Manapság egyre kevésbé van jelentősége annak, hogy egy okostelefonnak mennyi a fogyasztása, vagyis meddig bírja az akkumulátor árammal ellátni a készüléket -- örülünk, ha egy napig kitart a kraft, minden, amit e felett kapunk, ajándék. A BlackBerryk esetében ez kicsit persze fájóbb pont, hiszen mindannyian emlékszünk még olyan Boldokra és Curve-ökre, melyek egy hétig is elmentek egy feltöltéssel. A BlackBerry 10-es termékvonalnál a Q10 kapcsán sokan reménykedtek benne, hogy visszatérnek ezek a régi szép idők, de ez persze hiú ábránd, amit a BlackBerry most kiadott részletes, hivatalos termékadatai be is igazolnak.

akku_q10_z10_3.jpg

akku_q10_z10_4.jpg

A Q10 a hivatalos specifikációk szerint nem sokkal bírja majd tovább akkumulátorról, mint a Z10, üresjáratban valamivel hosszabb üzemidőt (312 óra kontra 354 óra) ad a gyártó a telefonra, mint a korábban megjelent tesónál. Beszélgetési időben viszont furcsa mód nincs semmi különbség a két telefon közt, mindezt annak dacára, hogy a Q10-ben elvileg lényegesen nagyobb kapacitású, 2100 mAh-s akkumulátor lesz, meg a kijelzője is kisebb, ráadásul energiatakarékosabb technológiát használ (mondjuk beszélgetésnél ennek nem sok jelentősége van).

Persze azért ezeket az adatokat sosem kell készpénznek venni, meg aztán ne feledjük, hogy Z10 és Z10 közt is van különbség, hiszen a telefon kétféle processzorral került forgalomba, melyeknek eltérő a fogyasztása. A mobil üzemideje emellett egy rakás tényezőtől függ, így például nem mindegy, milyen cellához csatlakozik a telefon, milyen gyakran megyünk át egyik cellából a másikba, sőt, nyáron és télen is eltérő lehet a fogyasztás, hiszen a hidegben az akkumulátorok teljesítménye csökken.

Meg aztán most őszintén, ki hiszi el, hogy egy mai mobil készenléti üzemmódban több száz óráig bírja egy feltöltéssel?

Címkék: akkumulátor q10 z10
süti beállítások módosítása