Azért amellett, hogy a RIM-nél a fejlesztők most gőzerővel a BlackBerry 10-en dolgoznak, láthatóan jut azért idő a régebbi OS-ek, egész pontosan az éppen aktuális legfrissebb OS csiszolgatására is. Ennek ékes példájaként a német T-Mobile letöltési oldalára felkerült egy rakás szoftverfrissítés az összes OS7.1-es készülékhez, mely természetesen - mint eddig is - a magyar T-Mobile által forgalmazott BlackBerrykre is rátehető mindenféle trükk nélkül. A különböző típusokhoz elérhető verziók a következők:

resource_monitor.jpg

Az új szoftverek egyik leglényegesebb újítása, hogy a korábbi verziókkal ellentétben integráltan tartalmazzák az Application Resource Monitor nevű hasznos kis alkalmazást, mely lényegében nem más, mint egy memóriamenedzser, melynek segítségével szinte teljesen kiküszöbölhető a BlackBerryk esetében olykor kötelező körnek minősülő memóriatisztitó reset.

Update: akinek nem működnek a linkek, próbáljon innen elnavigálni a letöltési helyhez: https://updateservice.t-mobile.net/blackberry/login.do?servcoid=TMD

Kösz a tippet Hacsinak!

Jó, most biztosan anyázni fognak az elvakult sportautó-rajongók, de elárulom, én is bírom a Ferrarikat, bár ha lenne egy rakat pénzem erre a célra, én személy szerint inkább japán sportautót vásárolnék. Persze nem arról van szó, hogy bármelyik BlackBerry telefon értékesebb lenne bármelyik Ferrarinál, jelen esetben a márka értéke az, amiben előrébb jár a RIM brandje.

Ferrari-P45.jpg

Az Interbrand szokás szerint elkészítette ugyanis a világ száz legértékesebb márkájának listáját, mely a márka támogatottságából és globális ismertségéből adódóan megállapítja, hogy számszerűen mekkora értéket képvisel az adott brand. Az első helyen továbbra is a Coca-Cola tanyázik, csaknem 78 milliárd dolláros értékkel, utána az Apple jön 76,6 milliárddal, ami lássuk be, szép teljesítmény egy olyan cégtől, mely tíz évvel ezelőtt még jóformán a túlélésért küzdött.

A BlackBerry is ott van a listán, ahogy említettük a Ferrari előtt, bár ehhez azért ugorni kell egy jó nagyot: a RIM márkája a 93. a sorban, a Harley Davidson meg 96., a Ferrari pedig éppen ráfért a listára a 99. helyezéssel. A mobiltelefont is gyártó cégek közül az Apple-t már említettük, ők a második helyen tanyáznak, a Samsung a kilencedik, a Nokia a 19., a Sony pedig a 40. helyen áll. A mobilgyártók közül egyébiránt teljesen hiányzik a listáról az LG, a Motorola, a HTC, a ZTE vagy a Huawei, a kizárólag mobiltelefonokat gyártó cégek közül pedig kettő van a listán: a Nokia és a RIM (BlackBerry).

Drukkolunk, hogy jövőre, a BlackBerry 10-nek köszönhetően sikerüljön megelőzni a Porschét is, ami egyébként jelenleg a 72. a listán.

Via Interbrand.

A minap már éppen azon morfondíroztam, hogy a RIM mintha megfeledkezett volna valamiről a Jam Americas jelentette forgatag közepette: a PlayBook régen beígért rendszerfrissítésére ideális alkalom lett volna a fejlesztői konferencia, végül azonban úgy alakult, hogy 4G-s modell ide-, 4G-s modell oda, alig volt szó a kanadaiak tabletjéről a rendezvényen. 

pbos21.jpg

A soron következő, 2.1-es PlayBook OS végül tegnap futott be, nagyjából a várt újításokkal, ezek zanzásítva a következők:

  • Továbbfejlesztett BlackBerry Bridge üzemmód. Ez két ponton hoz változást a korábbiakhoz képest. Egyrészt mostantól lehet a PlayBookon is SMS-ezni Bridge üzemmódban, másrészt gyorsabbá válik az adatkommunikáció a két eszköz közt Wi-Fi segítségével. Mielőtt bárki félreértené, nem arról van szó, hogy a BlackBerry és a PlayBook mostantól a lassú Bluetooth helyett WLAN-on keresztül kommunikál, a kapcsolathoz továbbra is szükséges a Bluetooth link. Ellenben ha mindkét eszköz ugyanarra a Wi-Fi hálózatra csatlakozik, akkor az adatokat Wi-Fi-n keresztül küldi egymásnak a két kütyü, ami persze sokkal gyorsabb, mint a Bluetooth-kapcsolat.
  • Portrémód a PIM-alkalmazásoknál. Minden tiszteletem a PlayBook OS fejlesztői csapatnak, de ez utóbbi funkciót újításként emlegetni azért szerintem kicsit ciki így uszkve másfél évvel az első PlayBook piacra kerülése után. Egyébként meg arról van szó, hogy az e-mail, naptár és névjegyzék alkalmazás mostantól álló üzemmódban is működik. Éljen!
  • Végül, de nem utolsósorban jön a szerintünk legmenőbb fejlesztés, aminek révén a PlayBook olyant tud az androidos appokkal, amit maga az Android sem: tökéletesen párhuzamosított többfeladatos üzemmódot. Ez azt jelenti, hogy mostantól minden androidos app külön futtatási környezetben nyílik meg, és a tablet beállításaitól függően elvileg semmi akadálya, hogy ugyanúgy egymás mellett fussanak az appok, mint a natív PlayBook-alkalmazások teszik. Emellett mostantól támogatott az androidos alkalmazásokon belüli vásárlás is.

Szegény PlayBookkal mostanában ha lehet még mostohábban bánik a RIM, amit mondjuk nem csodálok, ettől függetlenül nagyon dicséretes, hogy egy másfél éve piacra dobott eszközhöz még most is érkezik szoftverfrissítés, és gyanítjuk nem ez volt az utolsó OS Update a PlayBookhoz.

Minden tulajdonos számára erősen ajánlott a letöltés!

Címkék: os playbook tablet

Oké, egy ideje tisztában vagyunk vele, hogy a BlackBerry 10 érkezésével egy csomó minden meg fog változni amellett, hogy szuper telefonokat foghatunk a kezünkbe jövő év elejétől. Logikusnak tűnő lépés, hogy a RIM lecseréli a PC-s szinkronizálást végző szoftvert, a Deskop Software-t.

bb_link.jpg

Legalábbis erre enged következtetni a BBnews.pl által készített fotó, mely egy a legfrissebb BB10 OS-sel ellátott Dev Alphát ábrázol, rajta a felirattal, hogy a szinkronizálási funkciókat egy BlackBerry Link nevű szoftverrel lehet végezni. Mindez persze lehet, hogy pusztán annyit jelent, hogy a Desktop Software egyszerűen nevet vált, de ennél szerintünk azért többről lesz most szó, még ha a program funkciója ugyanaz is.

Ez egyből felveti persze a készülékváltással kapcsolatos problematikát, hiszen eddig a készülékváltás a Desktop Software egyik hasznos alapfunkciója volt, de szinte kizártnak tartjuk, hogy egy régi, mondjuk OS7-es BlackBerry és az új készülékek közt fog menni az adatmásolás. Aztán persze lehet valami varázslat révén megoldja ezt is a RIM, meglátjuk.

Via BBnews.pl.

Aki használja a tumblr-szolgáltatást, azt bizonyára igen fájón érinti, hogy nincs hivatalos kliens a mikroblogging-szolgáltatáshoz BlackBerryre. Szerencsére vannak kitűnő alternatívák, mint például a szintén mássalhangzó-halmozásból létrejött nevű umbrlla, ami ráadásul egy magyar fejlesztésű app!

umbrlla.jpg

Az egyszerű kis alkalmazás egyelőre csak az alapfunkciók használatára képes, és még csak OS6-os és OS7-es készülékeket támogat, de Péter, a fejlesztő ígérete szerint rövidesen lesz PlayBook OS és BB10-támogatás is. Ehhez nem nagyon tudunk mit hozzátenni, aki használja a tumblrt, szerintünk mindenképpen próbálja ki, már csak azért is, mert olyan kevés a hazai fejlesztésű BB app, hogy az efféle kezdeményezések mindenképpen figyelmet érdemelnek! 

Hajrá umbrlla!

Az alkalmazás 0,75 euróért letölthető az App World storefronton, vagy az alábbi QR-kód beszkennelésével a mobiltelefonos kliensen keresztül.

A virtuális billentyűzet a legtöbb hardcore BlackBerry-felhasználó számára egyet jelent az ördög egyik földi megtestesülésével, a RIM valamiért mégis egy virtuális gombsorral ellátott BlackBerryt dob majd piacra elsőként az új generációs termékcsaládban. A miérteket most ne firtassuk, a hogyant viszont annál inkább: itt az első részletesebb videó a Swiftkey-alapú virtuális gombsorról.

Sok újdonság mondjuk ebből sem derül ki, azt eddig is tudtuk, hogy a prediktív klaviatúrát mindenféle cool gesztusokal is vezérelhetjük, a rendszer által javasolt szavakat "felsöpörhetjük" a beviteli mezőbe. Egy dologról eddig nem volt képünk, az ékezetes karakterek beírásáról, de ebben a videóban erre is fény derül, az mindenesetre biztos, hogy nem lesz könnyebb ékes magyarsággal írni a BB10-telefonok virtuális billentyűzetén.

Egy funkció kimaradt a videóból, ez pedig a Jam Americas-on is demózott szimultán többnyelvű bevitel, vagyis a BB10 esetében nem kell majd állítgatni, éppen milyen nyelven akarunk írni, a rendszer prediktív szövegfelismerése automatikusan nyelvet vált, ha érzékeli, hogy nem német, hanem francia szót készülünk leírni. Na erre kíváncsiak leszünk, különösen a funkció magyar nyelvi támogatására.

Ne feledjétek, hogy ez a demó egy Dev Alphán futott, ráadásul a BB10 OS sincs még kész, szóval a funkciók távolról sem véglegesek, meg az egész felület sokkal gördülékenyebb lehet majd a piacra kerülő termékek esetében. De kezdetnek azért ez is bőven megteszi.

Via N4BB.