Talán nem árulok el senkinek sem nagy titkot azzal, ha azt mondom, az új BlackBerry 10 operációs rendszer és a rá épülő telefonok nagyon sok szempontból különböznek a régi, vagyis még most is piacon lévő, BlackBerry operációs rendszertől, valamint a telefonoktól. Az Inside BlackBerry Blog összegyűjtötte az öt legfontosabb hardveres és szoftveres különbséget, vagyis azokat a sarokpontokat, amikben a BlackBerry 10 mindenképpen többet nyújt a (nagy) elődöknél. 

heins_z10q10.jpg

  • Előlapi kamera. Ezzel egyrészt tudod magadat fotózni, ami különösen jól jön, ha te történetesen egy nárcisztikus(ab) személyiség vagy csak éppen nincs nálad tükör, és meg akarod tudni, miért néznek a fejedre olyan furcsán az utcán. Persze az előlapi kamera sok minden másra is jó, például videochatet is lehet vele folytatni, amit egyébként minden BB10-es telefon alapból tud, BlackBerry Messengeren keresztül.
  • Szupergyors mobilnet. Az új BlackBerryk a jelenleg piacon lévő modellekhez képest öt-tízszer gyorsabb adatkapcsolatra képesek, ami azt jelenti, hogy a weboldalak és videók sokkal gyorsabban töltődnek be, csak győzze a pénztárcád a nagyobb adatcsomagokat.
  • Szuper alkalmazások és játékok. A régi BlackBerrykre is elérhető volt néhány klassz alkalmazás, de BlackBerry 10-re aztán igazán szuper appokat készíthetnek a fejlesztők. A játékok és más programok semmiben sem maradnak el az iPhone-os vagy androidos játékok színvonalától, sőt, egy rendszerre optimalizált alkalmazás bizonyos tekintetben (pl. kezelőfelület) többet is nyújthat a versenytárs platformokra fejlesztett változatoknál.
  • Kijelző felbontása. A BlackBerry Z10 kijelzőjének felbontása 1280x768 pixel, a Q10-é 720x720 pixel, míg a korábbi legjobb BlackBerryé, a 9900-asé 640x480 pixel. Persze ez sem utoló gagyi, de azért ebből is látszik, hogy az új BlackBerryk kijelzője sokkal részletesebb és élesebb képet ad, mint a korábbi modellek TFT-je. 
  • Háttértár.A BB10-es BlackBerryk 16 gigabájtnyi háttértárral lettek ellátva, amiből ugyan ennél lényegesen kevesebb használható ki, de ez így is duplája annak, amit a korábbi modellek fel tudtak mutatni. Ráadásul a Z10-be akár 64 GB-os memóriakártyát is lehet tenni, szóval a kapacitás egészen 80 GB-ig feltornászható -- na ide már elég sok fotót vagy videót lehet másolni.

A BlackBerry 10 persze még ezer és egy más ponton nyújt többet vagy jobbat a korábbi operációs rendszereknél, és biztos vagyok benne, hogy a lehetőségeknek még csak az elején járunk, az operációs rendszer a jövőben újabb és még jobb funkciókkal fog kiegészülni, valamint még több alkalmazással gazdagodik a platform.

Via Inside BlackBerry Blog.

süti beállítások módosítása