Néhány órával ezelőtt lezárult a BlackBerry 10 megjelenése előtti utolsó nagy alkalmazásportolási akciója a RIM-nek. A Port-a-Thon lényege, hogy minél több olyan mobilos app jelenjen meg az új platformon, melyek máshol, jellemzően Androidon már megtalálhatók. A RIM ezért hajlandó is volt mélyen a zsebébe nyúlni: a cég minden átportolt alkalmazásért 100 dollárt fizetett.

Az elgondolás láthatóan bejött: a fejlesztők az elmúlt 36 órában több mint 19 ezer appot fordítottak át BlackBerry 10-re, vagyis a múlt hétvégén tartott Port-a-Thon számaival mindez több mint 44 ezer új alkalmazást jelent -- összesen 72 óra alatt. Ez olyan rekord, amit eddig egyetlen újszülött mobilplatformnak sem sikerült elérnie, persze tegyük hozzá, az elmúlt években a Windows Phone-on kívül nem nagyon került piacra más platform, ott ráadásul a portolást nem különösebben ösztönzi a Microsoft.

portathon_1.jpg

Kíváncsian várom, hogy a most átportolt appokkal összesen hány alkalmazással nyit majd a BlackBerry World BB10-es szekcija, illetve valóban ott lesznek-e az igazán nagy nevek a listán, ahogy a RIM korábban többször ígérte. Azért ezzel együtt sem, vagy éppen ezért nem szabad abba a hibába esni, hogy azt gondoljuk, hogy minél több alkalmazás létezik egy platformra, annál jobb az az adott platform.

Az, hogy a BB10-re ennyi fejlesztő odafigyel -- még akkor is, ha sokan nyilvánvalóan a pénzdíj miatt vettek részt az akcióban -- mindenképpen jó előjel és azt mutatja, hogy a RIM egészen máshogy áll most a fejlesztőkhöz, mint néhány évvel ezelőtt, a fejlesztők pedig máshogy tekintenek a megújult RIM-re, mely egy ütőképes mobil platformmal jelentkezik január 30-án.

süti beállítások módosítása