Az okostelefon-piacon manapság ádáz harc folyik a gyártók és platformok közt, az egyik-másik szekértáborba tartozó felhasználók pedig előszeretettel skatulyázzák be egymás a választott márka alapján. Ami persze abszolút ostobaság, és a rövidlátáson túl az irigységen át egy rakat olyan tulajdonság megtestesül ebben a jelenségben, ami végtére is az embert emberré teszik. Éppen ezért jó olvasni egy olyan embertől véleményt a BlackBerry jövőjéről, aki az egyik legnagyobb gyártó egykori első embere volt -- még akkor is, ha a cég akkor még nemhogy okostelefont nem gyártott, hanem másmilyen telefont sem.

jobs_sculley.jpgJobs (balra) és Sculley (jobbra)

Ez a cég történetesen az Apple, az ex-vezérigazgató pedig az a John Sculley, aki 1983-tól tíz éven át irányította a vállalatot. Nem mellékesen ő az az ember, akit Steve Jobs állítólag a következő, azóta elhíresült mondattal csábított át a Pepsi Colától: "Tényleg egész életedben cukros vizet akarsz árulni, amikor helyette meg is változtathatod a világot?" Sculley a ZDnetnek adott interjújában újságírói kérdésre leszögezte, "teljesen biztos benne", hogy a BlackBerry túléli a mostani nehézségeket. Meg még ilyeneket is mondott:

Az ebben az egészben a legnagyobb kihívás, hogy nem tudsz egy 700 dolláros okostelefont eladni a világ minden pontján, úgyhogy racionalizálni kell a készülékgyártást. Ha le tudod választani a gyártást, ugyanazzal a tulajdonosi körrel, különálló vállalati termékek üzletág üzemeltetésével nagyon komoly esély van arra, hogy a BlackBerry szerencséje megforduljon...

...Rengetegen bíznak a BlackBerry platformban. Szerintem a BlackBerry előtt fényes jövő állhat még, és sokáig velünk fognak maradni.

Mit is mondjak, optimizmusban nincs hiány Sculley-nál, aki egyébként amellett, hogy kvázi az ő hatására szabadult meg Steve Jobstól anno az Apple, meglehetősen meredek jóslatairól ismert, melyek egy része egyébként be is jött. Az ex-vezérigazgató például 1987-ban megjósolta, hogy a Szovjetúnió 20 éven belül embert küld a Marsra (ez mondjuk annyira nem jött be, hiszen végül az ország ezt követően négy évet élt meg csupán), de azt is előre látta már ekkor, hogy a CD-ROM és úgy általában az optikai lemezek forradalmasítják majd a számítástechnikát, valamint állítólag egy a mostani Sirihez hasonló rendszert is vizionált. 

Remélem, ez a mostani jóslata egy lesz azok közül, melyek bejöttek.

Via ZDnet.

süti beállítások módosítása