A mobiltelefonok ugyanazon a modellnév alatt is különbözhetnek olykor, és egyes források szerint a hamarosan boltokba kerülő QWERTY-s BlackBerry Q10-ből sem csak egy típus lesz majd kapható, és ez alatt nem azt értem, hogy lesz belőle fekete meg fehér színű változat. Ehhez képest állítólag összesen négy típust különböztet meg a gyártó, amit a különböző régiókba szánnak -- ez egyébként pont ugyanannyi hardverváltozatot, szaknyelven SKU-t jelent, mint a Z10 esetében.

Ami számunkra ezen a ponton lényeges, hogy a Q10 különböző változatai kizárólag a rádiós képességekben különböznek majd egymástól, és a Z10-zel ellentétben nem lesz a telefonnak olyan típusa, amelyik nem tud LTE-hálózatra csatlakozni. Ennek jelenleg egyedül a T-Mobile előfizetők számára van jelentősége, hiszen csak a magenta szolgáltatónál van LTE, vagy ahogy ők nevezik 4G. Persze azért nem eszik olyan forrón, hiszen a szupergyors internetezéshez egyrészt olyan díjcsomag kell, ami támogatja az LTE-t, másrészt a telefon sem árt, ha ismeri azt a frekvenciát, amin a T-Mobile LTE-bázisállomása kommunikálni próbál vele.

q10_press3.jpg

A Q10-ből tehát négyféle változat készül majd, rendre SQN100-1, SQN100-2, SQN100-3 és SQN100-5 jelzéssel (hogy hová tűnt az SQN100-4 jelzésű típus, ne kérdezzétek, biztos elvitte a cica). Anélkül, hogy a frekvenciasávok részletes taglalásába belemennénk, illetve rádiós hálózati ismeretek alapozót tartanánk, leszögezem, hogy ezek közül a jelenlegi magyar LTE-hálózaton egyedül az SQN100-3 -as típus működik majd. 

Elterjedtek olyan tévhitek, hogy a 4G-s képességhez szoftvert kell majd frissíteniük a vásárlóknak, ám én ebben semmi rációt nem látok, ez nem iPhone 5, ahol a gyártó kénye-kedve szerint kapcsolgat ki-be olyan képességeket, amelyekkel egyébként a terméket reklámozza. Hogy mégse legyen olyan egyszerű a helyzet, komoly sansz van rá, hogy a 4G-s képességet mégsem fogják tudni kihasználni a telefonok a kezdeti időszakban, ezúttal azonban a T-Mobile térfelén pattog a labda. Amíg ugyanis az operátor nem állítja át a BlackBerry-szolgáltatást LTE-alapokra (persze a régebbi telefonokat ez nem érinti), hiába rohadt gyors a Q10, a hálózat visszafogja majd. Erre az átállításra egyébként valamikor a nyáron kerülhet majd sor.

Ha már itt tartunk, terjengenek olyan téveszmék is, hogy az összes Z10 4G-képes lesz, szoftverfrissítéssel. Nos valóban lesz olyan Z10 változat a T-Mobile-nál, ami LTE-képes, de az elsőnek piacra kerülő típusok nem ismerik a 4G-t, és soha nem is fogják, szoftverfrissítéssel sem!

Visszatérve a Q10-re, ha nem szolgáltatónál, hanem netán külföldről vásárolsz, vagy nem tudod, hogy az a készülék, amit el akarnak neked adni pontosan honnan származik, lehetőleg csak az SQN100-3 -as típust vedd meg, ha nem akarsz kellemetlen meglepetéseket! Sajnos azt nem tudom megmondani, hogy ez a dobozon látszik-e, remélhetőleg valahol fel lesz rajta tüntetve.

Ugyanígy a Z10-nél figyelj rá, hogy csak az STL100-1 vagy STL100-2-es típus működik biztosan minden magyar mobilhálózaton tökéletesen, a kettő közti lényeges különbség, hogy előbbi nem 4G-képes, míg utóbbi igen.

Ha esetleg túl bonyolultam írtam volna le valamit kérdezz bátran itt a kommenteknél, vagy e-mailben az info@berryblog.hu e-mail címre küldött levélben!

Via BerryReview.

Címkék: t-mobile q10 lte 4g
süti beállítások módosítása