Annak, hogy a BlackBerryket részben itthon is gyártják, számos előnye van. Így például Tiszaújváros környékén (itt van a Jabil Circuits üzeme) sok-sok embernek ad munkát a gyártás, büszkék lehetünk a magyar gyártásra, én pedig időről-időre hozzájutok némi infóhoz a gyár szigorúan őrzött berkeiből (ezúton is külön köszönet érte). Legutóbb a Q10 előrendeléssel foglalkozó posztban feszegettem a témát, hogy aki bármit tud a telefon gyártásáról, szóljon. Nos, szóltak.

jabil.jpg

Nohát, a tiszaújvárosi verebek szerint a Q10-et még nem gyártják (legalábbis nagy tömegben) a magyar üzemben, ami persze önmagában még nem jelent semmit, a BlackBerry kanadai és mexikói gyáraiban már rég mehet a tömegtermelés. Az a hír járja, hogy a telefont nálunk is gyártani fogják, méghozzá áprilistól, úgy néz ki, elég nagy mennyiségben, szóval a cég azért láthatóan bízik a QWERTY-s modell sikerében is. Mindazonáltal ha még sehol nincs tömegtermelés, azért elég bajosan lesz ebből áprilisi rajt.

Ami a Z10-et illeti, a hírek szerint a termelést az első egy, másfél hónapnyi felfutás után kissé visszafogták, amiből megint csak nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, mivel egyrészt tudtommal eleve nem gyártanak itt minden típust, másrészt a termék életciklusa során az első gyártási fázist érthető okokból mindig egy kicsit meg kell tolni, hogy legyen kellő mennyiségű nyitókészlet.

Ha már a gyártásnál tartunk, az egyik legnépszerűbb internetes csavarhúzogató oldal, az iFixit szétkapott egy Z10-et, és szépen leleltározta az alkatrészeket az utolsó csavarig. A képekkel tűzdelt beszámolót Jack Potata foglalja majd össze egy következő posztban.

süti beállítások módosítása