Míg Tom bátyánk úgy tesz Barcelonában, mintha dolgozna, addig vessünk egy gyors pillantást a BB10 jelenlegi helyzetére. Ha valaki próbálta követni a fejleményeket, az valószínűleg két egymának teljesen ellentmondó hangvételt talált: egyikük szerint a Z10 rendkívül jól fogy és a jelek bizakodásra adnak okot a BlackBerry jövőjére nézve, míg a másik szerint a Z10 gyengén fogy valójában és egyébként sincs semmi extra benne az Androiddal vagy Apple-lel szemben.

Részünkről szeretjük a BlackBerryket és szeretnénk sikeresnek látni, annál jobban már csak a tényeket és az úgynevezett intellektuális őszinteséget szeretjük -- szemben a megalapozatlan véleményekkel és csúsztatásokkal.

Az első probléma, hogy pontos adatokat eddig senki nem tudott mondani, a BlackBerry (mennyivel egyszerűbb volt régen RIM-et írni...) meg nem közöl - reméljük csak egyelőre, bár tudtommal soha nem is közölt telefonra lebontott nyitó eladási teljesítményt.

A cég annyit hajlandó jelenleg mondani, hogy a vártnál jobban fogy. Heins a német Allgemeine Zeitungnak úgy nyilatkozott, hogy a BlackBerry növelte a termelést a kezdeti kereslet láttán, amelynek erőssége meglepte őket, felülmúlva a saját várakozásaikat. Abban egyetértés mutatkozik a negatív hangadók részéről is, hogy sok helyen kiárusították a készleteket, hogy pontosan mekkor volt ez a készlet, azon viszont vallásos háború tud kialakulni.

Az is tény, hogy a SIM független modellek árát a kereskedők egy része megemelte és ott is tartja, 500 font felett azóta is. Az eBay tanúsága szerint a hálózatfüggő modellek 400 fontról indulnak a fekete modellek, és valamivel többről a fehér modellek esetében. Ez 600-700 dolláros árnak felel meg a függő, és 800 dollárosnak a független modellek esetében. Ez nem tűnik rossznak.

A második probléma, hogy a BlackBerry számára a kérdéses siker egy képlékeny fogalom, és mindenkinek mást jelent, főleg, ha elfogult is valami oknál fogva. Valójában a BB10 platformnak az életben maradáshoz elegendő egy nagyjából 10 százalékos részesedést elérnie idővel, többnyire a közép és felső kategóriákban. Nem kell megvernie az Apple-t vagy a Samsungot, ez nem is reális elvárás. A BlackBerrynek ki kell harcolnia magának a saját "rését". Például QWERTY hívők, mint én is, vállalati felhasználók, email és chat junkie-k, valamint harmadik út keresők akik az iOS és Android elől menekülnek különböző okokból - az Apple és Google önmagukban, a termékektől függetlenül elegendő okot szolgáltatnak sokaknak, hogy másfelé nézelődjenek.

A harmadik probléma a kezdeti eladások és a későbbi siker közti kapcsolat értelmezése. A történelem azt mutatja, hogy a kezdeti siker egyáltalán nem biztosítja a későbbi eladásokat -- miután lehalt a felhajtás és a kezdeti "rajongók" seregei elapadtak, akkor kezdődik az igazi teszt. A Palmra emlékszik még valaki? Éppen ezért a médiában és fórumokon zajló "harcok" félig feleslegesek, hiszen a tét az eladások értékelésekor nem akkora, mint amekkorának tűhet sokak számára.

Ezzel elérkeztem a mondandóm lényegéhez: sokan sokszor mondták az elmúlt napokban, hetekben és hónapokban, hogy a BlackBerry nem fog tudni visszajönni. A befektetők és brókerek egy része erre is fogadott, vagyis shortolták a részvényeket, annak csökkenésére játszottak. A BB10 és a Z10 azonban jól sikerült és jó kezdeti fogadtatásra talált, ami nekimegy ennek az uralkodó negatív véleménytömegnek -- ezt pedig nem teheti meg "büntetlenül", erős kritikák és ellentámadások nélkül, hiszen a fél világból hülyét csinálna, köztük rengeteg ipari és pénzügyi elemzőből.

Ezt érdemes fejben tartani, amikor a híreket fogyasztjuk és valaki bőszen nyilatkozik a Z10 gyenge szerepléséről vagy képességeiről, pláne a cég jövőjéről -- pláne úgy, hogy az USA-ban és a világ legtöbb országában még el sem indult, és a QWERTY-s Q10 meg sem jelent.

Én sem tudok többet, okosabb sem vagyok, mint mások, így a BlackBerry sikerét én sem tudom megjósolni. Abban viszont biztos vagyok, hogy a Z10 képességei és eddigi eladási teljesítménye alapján nincs ok a károgásra.

Címkék: blackberry bb10 z10
süti beállítások módosítása