Kiderült végre, hogy mit tervezett ma reggelre Malajziában a BlackBerry: a kanadaiak végre bejelentették a BlackBerry Z30-at, melyet eredetileg Aristo kódnéven ismerhetett meg a nagyérdemű néhány szorgos vietnami fiatalembernek köszönhetően, akik időben hozzájutottak egy-egy prototípushoz. A Z30 sok szempontból a legek BlackBerryje lett, külsőre azonban mégsem különbözik jelentősen az aktuális nagyágyúktól, így például a Samsung Galaxy S 4-től, vagy éppen a Sony Xperia Z1-től.

A BlackBerry Z30 mindenképpen az eddigi legnagyobb készüléke a gyártónak, az 5 hüvelykes, 1280x720 pixeles képátlójú Super AMOLED kijelzővel ellátott mobil 140x72x9,4 milliméteres házba lett beapplikálva, a tömege pedig eléri a 170 grammot, szóval egy szép nagy tepsifonnal van dolgunk. Akit érdekelnek a további műszaki részletek, annak elárulom, hogy a Z30-ba a Qualcomm Snapdragon S4 Pro lapkája került, mely 1,7 GHz-es órajelen jár és két processzormagot tartalmaz, valamint négy grafikus mag társul hozzá, a rendszermemória 2 GB, a háttértár mérete pedig 16 GB. 

Lehet erre legyinteni, hiszen ma már vannak ennél jóval erősebb okosmobilok is a piacon, csakhogy egy fontos különbség van azok közt és a Z30 közt: a BlackBerry új zászlóshajója BlackBerry 10 operációs rendszert futtat (annak is a legfrissebb, 10.2-es verzióját). Mivel a BB10 futtatásához nem kell atomreaktor (éppen ellenkezőleg, az atomreaktor futtatásához kell több helyen a BB10, vagyis az alapjául szolgáló QNX), ezért akkora nyers erőt sem kellett belezsúfolni az újdonságba.

Z30_RightAngle.jpg

Ez, meg a 2880 mAh-s akkumulátor a BlackBerry szerint különösen hosszú akkus üzemidőt szavatol, ami kicsit olyan hiszem ha látom érzést vált ki belőlem, a magam részéről egyébként úgy vagyok vele, hogy olyan mindegy, hogy a rendelkezésre állási idő 20 vagy 25 óra, így is, úgy is töltőre kell tenni naponta a telefont. A Z30-ról egyébként még tudni érdemes azt is, hogy minden LTE-hálózattal kompatibilis és egy speciális antennatechnológiának köszönhetően rosszabb vételi körülmények közt sem szakad meg annyiszor a hívás és stabilan gyors marad az adatkapcsolat.

Majd elfelejtettem, a Z30 sztereó hangszórókkal rendelkezik, ami a BlackBerry szerint állati jól szól, emellett van benne egy 8 és egy 2 megapixeles kamera, NFC, kétsávos Wi-Fi, Bluetooth 4.0 és egyéb nyalánkságok.

Megjelenés még ebben a hónapban Angliában és a Közel-Keleten, itthon várhatóan októberben. A telefonról a következő napokban minden további részletet elolvashatsz itt a BerryBlogon!

süti beállítások módosítása