Na jó, belátom ez a cím kicsit hatásvadász, de azért csak félig, de legalábbis nem áll olyan messze a valóságtól. Azzal gondolom nem árulok el túl nagy titkot, hogy a BlackBerry 10-es telefonok képesek bizonyos korlátok közepette androidos appokat futtatni, ha azt a fejlesztő úgy akarja. Az egyik ilyen korlát, hogy a rendszer jelenleg csak az Android 2.3-as környezetet tudja emulálni, vagyis néhány program egyáltalán nem kompatibilis vele, mások meg szimplán csak úgy néznek ki, mint egy béna, két évvel ezelőtti kezelőfelülettel rendelkező app.

jellybean.jpg

Erre lesz megoldás a BlackBerry 10 operációs rendszer fejlesztés alatt álló, 10.2-es verziója, melynek a fejlesztői környezetét éppen a múlt héten adta ki a kanadai gyártó. Az új rendszerbe ágyazott Android futtatókörnyezet (rutime) már a Google operációs rendszerének legfrissebb, 4.2.2-es verzióját (Jelly Bean) is támogatja majd, amiben az a szép, hogy vannak olyan nem is olyan régen megjelent androidos mobilok, melyek vélhetően soha az életben nem fogják megkapni azt a rendszerfrissítést, mely tartalmazza ezt az új Android-verziót.

További jó hír, hogy az új runtime már hardveres grafikus gyorsítást is tartalmaz majd, azaz nagy vonalakban az androidról portolt BB10-es appok jóval gyorsabban futnak majd, mint a mostani verziók, melyek teljesítményével olykor hát hmm finoman szólva is akadnak problémák.

Vagyis összefoglalva szebb és jobb androidos appokat lehet behúzni a jövőben a BlackBerry Worldbe, akár majd 3D-s játékokat is -- ehhez persze előbb a telefonra is telepíteni kell az új operációs rendszert, mely talán valamikor a nyár második felében érkezhet meg a különböző BB10-es BlackBerrykre.

Innen már csak egy lépés saját Android-szekciót nyitni a BlackBerry Worldben, vagy éppen fordítva: mit szólnátok egy BlackBerry-szekcióhoz a Google Play Store-ban?

süti beállítások módosítása