A posztot folyamatosan frissítjük!

Január 30-án, keleti-parti idő szerint 10:00-kor, vagyis magyar idő szerint 16:00-kor kezdetét veszi a Research in Motion új korszaka, a BlackBerry 10 operációs rendszer és a rá épülő termékek, szolgáltatások hivatalos rajtjával. A BerryBlogon élőben követhetitek figyelemmel az egyszerre nyolc világvárosban zajló bemutatót, úgyhogy az időugrás mellett készüljetek rá, hogy térben is ugrálni fogunk jó sokat!

blackberry_10.jpg

A nagy eseményt ha akarjátok itt is nyomon követhetitek, a netes közvetítés részeként emellett a Twitteren érdemes követni a @BlackBerry -t, ha pedig posztoltok, ne felejtsétek el használni a #BlackBerry10 hashtaget!

Let's rock and roll this!

Amíg elkezdődik az élő közvetítés, elmondom nektek, hogy a BB10 launch a földkerekség eddigi legnagyobb okostelefon-platformrajtja lehet, legalábbis ami a helyszíni tudósításokat illeti. Az eseményt egyszerre rendezik Torontóban, New Yorkban, Londonban, Párizsban, Dubajban, Johannesburgban, Dzsakartában és Delhiben. Hogy Thorsten Heins, a RIM elnök-vezérigazgatója melyik helyszínen tűnik majd fel, az egyelőre mindenki előtt titok, de én New Yorkra tippelnék, ahol a Manhattan Bridge-től pár saroknyira, a 36-os mólónál (ez nagyjából olyan New Yorknak, mint Budapestnek az A38) már javában gyűlnek az emberek. Így nézett ki hajnalban a bejárat:

newyorkpier_1.jpg
New Yorkban van egyébként a nyolc város közül a leghidegebb, a pillanatnyi csúcshőmérséklet 7 °C, mára szórványos eső várható. Aki Johannesburgban várja a BlackBerry 10 rajtját, az járt a legjobban, ott kellemes 24 °C van, esőnek nyoma sincs. 

A BerryBlog soron kívüli kívánságműsorában küldjük a lenti dalt mindenkinek a New York-i launch eventen. Start spreading the news - kellemes BlackBerry 10 rajtot mindenkinek!

Ez a felvétel egyébként két évvel a RIM megalakulása előtt készült.

Az előkészületek amúgy már Londonban is javában zajlanak -- ami már csak azért is különleges hely, mert az egyik új telefon kódneve éppen London lett.

Üzenet a Twitterről:

Mindegy mi történik ma a RIM-mel, ne feledjétek srácok, hogy imádlak titeket!

Amúgy csupa ilyen üzenettel van tele a Twitter, a haterek valahogy eltűntek. Egy biztos, a RIM a közösségi csatornákon már most győzött.

Közben ideje üdvözölni a BerryBlog becsatlakozó törzsolvasóit is, az Index2 olvasóit és bárkit, aki csak úgy beesett. Remélem ma olyasmit láttok majd, amitől leesik az állatok. Szevasztok!

Nem mellékesen a mai keynote-ot feltételezhetően olyan illusztris nézők kíséretében követhetitek, mint Tim Cook, Larry Page vagy a Samsung teljes R&D csapata.

Még tíz perc van hátra, a live feedben már megy a rock&roll. Kép még nincs.

Öt perc. Mindenki foglalja el a helyét!

Közben az N4BB jelenti Twitteren, hogy ott van Torontóban Mike Lazaridis, a RIM egykori társelnök-vezérigazgatója is. Jim Balsillie, a másik alapítótárs valószínűleg inkább hokiedzésen vesz részt a csapatával.

Idő van!

Amíg kezdődik a program, egy kis érdekesség: az új készülékek jelentős része Magyarországon készült, Tiszaújvárosban. Köszönjük mindenkinek, aki részt vett a gyártásban és előkészítésben!

jabil_1.jpg

Köszi mégegyszer, srácok!

Elkezdődött az élő adás. Bejelentkezik London, Dubaj, Toronto, Párizs, Johannesburg. A hanggal mintha komoly problémák lennének.

Alec Saunders, a RIM alkalmazásfejlesztésért felelős vezérigazgató-helyettese ad interjút a bevezetőben. Fantasztikus volt előkészíteni a launchot, hatalmas támogatás jött a fejlesztőktől.

saundes_interview.jpg

CrackBerry Kevin, a leghíresebb BB-blogger hónapokkal ezelőtt elhatározta, hogy nem vágja le a haját a BB10-ig.  Előkerült egy olló, viszonylag ritka tartozék egy platformlaunchon.

De most jön a mai nap kulcsfigurája, Thorsten Heins a színpadon!

heins.jpg

Heins majdnem pontosan egy éve került a RIM élére. Eddigi karrierje legnagyobb kihívása volt az az egy év, mondja.

Ez az egyik legnagyobb launch az iparágban, teszi hozzá Heins. A BlackBerry 10 célközönsége mindig online, több alkalmazást használ, egyszerű kezelhetőségre vágyik. A BlackBerry 10 mindenkit mozgásban tart, igazi mobil platform.

A cégvezető szerint a mai nap új korszak a RIM történelmében. A cég egy vadonatúj platformot hozott létre, teljesen egyedül járva az ehhez vezető rögös utat. Heins most köszönetet mond azoknak a belsős fejlesztőknek és külsős partnereknek, akik ezt lehetővé tették.

Elárasztották közben a Twittert az üzenetek, megpróbálunk szemezgetni belőlük.

A RIM-et mostantól BlackBerrynek hívják, hölgyeim és uraim!

blackberry_brand.jpg

Hoppá, az első meglepetés!

One brand, one promise -- ez jól hangzik.

Éééés, itt a BlackBerry Z10 és a BlackBerry Q10!

z10q10.jpg

Szóval Q10 lett az X10. Mondjuk kifejezőbb, ez tény. Itt van róla egy közeli, gombmániásoknak.

q10.jpg

Ezeken az eszközökön a legkönnyebb gépelni, pont. A Q10 sokatok által szidott hátlapja amúgy karbonból készült, hogy ne csak a gombokról beszéljünk.

Közben megérkezik a színpadra a RIM BlackBerry demo guy, Vivek Bhardwaj. Ő fog bemutatót tartani.

flow_1.jpg

A Flow a BB10 egyik kulcsfontosságú újítása a többfeladatos, vagy multitask mobil operációs rendszer eddigi legjobb megvalósítása. Nincs ki-be lépkedés alkalmazásokból, egyszerű ujjmozdulatokkal lehet váltogatni az appok közt.

hub.jpg

A Hub pedig az új gyűjtőhelye minden értesítőnek, üzenetnek sőt a naptárnak is.

Azért az elég jelzésértékű, hogy mindent a Z10-en mutatnak be. Vagy csak nekem tűnik úgy, hogy a Q10 mintha hanyagolva lenne?

A Hub legnagyobb előnye, hogy releváns, könnyen elérhető információkat kínál a felhasználónak. Elég ütős koncepció, az látszik, ezzel elkaphatják a konkurencia tökét.

De minek ide QWERTY, ha lehet gépelni gépelés nélkül is?

keyboard.jpg

Tudom ez kicsit furán hangzik, majd később megmagyarázzuk, vagy mutatunk róla egy videót.

A Twitter közben teljesen követhetetlenné vált, mindenhol özönlenek a #BlackBerry10 hashtaggel ellátott üzenetek.

Most egy kicsit beszéljünk a melóról! Bemutatkozik a BlackBerry Balance, ami frappáns válasz a BYOD-jelenségre.

balance.jpg

Ez egy telefonból lényegében kettőt csinál. Így máris nem olyan drága egy telefon ára, mi? (Bár árakról eddig nem esett még szó.)

bbmvideo.jpg

Az új BBM egyedi funkciója a BBM videóhívás és a screen share. Fent az első BBM-videóhívás történelmi pillanata.

q10_folders.jpg

Na végre egy Q10 működés közben. A BlackBerry Remember alkalmazás működését nem tudtam teljesen követni, mert meggyűlt a bajom a screenshottal, bocs.

camera.jpg

Heins nagyon megpróbál pislogni a kamera alkalmazás bemutatójánál. De a Z10-et nem tudja átverni. Mellesleg nagyon állat a fotomalipuláló alkalmazás is működés közben.

Vivek nagyon megdolgozik a pénzéért, talán elengedik most már szabira is.

És ha már elmegy, az utazásról készíthet egy montázst a Story Makerrel. Szép munka!

storymaker.jpg

Akkor jöjjenek a még el nem hangzott részletek! Például a partnerek, alkalmazások, árak.

Kezdjük mondjuk az új BlackBerry Worlddel, amiben mostantól zenék és filmek is elérhetők. Sajna idehaza nem, de bízzunk benne, hogy ez csak idő kérdése.

A BlackBerry 10-re több mint hetvenezer alkalmazás érhető el, minden héten több ezer új appot ígérnek.

Lesz Skype emberek!

skype.jpg

Most sírok.

A játékok közül egy pár: Angry Birds Star Wars, Where's My Water, Where's My Perry, plusz egy rakás top EA és Gameloft cím.

Csak megjegyezném, hogy Windows Phone-ra nem volt elérhető a rajt idején a Skype. Csak mondom, na.

Igazából semmi bajom a Windows Phone-nal, a főnököm is azt használ... Még.

Instagramot látott valaki? Instagramot használ még valaki?

Egyébként miért nincs még itt egy Z10 az asztalomon?

Na, visszajött Heins, talán ő megmondja, hol lehet hozzájutni és mennyiért.

A legtöbb szolgáltatónál ott lesz márciusra a Z10. Kanadában februárban már elérhető lesz. Az ár két év hűséggel 199 dollár a legtöbb helyen. Angliában holnap az összes szolgáltatónál elérhető a telefon. Wow!

Na de mi van a Q10-zel?

Nem tudjuk meg, viszont azt megtudjuk, hogy mostantól  Alicia Keys a globális kreatív igazgatója a BlackBerry-nek.

alicia.jpg

A csaj láthatóan bizonyos paramétereit tekintve azért elmarad Heinstől, talán nem véletlen, hogy a több mint 190 magas német maradt az elnök-vezérigazgató.

Itt egy kicsit jobban néz ki Alicia:

alicia2.jpg

Heins elköszön, ennyi volt New Yorkból a közvetítés, most regionális adásainkat látják.

Vagy nem látják.

Ezzel tehát véget ért a RIM BlackBerry új mobilplatformjának a bemutatója, a látottakat rövidesen több posztban is feldolgozzuk, mindenesetre lesz miről beszélünk és lesz mit mutatnunk nektek a következő napokban, az biztos! Gyertek el hozzánk később is, találkozunk a BerryBlogon! Köszi, hogy együtt nézted velünk a bejelentést!

Címkék: élő keynote bb10
süti beállítások módosítása