A BlackBerry 10 operációs rendszer fejlesztése során viszonylag hamar kiderült, hogy a BlackBerry a kamerafunkciót mindenképpen erősíteni szeretné az új platformmal. A mobilokba épített kamerák fejlődéstörténete a megapixel-hajhászásról szerencsére áthelyeződött a hozzáadott funkciókra, a kanadai gyártó pedig történetesen egy időgépet adott hozzá a kamerájához.

z10_camera_angled.jpg

Azt hiszem senkinek nem kell részleteznem, hogy egy megismételhetetlen portré vagy csoportkép készítése során mennyire bosszantó, ha az alany a felvétel pillanatában éppen pislog vagy félrenéz. A BlackBerry 10 Timeshift fényképezője erre kínál gyárilag egy érdekes korrekciós technikát.

Ha ezt az üzemmódot a fotós bekapcsolja, a telefon valójában több felvételt készít, majd a fényképen felismert arcoknál utólag egyenként lehetővé teszi, hogy azt a felvételrészletet használjuk a végleges fotóhoz, amin minden alany jó irányba néz és éppen nem pislog. Aki fotózott már gyerekeket valaha, imádni fogja ezt a funkciót, bár lehet, hogy éppen ehhez a feladathoz ez is kevésnek fog bizonyulni.

Ha már a fotó ott van a telefon tárhelyén, az arcok kiválasztásával nem zárul le a fénykép szerkesztési lehetősége. A BlackBerry 10 gyári képmanipuláló szoftverével egy rakás látványos effektet lehet tenni a fényképre, meg lehet vágni, el lehet forgatni a fotót és persze az elkészült felvételt egyből fel lehet tölteni a Facebookra vagy a Twitterre, illetve el lehet küldeni e-mailben az ismerősöknek, barátoknak.