Vannak bizonyos veszélyei annak, amikor az ember az okostelefonján, jelen esetben a BlackBerryjén éli az életét. Most nem elsősorban a függőségre gondolok, hanem a készülékre beérkező temérdek e-mailre, üzenetre. Amiket nem csak az illetéktelenektől, hanem újabban saját magunktól is meg kell védeni.

Pár nappal ezelőtt sikerült belefutnom egy izzasztó esetbe saját hülyeségemből, konkrétan egy hétre visszamenőleg megsemmisítettem három e-mail fiók beérkezett üzenetek mappáinak teljes tartalmát. Mindezt két egyszerű ujjmozdulattal. 

hub_markallread.jpg

A Hub-ban ugyebár ha ráböksz egy napot jelölő dátumrcsíkra, beúszik a jobb oldali menü, amiben többek közt lapozni lehet, valamint a korábbi üzeneteket olvasottá tenni... ...meg törölni őket (lásd a fenti képen a jobb alsó, szép kuka ikont, alig egy centire az olvasottsági státuszt váltó ikontól). Előbbit rendszeresen alkalmazom, utálom, ha tele vannak olvasatlan e-mailekkel a fiókjaim, bár ez nem jelenti azt, hogy mindet el is olvasom. Csakhogy ezúttal sikerült egy gombbal lejjebb vándorolnom, ami az adott dátumtól visszamenőleges törlést csinál -- szerencsére csak hét napra visszamenőleg. A legszebb az egészben, hogy előtte még rá is kérdez. Biztos meg akarja nyomni azt a piros gombot? Naná, ki az a hülye, aki erre nemmel válaszol?

A szívinfarktustól végül a hosztingcégem rendszergazdája mentett meg, illetve a rendszeresen elvégzett szervermentés, meg a gondosság, amivel a leveleimet különböző fiókokba pakolom, amiket már nem ért el az IMAP törlés parancs.

Szóval te is vigyázz, hol matatsz az ujjaiddal, ha ugyanis a BB10-es telefonodon törlöd a leveleidet, az a szerveren is törlődni fog! Hozzáteszem a régebbi BlackBerryken ez már csak azért sem fordulhat elő, mert ott beállíthatod, hogy a leveleket csak a telefonon, vagy a telefonon és a szerveren is törölni kívánod-e.

süti beállítások módosítása