Lehet, hogy a BlackBerrynek a fogyasztói piacon nem, vagy alig terem babér, de nagyvállalati és kormányzati körökben azért még akadnak olyan szervek/szervezetek, melyeknek elsődleges szempont a szuperbiztonságos platform -- mivel a készülékek tulajdonosain leginkább nem virtuális életek múlnak, mint mondjuk a méltán népszerű Plants vs. Zombies-ban, hanem valódi életek. Vagyis ha lerohad egy telefon, vagy feltörik/lehallgatják, azt nagyon sokan nagyon megszívhatják.

Valószínűleg ezt belátják a NATO-nál is, mint ahogy korábban belátták az Amerikai Védelmi Minisztériumban -- éppen ezért nem csoda, hogy a BlackBerry, illetve a BlackBerry 10 platform és a BlackBerry Enterprise Service 10 a héten megkapta a NATO-tól a legszigorúbb kommunikációbiztonsági megfelelőséget, elsőként az okostelefon-gyártók köréből. 

nato.jpg

Mindez azt jelenti, hogy mostantól a BlackBerry 10-alapú okostelefonokat a NATO tisztjei és hivatalnokai mind az irodákban, mind pedig terepen (harctéren?) használhatják anélkül, hogy komolyan kéne tartani attól, hogy a szöveges kommunikáció illetéktelenek (ellenség?) kezébe kerül. 

A 28 tagból álló katonai szövetség döntése egyébként kiválóan képes ráirányítani a figyelmet arra, hogy nem feltétlenül olyan fekete és fehér a világ, mint egyesek gondolják, vagy látni szeretnék: Vannak olyan okostelefonok, amelyekért hosszú sorok kígyóznak az utcán, és vannak azok, amelyeket felelős beosztású hivatalnokok, cégek vezetői kapnak azért, hogy a munkájukat a köz érdekében megfelelően jól tudják végezni.

És ez így is van jól, ebből a szempontból pedig a BlackBerrynek nagyon is lehet keresnivalója az egyre inkább kétpólusúvá váló okostelefon-piacon, még ha nem is (legalábbis volumenben) a legnagyobbak közt.

Címkék: nato blackberry bb10