Egy facebookos kommentelő javasolta, hogy reagálnunk kellene azokra a cikkekre, köztük kiemelten egy indexesre, amelyek zavart keltenek az erőben a BlackBerry helyzetével kapcsolatban. Bár a jövővel kapcsolatban mindenkinek olyan várakozásai lehetnek, amilyet csak akar, néhány dolgot le kell szögezni - akkor is, ha redundáns, mert ezen a blogon már volt erről szó többször is. Folyó szöveg helyett csokorba szedtem főbb pontokat, így gyorsan át lehet tekinteni és később is könnyű hozzáadni, mondhatni még az index is megérti, feltéve, ha akarja. Belevettem teljesen laikus dolgot is, minthogy a BlackBerry megújult, mert sokan még ezt sem tudják, és segíteni kell a kómából felébredőket is. 

1. A BlackBerry elavult, nem versenyképes telefonokat gyárt - Ez egészen januárig igaz volt, azóta azonban a BlackBerry piacra dobta a Z10, Q10 és Q5 modelleket, amelyek egy teljesen új szoftvert használnak, a BlackBerry 10-et. Ennek semmi köze sincs a korábbi, teljesen más kódra épülő BB6 és 7 generációkhoz. A BB10 rendszer nem hogy van olyan jó, mint az Apple iOS vagy az Android, hanem teljesen nyílt tekintettel, emelkedő pulzusszám nélkül bárkinek az arcába mondjuk, hogy azoknál fejletteb, jobb, ha úgy tetszik. Ezzel nem azt mondjuk, hogy mindenkinek BlackBerryt kellene választania, dehogy: mindenki használja azt, amit szeretne.

heins_baszki.jpg

2. A BlackBerry megújulása elbukott, túl későn lépett, stb. - Először is, a cég minőségi telefonokat gyárt, a BB10-zel pedig több szempontból élenjáró - vagyis a megújulás ebből a szempontból sikerült. Ami az eladásokat illeti, ez a lesújtó vélemény pontosan 4 hónap eladási adatai alapján alakult ki, amelyben például nincsen benne a Q10 amerikai szereplése, sem egyetlen eladott Q5, és úgy általában az új modellek terítésének egy rendkívül kezdetleges állapotát mutatja. Ja igen, a május végéig eladott 3,7 millió új telefon mondjuk fél-egy millióval kevesebb, mint amennyit az elemzők látni akartak. Egy 80-90 százalékos teljesítmény nehezen nevezhető kudarcnak.

3. Nincs és sose lesz rá elég app - Ha azt feltételezzük, hogy nem is tudta tovább növelni az eladásokat a BlackBerry, akkor is mire ezeket a sorokat írom, már kb. 5 millió BB10-es telefont használnak világszerte. Újabb fél éven belül több mint 10 millióról lehet szó. Egy új formálódó, appokkal még nem túltelített platformnál ez bőségesen elegendő, hogy bevonzza a fejlesztőket.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a BB10 rendelkezik egy teljes Android futtatási környezettel, vagyis képes Android alkalmazásokat "kapszulában" futtatni - sokat módosítás nélkül, csak a fejlesztőnek publikálnia kell a BlackBerry App Worldön. A Skype is így fut jelenleg, és működik. Ez a funkció a közelgő BB10 frissítéssel a hardveres gyorsítást és Android 4.2 Jelly Bean környezetet kap, vagyis a legújabb androidos appokat is könnyen át lehet majd mozgatni. Egyéként pedig a személyes benyomásom az, hogy ha a nagy népszerű fejlesztők nem mozdulnak elég gyorsan, akkor mások fogják betölteni helyettük az űrt. Így például van már nemhivatalosan Google Maps és Instagram is. Szintén Android portból van Endomondo és egyes navigációs appok.

4. De a BlackBerry veszteséges, életképtelen - Technikailag igaz, hogy a BlackBerry veszteséges volt még az elmúlt negyedévben is (bár ez jelentős mértékben annak köszönhető, hogy Venezuelában kitört egy kisebb forradalom és 74 millió dollárnyi szolgáltatást nem tudtak a telkók kifizetni a cégnek -- Tom és Berry). Érdemes ugyanakkor néhány tényt figyelembe venni: az átállás a sokkal nyereségesebb BB10 telefonokra még folyik, valamint azok bevezetése körül megnőttek a BlackBerry költségei, elsősorban a marketing költések. Továbbá a cég még így is termelt rengeteg készpénzt, mivel a veszteséget a készpénzmozgással nem járó értékcsökkenési elszámolás okozta (tehát már kifizetett tételekről van szó) egészen pontosan. A BlackBerry jelenleg is termel annyi pénzt, amely a működéséhez és befektetéseihez bőségesen szükséges. A kutatás-fejlesztésre fordított összeg, 350 millió dollár egy negyedév alatt, nem csorbult jelentősen, hogy aláásná a cég jövőbeni versenyképességét. Ne felejtsük el, hogy ezt az összeget a cég szinte kizárólag szoftverfejlesztésre és telefonok tervezésére költi.

5. Jó-jó, de akkor sincs elég pénze, azért kell eladni  - A BlackBerry valóban nem számít óriás cégnek, de május végén már 2,8 milliárd dollárnyi likvid tőkével rendelkezett, amelyből 1,2 milliárdot pénzügyi befektetésekben tartott, mert nincs rá azonnal szüksége. Egy Apple, Microsoft vagy Samsung ennek a sokszorosával rendelkezik, de ennek valójában nincs hatalmas jelentősége. Ha ezen múlna, a Microsoft már sokkal sikeresebb volna, valamint az Apple is vissza tudta volna tartani a Samsungot, de legalábbis nem az Androidé volna a piac háromnegyede. A BlackBerrynek tehát van annyi pénze, amennyire ésszerű üzleti keretek között szüksége van. Több pénzből legfeljebb túlköltekezhetne, a piaci szereplését vagy nyereségességét hirtelen nem tudná megváltoztatni.

6. Oké, de a BlackBerry akkor is vevőket keres - Ez igaz is, csak nem úgy. A BlackBerry jelenleg vizsgálja az összes opcióját, mert ez egy tőzsdei cég vezetésének a kötelessége a részvényesek felé, ha felmerül bármiféle tulajdonjogi tranzakció vagy megrendül a részvényárfolyamba vetett hit. Tökéletes ökörségnek tűnik feltételezni, hogy Heins és csapata valójában el akarná adni a céget maga alól - pont most? A számomra legvalószínűbb forgatókönyv, hogy magántőkét akarnak bevonni a tőzdei kivonuláshoz, hogy nyugodtan, esetleg extra tőkeerővel a háttérben folytathassák a hosszú távú munkát. Ahelyett, hogy a külvilág mikroszkóp alatt vizsgálja minden lépésüket, és negyedévről negyedévre cseszegesse őket a Wall Street. Ez az egész balhé, ami most folyik, a tőzsdei jelenlétből fakad. Ez a fajta figyelem rengeteg árt a cégnek, mint láthatjuk ebből a postból is.

7. De a Lenovónak meg a Samsungnak (vegyük úgy hogy további tíz random céget még ideírtunk) annyi pénze van, hogy bármikor megvehetné - Ez igaz, és talán meg is akarná venni valaki. Csakhogy ez nem számít. A BlackBerry ilyesfajta eladása felett a kanadai államnak vétó joga van. Egy Lenovo vagy Samsung soha nem kaphatná meg azt a céget, amely nemzetbiztonsági és nemzetgazdasági jelentőségű Kanadának, de még egy amerikai felvásárlónak is garanciákat kellene tennie kanadai befektetésekre. A legvalószínűbb, hogy kanadai, amerikai, esetleg részben európai tagokból álló magántőkés konzorcium alakul, és ajánlatot tesznek a nyomott árú részvényekre.

Egyelőre ennyi jutott eszembe. Puszilok mindenkit. Q10 FTW.

süti beállítások módosítása