A BlackBerry a múlt héten a szolgáltatkkal karöltve kiadta a Z10-hez és a Q10-hez a BlackBerry 10 operációs rendszer legújabb frissítését, a 10.1-es verziót, ami persze már gyárilag ott volt a Q10-eken, a Z10-re viszont nyilván utólag lett csak elérhető. Ahogy arról múlt hét végén beszámoltunk a magyar T-Mobile már meg is kezdte a frissítések terítését, ilyenkor a készülék jelez, hogy van elérhető szoftverfrissítés, vagy a beállítások/szoftverfrissítés menüpontjában lefuttatott keresés után jelenik meg az új OS. Csak éppen vannak, akiknek ez jó darabig nem fog megjelenni.

osupdate_check.jpg

Az ok rendkívül egyszerű és prózai: ezek az előfizetők jó eséllyel nem a T-Mobile-nál vették a telefonjukat, márpedig a szolgáltató érthető okokból csak azokra a készülékekre ad ki frissítéseket, melyek kaphatók is nála. A Z10 esetében annyi történt, hogy világszerte összesen négyféle modell, Európában pedig két típus van forgalomban, természetesen ezekre különböző szoftverfrissítést kell rakni -- nagyon lesarkítva olyan ez, mint egy autónál, a dízelbe dízelt tankolsz, a benzinesbe meg benzint.

Ha te nem szolgáltatónál, hanem valamelyik telefonkereskedőnél vetted a telefonodat, jó eséllyel nyugat-európai importból származó típushoz jutottál (hogy pontosan hogyan került a telefon Magyarországra, azt most inkább ne firtassuk, de legyünk jóhiszeműek, és tételezzük fel, hogy teljesen legális úton), ami a magyar szolgáltatók hálózatán működik ugyan, de a szoftverek tesztelésével egyik mobilcég sem foglalkozik ezeknél a típusoknál, miért is tenné, hiszen nem árulja pont ezt a modellt. Mivel azonban a szoftverfrissítés a szolgáltató közbeiktatásával történik, ezért bezárult a kör, az automatikus frissítést elfelejtheted. De szerencsére van megoldás!

Ha szeretnéd a legújabb szoftvert telepíteni a készülékedre, de nem ajánlja fel a telefon magától a rendszerfrissítést, kövesd a következő lépéseket (csak Z10-re vonatkozik!):

  1. Távolítsd el a telefonból a SIM-kártyát!
  2. Csatlakoztasd a BlackBerrydet a számítógéphez USB-kábellel,
  3. Kattints a böngésződben erre az oldalra,
  4. Kattints az oldal közepén látható "Check for Updates" gombra!
  5. Ha elérhető frissebb szoftver, telepítsd a képernyőn megjelenő utasítások alapján!

B-tervként megpróbálkozhatsz a BlackBerry Link PC-s szoftver segítségével is frissítést keresni, de elvileg mindkét módszer ugyanabból a forrásból dolgozik, szóval ha a webes megoldás nem talált semmit, valószínűleg a BlackBerry Live sem fog. Ha a módszer SIM nélkül nem ajánl fel frissítést, utolsó mentsvárként próbáld visszatenni a SIM-et és úgy végigcsinálni a lépéseket.

Ha semmi sem jön be, vidd el a készüléket oda, ahol vetted, remélhetőleg tudnak neked segíteni (mellesleg ez kötelességük is).

süti beállítások módosítása