A BlackBerry múlt hét végén kiadott harmadik negyedéves üzleti jelentésének egyik legfontosabb alappillére, vagyis inkább információrészlete, hogy a kanadai cég ötéves együttműködési megállapodást írt alá a világ legnagyobb elektronikai bérgyártójával, a Foxconnal (ez a cég gyártja többek közt az iPhone-t is). Ez a megállapodás az újabb BlackBerryk fejlesztésére és gyártására egyaránt kiterjedt, az együttműködéstől a BlackBerry hatékonyabb logisztikát és rövidebb hardverfejlesztési időt vár. Ami alapvetően jó hír, hiszen ez azt jelenti, hogy legalább öt évig készülnek majd új BlackBerryk, a márka nem tűnik el a polcokról.

A pénteken kiadott közlemény szerint a Foxconn Mexikóban és Indonéziában gyárt majd BlackBerryket, és az első modell, mely "Jakarta" kódnéven fut, már jövő áprilisban piacon lehet, elsősorban Indonéziában és az ázsiai térség több országában. Arról egyelőre nincs semmiféle hivatalos mondás, hogy mi lesz a többi gyárral, illetve a többi bérgyártóval kötött megállapodással, de sajnos nem hallani mostanában túl jó híreket ezzel kapcsolatban.

jabil.jpg

Akik régi olvasói a BerryBlognak, tudják, hogy néha szoktunk foglalkozni a tiszaújvárosi Jabil ügyeivel -- ebben a gyárban készültek évek óta a legkülönfélébb BlackBerryk, melyek aztán innen indultak el a világ minden tájára, hogy gazdát találjanak maguknak. Nemrégiben bennfentes forrásainktól hallottunk olyan kósza híreket, hogy a Jabil és a BlackBerry nem hosszabbított szerződést, ezzel a BlackBerry-gyártás távozik, illetve már távozott is az országból.

Ez semmiképpen nem jó hír azoknak, akik a tiszaújvárosi üzemben dolgoztak a BlackBerry-gyártósorokon, bár ezeknél a cégeknél többnyire ilyen helyzetben megpróbálják átcsoportosítani a kapacitást, az átállás pedig elég gyorsan végrehajtható, feltéve ha sikerül új megrendelőt keríteni. Nem tudom, hogy mi a helyzet pontosan most a gyártónál, de drukkolunk, hogy mindenkinek jusson munka jövőre is, illetve az ünnepek alatt senkinek ne kelljen a jövőn rágódnia. 

Az idei munkát pedig minden BlackBerry-felhasználó nevében ezúton köszönjük, kellemes ünnepeket nektek és kösz a BlackBerryket!

süti beállítások módosítása