Aki megszállott, vagy akár csak alkalmi használója a Foursquare helymegosztó közösségi szolgáltatásnak, annak mindenképpen érdemes megnéznie az alábbi videót, mely a kilens BB10-es portjának jelenlegi állapotát mutatja be működés közben.

A programozó srácok láthatóan remek munkát végeztek, ráadásul elmondásuk szerint nem is kellett különösebben megfeszülniük ezért, a refresh funkció például mindössze 30 sornyi kódmódosítás és háromnegyed óra tesztelés után került be az alkalmazásba - és hibátlanul működik.

Arra is érdemes figyelni, hogy milyen jól működik az új Peak effekt (az oldal eltolása, elhúzása) az alkalmazáson belül, ráadásul mivel ez a funkció is része az alap SDK-nak, ezért mindenféle különösebb erőfeszítés nélkül integrálni az appba.

Lehet, hogy a végén még mi is elkezdjük használni az alkalmazást?

Címkék: peak foursquare bb10

Állítólag a BlackBerry-tulajok szinte képtelenek elszakadni a Facebooktól, a Jam Americas-on elhangzott például, hogy a BlackBerry-előfizetők háromnegyede használja rendszeresen a világ legnépszerűbb közösségi hálóját. Ez várhatóan a BlackBerry 10 megjelenése után sem fog változni, hiszen az új platformra is készül természetesen natív Facebook-kliens.

Ennek képességeibe, vagyis inkább kezelőfelületébe nyújtottak betekintést a program fejlesztői a Jam Americas-on a hét közepén. Ahogy a fenti videóból is láthatjátok, az új Facebook nagyon sok tekintetben különbözik majd a régitől, sokkal gazdagabb tartalom jelenik meg az új alkalmazásban, így lesz például rendes timeline-kezelés, meg mindenféle nélkülözhetetlen extra, mely a webes felületen is megtalálható.

Amit azt illeti, ez minden valószínűség szerint azért van így, mert az alkalmazásban megjelenő Facebook-tartalom konkrétan alighanem egy webes felület (méghozzá HTML5-alapokon), ahogy az az Androidnál is van jelenleg, és ahogy az iOS-nél is van. Azzal a különbséggel, hogy BB10 alatt a Facebook mindkét említett platformnál gyorsabb (ez látszik is a videóból), nem véletlenül, hiszen a BB10 tökéletesen bánik a HMTL5-tartalmakkal, ahogy arról a korábbi posztunkban is írtunk.

Aztán vannak azért itt még olyan hozzáadott érdekességek, amik máshol vagy nincsenek, vagy vannak, de nem pont így megvalósítva. Így itt is van Peak (az oldalak "elhúzhatók" egymáson), és ne feledjétek, hogy természetesen itt is megjelennek az üzenetek és értesítések az egységesített inboxban, mint eddig.

Címkék: facebook html5 bb10

Na igen, a játékok. Ez valahogy eddig sosem volt a BlackBerryk erőssége, bár a legtöbb BB okostelefonon gyárilag ott van a BrickBreaker, vagyis a faltörő, meg a Word Mole szókirakó játék. Persze a célközönség nagy részének ez is bőven elég volt eddig, de be kell látni, hogy egy okostelefon-platformot ma már éppúgy eladnak a rá fejlesztett játékprogramok és egyéb, szórakoztató alkalmazások, mint a biztonságos adatforgalom vagy a ragyogó kijelző.

A RIM a BlackBerry 10-zel ezt a korábbi hiányosságot is bepótolja, az új operációs rendszer, illetve az új hardverek együttesen olyan játékélményt ígérnek, melyet eddig csak a két nagy platform tudott nyújtani a felhasználóknak. A Jam Americas keretén belül természetesen ezeket a képességeket is megmutatták a résztvevőknek, mi meg egy rövid videoösszeállítást mutatunk meg erről nektek.

Az hiszem ez eléggé magáért beszél, a támogatással sem lesz gond, hiszen ott áll a sorban az egyik legnagyobb stúdió, a Gameloft, emellett ha minden igaz az Electronic Arts is bemutat játékot BB10-re, és bár ezt eddig nem erősítették meg, de ha PlayBookra elérhető, akkor minden bizonnyal BB10-re is letölthető lesz a teljes Angry Birds széria.

Ha nagy mobilos játékkedvelő vagy, szeretni fogod a BlackBerry 10-et.

Aki figyelemmel kísérte, illetve kíséri a Jam Americas bejelentéseit, demóit, láthatta, hogy szinte mindent az új, teljes érintőkijelzős Dev Alphán mutattak be a nagyérdeműnek, de ez nem jelenti azt, hogy nem érkezik QWERTY-billentyűzetes BlackBerry 10 alapú okostelefon a kínálatba (bár hivatalos bejelentésnek nem neveznénk, de Alec Saunders, a RIM alelnöke még énekelt is róla). Most a CrackBerry jóvoltából itt vannak az első képek egy kiszivárgott marketinganyagból.

nevada_london.jpg

nevada_2.jpg

nevada_3.jpg

Ami az eddig kiszivárgott részleteket illeti: 1:1 képarányú, 720x720 pixeles (OLED) kijelző, a képek alapján a Bold 9900 formája, méretei és billentyűzete, leszámítva, hogy a Boldon kicsit íves elrendezésűek a gombok. Híváskezelő, menügomb és trackpad a jelek szerint nincs.

Na akkor most London vagy Nevada?

Via CrackBerry.

Címkék: nevada bb10

A BlackBerry 10-zel sok minden megváltozik majd a jövőben, ahogy az eddigiekben láthattátok, gyökeresen átalakul majd a készülékek menürendszere, jön az intuitív Flow, az új üzenetközpont, meg egy rakás jobbnál-jobb alkalmazás. Ahogy az sejthető volt, a RIM a kulcsfontosságú platformexkluzív appokat is átalakítja kissé, ez alól a BlackBerry Messenger, vagyis a BBM sem képez kivételt.

A BBM azonosítási rendszere a Jam Americas-on elhangzott információk szerint szakít az eddigi módszerrel, a RIM eltörli a PIN-t, vagyis a felhasználó nem lesz többé a készüléke rabja. A chatprogram egyik legfőbb újdonsága, hogy mostantól kizárólag a BlackBerry ID alapján azonosítja majd a felhasználót a rendszer, ráadásul ez állítólag nem csak az új, hanem a régi készülékeken is így lesz, feltehetően a BBM-kliens frissítésével.

A program többi újdonságáról egyelőre nem esett szó, de várható, hogy az új BBM tudni fog videochatet és internetalapú hangátvitelt is (VoIP), erről azonban még nem hozott nyilvánosságra semmilyen információt a RIM. 

A BlackBerry ID ezzel tehát teljesíti azt az elképzelést, melyért eredetileg létrehozták, a single sign-on filozófia alapján a továbbiakban egyetlen felhasználói névvel és jelszóval lehet majd bejelentkezni az összes RIM szolgáltatásba, akárcsak más platformok esetében. Itt volt az ideje.

Címkék: pin bbm bb10

Tegnapi posztunkban a RIM segítségével megmutattuk nektek, hogy fog kinézni az új BlackBerryk böngészője, melyről az N4BB jóvoltából most újabb információkat osztunk meg veletek. A tegnapi keynote-ok után/közben kiderült, hogy a RIM az új operációs rendszerhez egy teljesen új böngészőt fejlesztett nulláról, tehát nem a PlayBookon található, egyébként Adobe AIR-t használó browser továbbfejlesztéséről van szó, hanem tényleg valami újról.

Tekintve, hogy az új browser az operációs rendszer tesztverziójával együtt elérhető a Dev Alphákra, már érkeznek az első tesztek a böngésző teljesítményéről is, melyek két lényeges fronton mérik fel a program képességeit. Az egyik a JavaScript-motor teljesítményét vizsgáló Sunspider, a másik a HTML5-képességeket vizsgáló HTML5test.com oldalon található benchmark.

A mérések szerint a Dev Alpha-n a böngésző nagyjából 1700 pontot kapott a SunSpideren, ami abszolúte párban van a mai csúcskategóriás okostelefonok teljesítményével, a HTML5test pedig 465 pontra értékelte a BB10 browserét, ami minden tekintetben rekordnak számít, jelenleg nincs még egy olyan böngésző a világon, ami ekkora pontszámot kapna, nem hogy mobil platformokon, de PC-ken sem. 

Azt se feledjük el, hogy ezek a tesztek béta szoftvert futtató béta hardveren értek el ilyen eredményeket, a későbbi csiszolgatások során a rendszer teljesítménye tovább nőhet. Mondjuk nem mintha a geekeken kívül különösebben érdekelnének bárkit is a benchmarkok, mindenesetre jó jel, hogy a csúcskategóriás BB10-készülékekkel a jelek szerint nagyon gördülékeny és minden tekintetben fullos böngészési élményre számíthatunk.

Ha ki akarod próbálni, hogy a te mobilod mennyire teljesít jól ezeken a teszteken, látogass el a SunSpider oldalára vagy a HTML5test.com -ra!

Via N4BB.

Címkék: böngésző bb10
süti beállítások módosítása