Az a szép a mobilos alkalmazás-piacterekben, hogy a tartalmat mindenhol kontrollálják ugyan, de nincs olyan hét, hogy ennek ellenére ne hallanánk bődületes átverésekről, vagy visszaélésekről a feltöltött programok kapcsán. A hét, ha nem a hónap sztorija alighanem az lesz, hogy a hétvégén megjelent egy kamu BBM app a Google saját, androidos alkalmazás-piacterén, a Google Play Store-ban, amit pár óra leforgása alatt több százezren le is töltöttek.

A "blackberry messenger bbm" névre keresztelt app azért is ejthetett át egy csomó felhasználót, mert a fejlesztőjét RIM-nek hívják, pontosabban hívták, ami még akkor is megtévesztő, ha a cég közben átnevezte magát BlackBerrynek.

A kamu BBM szerencsére nem tartalmaz semmiféle rosszindulatú kódot (vagy még nem jöttek rá), viszont természetesen nem csinál (pontosabban csinált) semmit, azt leszámítva, hogy teleszemeteli a telefont mindenféle spamekkel, ikonokkal és böngészőkönyvjelzőkkel.

Az esetnek mindjárt két tanulsága is van. Egyrészt látszik, hogy az android-felhasználók közül jó néhányan várják a BBM androidos verzióját -- feltételezhetően azok, akik korábban BlackBerryről váltottak droidra. Másrészt pedig arra is ráirányítja a figyelmet, hogy a Google ellenőrzési politikája (majd a felhasználó szűr) nem minden esetben olyan felhasználóbarát.

Persze a BlackBerry háza táján is voltak ilyen problémák szép számmal, a tegnap említett port-a-thonok például több embert is arra csábítottak, hogy a 100 dolláros díjért cserébe valaki másnak az alkalmazását portolják át BlackBerry 10-re, és tüntessék azt fel úgy, mintha a sajátjuk lenne. A BlackBerry azonnal leszedte a BlackBerry Worldből azokat az appokat, melyekről kiderült, hogy nem a szerzőjük portolta át és töltötte fel őket.

süti beállítások módosítása