A mobilos operációs rendszerek folyamatosan formálódnak, javulnak, újabb funkciókkal (és hibákkal) gazdagodnak, frissítések révén. A BlackBerry 10-et is úgy építették meg a kezdetektől fogva, hogy frissíthető legyen, és bár eredetileg arról volt szó, hogy a BlackBerry az Apple-hez hasonlóan a szolgáltatóktól gyakorlatilag teljesen függetlenül ad majd ki frissítéseket az új telefonokhoz, mégsem ez történt.

Itt is sokszor volt már téma, hogy egy új szoftver kiadását bizony mindenhol hosszadalmas jóváhagyási procedúra előzi meg, és amíg a mobilszolgáltató nem mond áment egy frissítésre, addig bizony a telefon tulajdonosa sem töltheti le a készülékére -- így fordulhatott elő, hogy míg Európában a BlackBerry 10.1 már május eleje óta elérhető volt a Z10-hez, addig a legnagyobb amerikai szolgáltatónál csak a múlt héten jelent meg.

z10_verizon.jpg

Thorsten Hein a BlackBerry legutóbbi éves részvényesi közgyűlése után a CrackBerrynek nyilatkozva közölte, csöppet sem boldog ettől a helyzettől, de most nincs mit tenni egyelőre, később a szolgáltatók majd vélhetően gyakrabban hagyják jóvá ezeket a frissítéseket. Heins szerint nem lehet csak úgy össze-vissza upgradelni egy telefont a szolgáltató beleegyezése nélkül, hiszen a készülék a szolgáltató saját tulajdonában álló hálózatot használja, ami azt jelenti, hogy egy rosszul megírt szoftver nem csak a telefon tulajdonosának okozhat kellemetlen perceket, hanem a hálózat üzemeltetőjének, vagyis a mobilszolgáltatóknak is.

Azért ehhez két dolgoz hozzátennék: egyrészt van olyan cég, amelyik ezt a rendszert évek óta páros lábbal tiporja (a nevét már említettem feljebb), másrészt meg a lehető legrosszabbkor jön ez a tökölés a BlackBerrynek, Heinséknek tehát ki kell találniuk valamit, hogy a szolgáltatók frissítési ciklusait meggyorsítsák. A dolog annál is inkább kínos, mivel a BlackBerry 10 OS-t elvileg lehet modulárisan is frissíteni, ami azt jelenti, hogy a szoftver rádiós moduljához adott esetben hozzá sem kell nyúlni -- ez pedig ha nem is az egyetlen, de a szolgáltatók hálózatához kötődő legfontosabb komponens.

Kifejezetten örömteli tény, hogy a magyar szolgáltatók egész jól állnak frissítés ügyileg, bár konkrét tapasztalatom csak a Telekommal van -- ott a bejelentést követő héten már kint volt a 10.1-es OS-frissítés a Z10-hez. Más kérdés, hogy a köztes -- de nem kevésbé fontos -- hibajavítások kiadását a magentások sem kapkodják el, bár gondolom van éppen elég tesztelendő telefon náluk is

süti beállítások módosítása