A kánikulában az a rossz, hogy nem csak nekünk, hanem mindennek körülöttünk rohadtul melege lesz hirtelen -- beleértve az elektronikai termékeket is. Ilyenkor melegebb a számítógép, a tévé, a PlayStation és a telefon is. A modern okostelefonoknál ráadásul nem csak a kánikula okozhat hőgutát, de szerencsére ezeknél a készüléknél ez többnyire rendeltetésszerű. A BlackBerry 10-es okostelefonok azonban olykor kimondottan erősen képesek felhevülni, de ez a láz gyógyítható, illetve elmúlik magától.

A saját, és mások tapasztalatai alapján mind a Z10, mind a Q10 képes alaposan felmelegedni elsősorban nagy terhelés közben, vagyis például ha játékot futtatsz a telefonon. Ilyenkor a készülékbe épített processzor teljes gőzzel dolgozik, és ha nincs hálózatra kötve a telefon, őrült tempóban szívja az akkumulátortól az energiát, melynek egy része egyszerűen hőenergiává alakul. FIgyeld meg, ha a játékot befejezed, a készülék hamar visszahűl üzemi hőmérsékletre, vagyis nagyjából szobahőmérsékletre.

superbowl2.jpg

Szintén felmelegedhet a telefon abban az esetben, ha töltőre csatlakoztatod, ez leginkább az akkumulátort töltő áramkör melegedésére vezethető vissza, de kis mértékben maga az akkumulátor is felmelegedhet töltés közben.

Az egyik legjellemzőbb melegedési probléma az új telefonok használatba vétele után közvetlenül jelentkezik. Ezt az okozza, hogy az újonnan felvett fiókokat a telefon azonnal elkezdi szinkronizálni, a folyamat annál tovább tart, minél több fiókot használsz, minél több névjegyet tárolsz a névjegyzékedben és minél több bejegyzésed van a naptárjaidban. A telefon addig nem tud valódi készenléti állapotba kerülni, míg ez a szinkronizáció tart, ezért a folyamat közben kissé felmelegedhet.

Végül, de nem utolsósorban felmelegedhet a telefon akkor is, ha a mobilhálózat gyenge minőségű jelet biztosít, és a rádiós modul sokat "ugrál" a cellák közt azért, hogy ezt valahogy ellensúlyozza. Tipikusan olyan esetekben fordulhat ilyen elő, ha a hálózat túlterhelt, vagyis egy helyre egyszerre sok ember zsúfolódik össze (koncenrtek, sportesemények stb.).

A fent felsorolt esetek mind üzemszerű működésnek tekinthetők, ha ezek egyike sem áll fenn nálad, mégis melegszik a BlackBerryd, nézz utána, milyen alkalmazások futnak a háttérben, netán indítsd újra a telefont. Ha a készülék hátlapját leveszed, és netán bármilyen deformációt, púposodást vélsz felfedezni az akkumulátoron, azt javaslom gondolkodj el egy cserén -- bár ez jellemzően csak a régi, több éves áramforrások esetében lehet probléma.

Ja, és ha a végére lehet egy tanácsom: soha ne hagyd a telefonod az autóban, vagy tűző napon, különösen ne nyáron!

süti beállítások módosítása