Elképesztő iramban közeledik a BlackBerry 10 platform rajtja, melynek egyik kulcsfontosságú eleme, pontosabban a siker záloga a platform által kínált alkalmazás-választék. A RIM múlt hétvégén több száz androidos fejlesztőt trombitált össze egy kis közös online kódolásra, melynek célja az volt, hogy rövid idő alatt jelentős mennyiségű appot készítsenek el a fejlesztők BB10-re.

A hétvégi esemény, amit egyébként Port-A-Thonnak hívtak, viccesen utalva ezzel a futószámok királykategóriájára, a Marathonra, annyira jól sikerült, hogy a BlackBerry World alkalmazás-piacteret üzemeltető és az appokat átvizsgáló személyzet jó darabig el lesz látva munkával. A fejlesztők ugyanis 37,5 óra leforgása alatt több mint 15 ezer (!) alkalmazást fordítottak át Androidról BB10-re, majd töltötték fel jóváhagyásra a piactérre.

sdk_bb10.jpg

Ez durván azt jelenti, hogy egyetlen óra leforgása alatt körülbelül 400 app fordítása készült el, percenként pedig átlagosan 6-7 alkalmazással végeztek a fejlesztők. Akiknek egyébként nem volt túl nehéz dolguk, egy közepes bonyolultságú androidos alkalmazást BB10-re átfordítani alig pár órás meló, ráadásul ehhez a RIM minden segítséget meg is ad.

Az alkalmazásválaszték további duzzasztásáról természetesen nem tett le a RIM, most hétvégén ismét lesz Port-A-Thon, konkrétan az utolsó a BlackBerry 10 rajtjáig. Aztán hogy az itt termelt appokból mekkora lesz a ballaszt és mekkora lesz a ténylegesen hasznos, használható app, az már más kérdés, de a kanadaiak úgy kalkulálnak, hogy a legfontosabb, legkeresettebb appok 90 százaléka ott lesz BB10-en is.

süti beállítások módosítása