizonyos esetekben, akár olyan triviális feladatoknál is, mint a webböngészés.

Érdekesség, hogy a korábban kiszivárgott információkkal ellentétben nem került NFC-rádió a tabletbe, aminek lássuk be, annyira nem is lett volna értelme, egyelőre elképzelésünk sincs, mire lehetett volna, vagy mire lehetne használni egy ilyen kiegészítő funkciót.

Az új PlayBookból kizárólag 32 gigabájtos változat létezik, az áráról egyelőre nem áll rendelkezésre információ. A tablet a következő hetekben, hónapokban jelenik meg globálisan, remélhetőleg ezúttal már a magyar mobilszolgáltatókhoz is eljut majd.

Az újdonságból mi is kaptunk egy példányt, hamarosan beszámolunk a vele szerzett tapasztalatokról nektek.


Mutasd meg, mekkora rajongó vagy, küldj be pályaművet a BerryBlog rajongói pályázatára! Főnyeremény egy BlackBerry 9900, részletek az alábbi posztban.

Címkék: playbook lte 4g hspa+

A jelek szerint lehet, ma legalábbis arra figyeltem fel, hogy a PlayBookom billeg az asztalon gépelés közben, amit egy a hátlap mértani közepén, szinte pontosan a BlackBerry-logónál lévő alig milliméteres kitüremkedés, azaz egy szép szabályos púp okoz.

Na nem mintha ne lehetne együtt élni egy ilyen problémával, sőt lehet szórakozni például azzal, hogy a tabletet a tengelye körül pörgeti az ember az asztalon (lásd videó), de azért jó lenne tudni, mi okozta a felpúposodást. Mi a melegre tippelünk, bár a középpont alatt pont nincs olyan alkatrész, ami fel tud púposodni (pl. akkumulátor). Különös.


Mutasd meg, mekkora rajongó vagy, küldj be pályaművet a BerryBlog rajongói pályázatára! Főnyeremény egy BlackBerry 9900, részletek az alábbi posztban.

A SIM-kártyák a GSM-telefonok elengedhetetlen tartozékai, e nélkül a kis plasztiklap nélkül a készülékek nem tudnak csatlakozni a mobilhálózatokhoz. Aztán vannak olyan mobilok is, amibe nem is egy, hanem kettő, netán több SIM is passzol. És ha minden igaz, rövidesen már a RIM kínálatában is szerepelni fognak ilyen BlackBerryk.

A dupla SIM-es megoldásoknak számos kézenfekvő előnye van, elsősorban az egyéni felhasználók számára, más kérdés, hogy a RIM-mel tradicionálisan jó viszont ápoló szolgáltatók érthető okokból többnyire hallani sem akarnak az efféle megoldásokról, árlistában legalábbis nem nagyon szerepeltetik őket.

Belső infók alapján úgy tudjuk, hogy a RIM első dupla SIM-es megoldásai az orosz, illetve ázsiai piacon (leginkább Indiában) honosodhatnak meg, ahol a kétkártyás mobiloknak komoly tradíciói vannak. Egyelőre nem tudjuk, hogy fogják a telefonok kezelni a két SIM-et, már csak azért is bonyolult az ügy a BlackBerryk esetén, mert a BIS-elérés a SIM-hez van hozzárendelve, két olyan kártya pedig, amire egyaránt van BIS aktiválva alaposan meg tudja kavarni a telefon üzenetkezelő rendszerét.

Arra azért ne nagyon számítsunk, hogy a dupla SIM-es BlackBerryk a hazai piacon is komolyan terjednek majd, bár elvileg nincs semmi akadálya a használatuknak. Kíváncsian várjuk, mikor fognak forgalomba kerülni az első ilyen BlackBerryk, a RIM mikor csatlakozik a Nokiához vagy éppen a Samsunghoz (csak hogy a nagyobb neveket említsük) ezen a piacon.


Mutasd meg, mekkora rajongó vagy, küldj be pályaművet a BerryBlog rajongói pályázatára! Főnyeremény egy BlackBerry 9900, részletek az alábbi posztban.

Címkék: blackberry dupla sim

Amikor tegnap arról írtunk, hogy készülődik valami a T-Mobile-nál, nem egészen erre gondoltunk, mindenesetre jó tudni, hogy megjelent a szolgáltató kínálatában a RIM új alsó-középkategóriás BlackBerryje, a 9320. A telefont a Vodafone már árulja egy ideje, ráadásul nagyjából hasonló áron.

9320_angled.jpg

A T-Mobile-nál a készülék alapára 1 év hűségszerződéssel 55 ezer forint lett, két évvel ez 50 ezerre csökken. A telefont meg lehet venni 3 ezer forintos kezdőrészlettel is, ezt követően két éven keresztül további 1960 forintot kell fizetni. Aki szeretné, DOminóval is megveheti a 9320-at, így 60 ezer forintot kell kicsengetnie.

A szolgáltató akciós árlistája szerint a telefont augusztus 7-től kezdik forgalmazni, a webshop szerint viszont már most hozzáférhető a típus.


Mutasd meg, mekkora rajongó vagy, küldj be pályaművet a BerryBlog rajongói pályázatára! Főnyeremény egy BlackBerry 9900, részletek az alábbi posztban.

Címkék: t-mobile curve 9320
süti beállítások módosítása