Manapság a fitneszalkalmazások népszerűsége az egekbe tart, aminek én a részemről tökre örülök, hiszen ez a jelenség olyanokat is rávesz a mozgásra, akiknek korábban eszükbe sem jutott volna akár csak két métert futni vagy bicajozni. Az okostelefonokhoz készült legnépszerűbb tréning appok közé tartozik az Endomondo, melyet a kezdeti, lelombozó híresztelések ellenére talán most már mégis elkészít a fejlesztő BlackBerry 10 platformra.

endomondo_logo.jpg

Az Endomondo hivatalos fórumán legalábbis a következő információ, vagy üzenetecske érhető el szerda óta:

Sziasztok srácok!

Jó látni, hogy ennyire szeretitek az Endomondót, és szeretnétek BB10-en is használni. Köszönjük, hogy megosztottátok velünk az ezzel kapcsolatos ötleteiteket, észrevételeiteket. 

Jövő héten Orlandóban kezdődik egy konferencia a BlackBerry szervezésében (ez lesz a BlackBerry Live -- BerryBlog), úgy gondoljuk az ottani bejelentések közül néhány kifejezetten tetszeni fog nektek. ;)

Folyt. köv.

Na kösz, azt mondja folyt. köv., meg még kacsint is hozzá, na vajon milyen bejelentésre lehet szerintetek számítani a BlackBerry Live-on az Endomondo kapcsán?

Te egyébként használsz rendszeresen fitnesz-appot?

Címkék: endomondo bb10

Nagyjából a vártnak megfelelő időpontban, vagyis egy-két héttel a Q10 piaci premierjét követően a mobilszolgáltatókkal karöltve megkezdte a BlackBerry a BlackBerry 10 OS 10.1-es verziójának első frissítési hullámát a Z10-re. Mivel mint kiderült, a gyártó sok esetben itt is a mobilcégekre hagyatkozik, ezért csak bizonyos országokban és bizonyos szolgáltatóknál kezdődött meg a frissítés, ami számos hibajavítás mellett új funkciókat is hoz az újszülött platformot használó telefonok számára.

A hét első felében a GSMArena írta meg, hogy a Fülöp-szigeteken már egyesek letölthették a nagyjából 1 GB méretű (!) frissítőcsomagot, míg tegnap a Virgin Mobile virtuális mobilszolgáltató egyes ügyfelei kaptak értesítést arról, hogy hozzáférhetővé vált az új firmware, ami mellesleg a 10.1.0.1720-as verziószámot viseli. Ez egyébként a ma ismert legfrissebb kiadás, bár a pontos változáslista itt sem érhető el egyelőre.

101.jpg

A Q10-tulajok számára amúgy már a kezdetek óta elérhető a BlackBerry 10 OS 10.1-es verziója, ami eleinte inkább jelentett hátrányt, mint előnyt, mivel sok alkalmazás nem is fut még az új rendszeren, ez a helyzet azonban napról-napra javul. 

Azt egyelőre nem tudom, hogy a magyar mobilszolgáltatóktól vásárolt telefonokra mikor válik elérhetővé az OS 10.1, azt viszont ezúton is szeretném jelezni, hogy az eddigi tapasztalatok szerint aki nem szolgáltatótól vette a telefont, az könnyen lehet, hogy abba a helyzetbe kerül, hogy soha nem jelenik meg neki a frissítés a telefonjára. Erre is van persze gyógyír, egy későbbi posztban majd leírom.

Kósza pletykák szerint egyébként már javában készül a következő, 10.2-es verziószámot viselő frissítőcsomag, amit talán még a nyáron kiadhat a BlackBerry. Ezt nevezem őrült fejlesztési tempónak!

Via BlackBerry-Fr.

Nem mondhatnám, hogy különösebben a szívem csücske a hip-hop jellegű zene, dehát nem vagyunk egyformák ugyebár. Vannak viszont akik szeretik a hip-hop gangsta dallamokat és vannak, akik a BlackBerrykért is odavannak. Nekik bizonyára valóságos extázist okoz, ha meghallgatják a kaliforniai rapper, Lil Eazy E, vagyis Lil E legújabb szerzeményét, a "BlackBerry 10 is Here" című számot. Hát tessék, rajtam ne múljon:

Lil E egyébként nem először komponál szerzeményt a BlackBerry 10 által inspirálva, a "No sleep till' BlackBerry 10" című dalban a szerző a kínzó vágyról beszélt, csak ezúttal kivételesen nem valami chick után epekedett, hanem a BlackBerry vadonatúj operációs rendszere után. Kinek a pap, ugyebár.

A rapper ez utóbbi szerzeményét egyébként még a BlackBerry 10 globális rajt során is lejátszották, könnyen lehet, hogy éppen Alicia Keys globális kreatív igazgató (pfff) javaslatára.

Csak maximum hangerőn!

Címkék: zene bb10 lil e

Ez egy ilyen coming-out lesz, előre mondom, nem is érdemes senkinek sem felzaklatnia magát, mások vagyunk mi itt mindannyian. nem kell ugyanaz tessék mindenkinek. Szóval az van, hogy alig több mint egy hét gombnyomogatás után visszaváltottam a Z10-re, mint elsődleges telefonra. Tudom durva, magam is meg vagyok kicsit lepődve ezen, ráadásul olyan embernek tartom magam, aki viszonylag sokat kommunikál írásban, szóval abszolút hasznát veszi a QWERTY-nek.

z10q10.jpg

A Q10 kapcsán ez így rendben is volt, bár még mielőtt hozzám került volna, éreztem, hogy nem lesz ez olyan egyszerű, triviális döntés. Mert hogy tényleg a Q10-re építették a világ legjobb mobilos QWERTY-billentyűzetét. Csakhogy ezért számomra túl sok áldozatot is hozott a gyártó. Leginkább az van, hogy ha megfeszülök sem tudok megbarátkozni az 1:1-es kijelzővel, egyszerűen nem ebben a világban élek már vagy három hónapja, az ember borzasztóan könnyen hozzászokik a tepsifonokhoz.

Meg aztán ha a Q10-en van a legjobb fizikai QWERTY-gombsor, akkor a Z10-en a legjobb virtuális, ez is hard fact. Egy baj van csak a virtuális gombsorral: nézni kell gépelés közben. Ez a probléma a fizikai gombokkal számomra legalábbis nem létezik, már vakon gépelek kvázi mindenen, aminek sok gombja van és kézre esik. A Z10-nél azért ezt nem állítanám, de a virtuális QWERTY a BB-s közhiedelemmel ellentétben nagyon is megszokható.

Igazság szerint az van, hogy szívem szerint mindkét telefont használnám párhuzamosan, de mivel egy fő SIM-em van, a BBM fiókom pedig csak egy telefonhoz rendelhető hozzá, ezért ez az ördögi tervem hamar meghiúsult. Úgyhogy most a Z10 lapul ott minden alkalommal a zsebemben, mivel úgy érzem, hogy azon keresztül egyszerűen többet látok a világból.

Persze hangsúlyozom, ezek csak az én szempontjaim, és még csak véletlenül sem jelenti azt, hogy a BerryBlog nem preferálná a Q10-et, vagy bármelyik QWERTY-s BlackBerryt. Már csak azért sem, mert Jack Potata éppen a minap ruházott be egy Q10-be, amiről az előző posztban meg is írta első benyomásait tapasztalatait -- ahogy láttátok, neki inkább a nyomógombos újdonság fekszik.

Címkék: választás q10 z10

Tegnap mutattam nektek néhány fotót az R10-ről, mely leginkább a BlackBerry 9790 (és nem a Curve-ök!) utódja lehet majd, csak éppen BB10-es alapokkal. Időközben jött még néhány fénykép, amit szintén muszáj lesz megosztanom veletek, hiszen egyrészt lehetőséget ad az összehasonlításra a Q10-zel, másrészt az R10 egyik titkát is felfedi.

r10_q10.jpg

A Q10 mellé téve az R10-ről mindjárt két dolog látszik: egyrészt a telefon pont akkora, mint a nagyobbik tesó, másrészt már ránézésre látszik, hogy ezúttal (is) van némi spórolás az anyaghasználatban. A fényes, fekete (azért majd több színben is elérhető lesz talán) műanyag csöppet sem kelti azt a prémium látszatot, mint a Q10 festett fém kerete, vagy akár a karbonszálas mintázatú hátlapja.

r10_hatlap.jpg

Ha már szóba került a hátlap, az R10 hátoldaláról készült fotón többek közt az is látszik, hogy a készüléknek már nem lesz levehető a hátlapja, ezt a szakmában unibody kiszerelésnek hívják és a mai okosmobilok túlnyomó része így készül -- a BlackBerryk közt viszont ez lehet az első (de vélhetően nem az utolsó) olyan típus, melynek nem vehető ki az akkumulátora.

Nektek hogy tetszik?

Via BBin

Címkék: q10 r10 bb10

A múlt héten erről kicsit lemaradtunk, de sebaj, most jól bepótoljuk: a T-Mobile, vagy Telekom (kinek mi tetszik) május 1-től néhány fontos változást eszközölt a BlackBerry szolgáltatás árazásában és tartalmában.

tmo_logo.jpg

A két lényeges pont a következő:

  • május 1-től a BlackBerry Instant E-mail szolgáltatás adatforgalmi limitje 500 MB-ról 1 GB-ra növekszik,
  • a BlackBerry Instant E-mail 3 szolgáltatás havi díja 0 forintra változik, ha Mozaik M-XXL, vagy Next L-XL csomag mellé aktiválják (egyébként 690 forint havonta).

Azt hiszem ez egy elég kedvező előrelépés, bár szükség is van rá a BlackBerry 10 érkezésével, hiszen az új BlackBerryk nem használnak olyan hatékony tömörítést, mint a régiek, így az 500 megabájtos keretet azért elég hamar át lehet lépni.

Címkék: telekom t-mobile bis