Aki manapság elérhető árú nyomógombos okostelefont kíván magának vásárolni, nincs egyszerű helyzetben. A BlackBerry szinte egyedüli gyártóként dacol a piaci trendekkel a QWERTY-s telefonjaival, melyekből az igazán olcsó modellek a célfeladatra (írásos kommuniukáció) ugyan kiválóak, másra azonban nemigen lehet őket olyan hatékonyan használni, mint a csilli-villi tepsifonokat. A sokoldalúbb, csúcskategóriás BlackBerrykkel meg közben az a baj, hogy sokan nem engedhetik meg maguknak a beszerzésüket. Most itt a BlackBerry Q5, ami frappáns huszárvágással megoldja ezt a problémát.

Amikor Thorsten Heins a májusi BlackBerry Live konferencián bemutatta a nagyközönségnek a BlackBerry 10-es készülékekből álló termékcsalád legújabb, középkategóriás tagját, a Q5-öt, a telefon láttán már éreztem, hogy ez egy más világ lesz, mint a régi Curve-termékvonal, akkor azonban még csak legfeljebb találgatni lehetett arról, hogy a telefon pontosan milyen lesz a valóságban, mennyire képes felvenni a versenyt a kíméletlen mezőnyben. Jelentem a Q5 minden szempontból versenyképes okostelefon lett, olyannyira, hogy bizonyos szempontból a QWERTY-s csúcsmodellt, a Q10-et is megszorongatja. Mindez pedig remek hír lehet a BlackBerrynek, hiszen a Q5-ön most nagyon sok múlhat. 

q5_1.jpg

A BlackBerry jóvoltából egy fehér Q5 tesztpéldányt használhattam, illetve használhatok jelenleg is -- a telefonból ezen kívül létezik még fekete és vörös színű típus is, elérhető lesz továbbá belőle egy pink színű változat. A magam részéről egyre jobban kedvelem a fehér színű telefonokat, ráadásul a Q10-em is fehér, szóval ebből a szempontból könnyű volt egymás mellé téve összehasonlítani a BlackBerry két QWERTY-s BB10-es okostelefonját.

Ha a főoldalról nézed a cikket, a folytatáshoz kattints a tovább gombra!

"A fiatalos külsejű Q5 sok szempontból más, mint az eddigi nyomógombos BlackBerryk."

A fiatalos külsejű Q5 sok szempontból más, mint az eddigi nyomógombos BlackBerryk, kicsit olyasmi szögletes formája van a mobilnak, mint egy érintőkijelzős készüléknek. A telefonon gyakorlatilag semmilyen díszítés vagy felesleges csicsa nincs, a krómozott műanyag keretet kidobta a BlackBerry, az oldalsó nyomógombok a burkolattal megegyező színű műanyagból készültek, a ki- bekapcsológomb pedig szürke festést kapott.

q5_4.jpg

Ha már szóba került a burkolat, egy nagyon fontos, lényegi változásra mindenképpen fel szeretném hívni a figyelmet: a BlackBerry Q5 az első olyan BlackBerry a világon, melynek nem lehet levenni a hátlapját, azaz fixen beépített, eltávolíthatatlan akkumulátora van. Ettől függetlenül a készülékház jól láthatóan két darabból áll össze, gondolom az egyszerűbb szerelhetőség kedvéért -- bár csavarokat nem találtam sehol a készüléken. Hogy ez a kialakítás inkább előny, vagy inkább hátrány, azt mindenki döntse el maga, mindenesetre azt azért leszögezném, hogy a BlackBerry 10-es telefonok használata esetén én eddig legfeljebb a SIM-csere kapcsán érzetem késztetést a hátlap levételére -- ezt a műveletet most egy oldalsó ajtócska kinyitásával lehet elvégezni.

q5_3.jpg

A Q5 előlapjának felépítése egyszerre nagyon modern, egyben felidézi a régi időket is. A klaviatúra például a Curve család tagjaihoz hasonlóan egymástól teljesen különálló gombokat használ, melyek ugyanúgy egyenes sorban állnak és pont ugyanolyan kiosztásúak, mint a Q10-nél. A gombok egyébként semmivel sem rosszabbak, mint a jóval drágább Q10 billentyűzete, kicsit erősebben kell talán őket nyomkodni, de ez legfeljebb azoknak okozhat gondot, akik az érintőkijelzős virtuális klaviatúrákon edzették eddig az ujjaikat. 

"A Q5 külseje nagyon átgondolt, minőségi tervezésnek tűnik, melyet minőségi (mű)anyagokkal is valósítottak meg."

A BlackBerry Q5 kijelzője talán a legnagyobb meglepetése az egész telefonnak. Először is azzal kezdeném, hogy a fehér telefonon fekete keretbe ágyazott kijelző kifejezetten vagány külsőt biztosít a mobilnak (a fekete változatnál ez nyilván kevésbé érvényesül), másrészt pedig az előlap tetejéről a BlackBerry-logó lekerült a gombsor felé, pont ahogy a Z10-nél látható (csak ott ugye nincs gomb az előlapon), így a kijelző aljáról induló gesztusok sokkal kézenfekvőbbek (vagyis ujjonfekvőbbek - bocs).

q5_6.jpg

Összességében nézve a Q5 külsőre nagyon átgondolt, minőségi tervezésnek tűnik, melyet minőségi (mű)anyagokkal is valósítottak meg. Míg a Q10-zel a BlackBerry láthatóan a Bold-széria felé igyekezett húzni több ponton is, addig a Q5 egyáltalán nem akar Curve-nak látszani, külsőre ez valami egészen más minden eddigi BlackBerryhez képest -- de mégis ismerős és kedves marad azoknak, akik megrögzött QWERTY-hívók.

A telefon kijelzője által szolgáltatott meglepetések a fent részletezett elhelyezéssel még nem értek véget. Míg a Q10 a jelenleg elérhető legfejlettebb, egyben méregdrága AMOLED technológiát használja a 720x720 pixeles, 3,1 hüvelykes panelnél, addig a Q5-be egy ugyanekkora méretű és felbontású IPS LCD panel került. Ne aggódjatok, a két technológia legmélyebb technikai részleteibe nem kívánok elkalandozni, azt viszont érdemes leszögezni, hogy mindkét rendszernek vannak előnyei és hátrányai.

"A BlackBerry az olcsóbb modellbe valamiért jobb kijelzőt rakott, mint a jelenlegi csúcskategóriás mobiljába."

Azonban akárhogy is csűrjük-csavarjuk, a végén mégiscsak az számít, amit látunk, hiszen minden alkalommal a telefon kijelzőjét bámuljuk, miközben használjuk, márpedig a Q5 kijelzője az összképet tekintve szebb látványt biztosít a Q10-hez képest. A színek pontosabbak, a rálátási szögek jobbak, a fényerő pedig klasszisokkal jobb -- a Q10 mellett egyedül a kontrasztosabb kép és a kicsivel kisebb áramfogyasztás szól. Hihetetlenül hangzik, tudom, először én sem akartam hinni a szememnek, de ez van, a BlackBerry az olcsóbb modellbe valamiért jobb kijelzőt rakott, mint a jelenlegi csúcskategóriás mobiljába.

q5_7.jpg

Ha már eljutottunk a bekapcsolásig, érdemes arról is szólni pár szót, hogy hogyan teljesít a BlackBerry 10 operációs rendszer a cég középkategóriás újdonságán. Aki olvasta Jack Potata Q10-es tesztjét itt a BerryBlogon, netán a Z10-es tesztünket, vagy látott már Q10-et, Z10-et működés közben, annak nehéz lenne most újat mondanom: a Q5 elméletileg gyengébb processzorral és kevesebb háttértárral rendelkezik, mint az említett két modell, (1,5 GHz-es kétmagos CPU helyett 1,2 GHz-es processzor van benne és csak 8 GB háttértár), ez azonban egyáltalán nem látszik meg a rendszer működésén.

A BlackBerry 10-et a két csúcsmodellel is próbáltam korábban megizzasztani, kevés sikerrel, gondoltam a Q5 esetében a gyengébb hardver miatt már sikerül két vállra fektetnem a rendszert. Tévedtem, a BlackBerry 10 a Q5-ön pont ugyanolyan folyékonyan működött, mint az eddigi modelleken (hozzáteszem, hogy a jelenleg elérhető legújabb 10.1-es OS-variánst tettem fel a készülékre), több megnyitott alkalmazás sem okozott neki gondot, sőt még a 3D-s játékokat is jól futtatta. Mindez azt jelenti, hogy a BlackBerry 10 operációs rendszer remekül skálázódik, és a többfeladatos üzemmód láthatóan egyáltalán nem ró megoldhatatlan terhet a hardverre.

"A BlackBerry 10 operációs rendszer remekül skálázódik."

A rendszer az 1:1-es kijelzőn pont ugyanúgy működik, mint a Q10 esetében, van 4x4-es ikonsor, meg kicsit ellapított Active Frame-ek, illetve ott a Hub is, meg persze a Q10-nél megismert type and go is rendelkezésre áll, vagyis egy-egy, akár komplexebb művelet a billentyűkombinációkkal vagy parancsokkal pofonegyszerűen előhívható. Ez egy olyan előnye a QWERTY-s okostelefonoknak, mellyel az érintőkijelzős modellek soha nem fognak tudni versenyre kelni.

A telefon kezdeti alkalmazásválasztéka amúgy semmiben nem különbözik a többi BB10-es modelltől, ott van minden a Q5-ón, ami a Q10-en és a Z10-en gyárilag megtalálható -- a BlackBerry Worldben található alkalmazások közül pedig egyre több válik elérhetővé a Q5-re. Tulajdonképpen a jövőben minden app, amit a Q10-re fel lehet majd telepíteni, jó eséllyel működik majd az olcsóbb modellen is, hiszen a felület ugyanaz, a teljesítmény pedig alig tér el egymástól.

tesztfoto_kicsi.jpgIlyen fotót készít a Q5 -- kattints a teljes mérethez!

A Q5 esetében a spórolásnak a kameramodul az egyik leglátványosabb áldozata, a Z10 és a Q10 8 megapixeles érzékelővel ellátott kamerája helyett is csak egy 5 megapixeles képrögzítő van, ez azonban nem jelenti azt, hogy automatikusan rosszabb képeket csinál a Q5- mint a két említett testvére. Ráadásul minden kamerafunkciót meghagyott a BlackBerry, van Timeshift mód meg HDR-fotózás a nagyobb dinamikatartományú képekért, plusz az elkészült fotókra éppúgy ráereszthetők mindenféle effektek, mint a többi telefonnál. Nincs viszont a Q5-ön HDMI-kimenet, szóval a lapostévékre nem lehet kitenni fényképeket és videókat -- a telefon viszont ugyanúgy támogatja a Wi-Fi-n keresztüli media streaminget, mint a drágább BlackBerryk, meg ebben a kategóriában egyébként sem jellemző a HDMI-kimenet, szóval ezt a hiányosságot valahogy túléljük.

Ha már Wi-Fi, a Q5 természetesen már 802.11n-kompatibilis Wi-Fi modullal érkezik, ami a 2,4 GHz-es sávban működik (vagyis nem kétsávos a rádiója, mint a Q10-nek vagy a Z10-nek). Jó hír, hogy a nálunk forgalomba kerülő modellek LTE-képesek lesznek, vagyis megfelelő előfizetéssel csak úgy száguldanak majd a mobilhálózatokon. Ja és persze akárcsak a többi BB10-es BlackBerryhez, úgy a Q5-höz sem szükséges többé BlackBerry-előfizetést kötni, ha használni akarjuk a telefont adatforgalmazásra (az egyetlen kikötés a T-Mobile-nál él: itt ha a BBM-ezni akarsz, akkor elő kell fizetned legalább a 700 forintos BIS-re).

"Míg a Q10 több szempontból is BlackBerry Boldnak akar látszani, addig a Q5 egyáltalán nem akar Curve lenni."

Összegezve az eddig leírtakat, a BlackBerry Q5 meglepően erős középkategóriás megoldásra sikerült, a mobilt talán úgy lehetne a leginkább jellemezni, hogy míg a Q10 több szempontból is BlackBerry Boldnak akar látszani, addig a Q5 egyáltalán nem akar Curve lenni. A BlackBerry mind minőségi, mind teljesítményszempontok alapján átlépett azon a szinten, amit a korábbi Curve modellek, vagyis a középkategóriás, elérhető árú BlackBerryk képviseltek. 

A mobil fiatalos külsejével ráadásul tökéletesen alkalmas lehet arra, hogy a platformot időközben az Angry Birds meg a Cut the Rope miatt elhagyó fiatalokat visszaédesgesse a márkához -- most már csak egy megfelelő árcédulát kell neki találni, megfelelően meg kell szólítani a célcsoportot és minden adott lehet a sikerhez. Summa summarum nagyon kellemes meglepetés a Q5, ajánlom mindenkinek, aki egy jól használható, sokoldaú, modern BlackBerryre vágyik, de nem kívánja vagy nem tudja megfizetni az aktuális csúcsmodelt. A telefon ráadásul a jelenleg elérhető egyik legbiztonságosabb, legmegbízhatóbb platform révén kitűnő választás lehet vállalati flották számára is.

q5_2.jpg

A Q5-ben a számomra összességében minden eddiginél jobban testet ölt a változó, megújulni szándékozó BlackBerry, ha ez az irány folytatódik, nem sok félni valója lesz a kanadai cégnek. A készülék augusztus közepétől kapható a magyarországi mobilszolgáltatóknál.

(A végére két megjegyzés: Egyrészt a telefonról készült fotókat egy Q10-zel csináltam. Másrészt az akumulátor teljesítményéről nem véletlenül nem olvashatsz, a tesztpéldány akkuja ugyanis csak 60%-ig volt hajlandó feltölteni, ezért nem írtam bele ezt a részt a posztba. De azért meg lennék lepve, ha nem bírná a Q5 annyi ideig szuflával, amennyi ideig a Q10 bírja -- tehát egy, másfél napig.)

süti beállítások módosítása