Ma, azaz 2013. január 11-én nagyjából 9:20 és 13:20 közt megszűnt a kapcsolat a Vodafone csoporthoz tartozó mobilszolgáltatók és a BlackBerry NOC-ok közt. Ez több millió BlackBerry-felhasználót érintett.

Ma, azaz 2013. január 11-én nagyjából 21:30-kor, tehát 12 órával később a RIM részvényeinek árfolyama +13,3 százalékon áll a tegnapi záróárhoz képest, és ismét közel jár ahhoz, hogy átlépje a 14 dolláros határt.

Egyrészt a fene sem igazodik ki ezen a hülye tőzsdén. Másrészt ebből következően három nap alatt 13 százalékkal nőtt anyám befektetésének az értéke...

Hogy mennyire nem csak a mezei felhasználók várják tűkön ülve a BlackBerry 10 rajtját, azt jól jelzi a vállalatirányítási rendszereket fejlesztő német SAP informatikai igazgatójának tegnapi nyilatkozata. A vezető a Las Vegas-i Consumer Electornics Show-n beszélt a cége és az új BlackBerryk kapcsolatáról, beleértve a saját fejlesztésű alkalmazások, valamint a több tízezres dolgozói flotta helyzetét.

sap_hq.jpg

Oliver Bussmann szerint nem lebecsülendő mennyiségű BlackBerry-felhasználó ragaszkodik továbbra is a telefonjához és szó szerint imádja azt, többek közt a vállalat dolgozói körében is. A cégnél ma nagyjából 16 ezer BlackBerryt használnak 20 ezer iPhone és 4 ezer androidos telefon mellett, ami jól szemlélteti azt a jelenséget, amit Bring Your Own Device-nak hívnak (és amire a RIM-nek frappáns válasza lesz a BlackBerry Balance), emellett azért azt is mutatja, hogy a BlackBerryk helyzete céges környezetben távolról sem reménytelen.

A cég informatikai igazgatója továbbá leszögezte, hogy az SAP saját mobilalkalmazásainak BB10-es verziói a január 30-i megjelenést követően rövidesen megérkeznek az új platformra. Ezeket a programokat egyébként részben Magyarországon fejlesztik, szóval van némi hazai vonatkozása is a hírnek. Ezzel párhuzamosan nyilvánvaló, hogy az SAP a BlakcBerry 10 platform egyik legjelentősebb bétatesztelője is egyben.

Bussmann azért kicsit odaszúrt a RIM-nek az interjúban, közölte ugyanis, hogy a kanadaiaknak a BlackBerry 10 rajtját ügyesebben kell levezényelni annál, mint ami a PlayBook tablet megjelenésekor tapasztalható volt. Valóban, és ezt minden bizonnyal a RIM is tudja, és nem felejti el senki egy pillanatra sem a cégnél, hogy míg a PlayBook sikerén nem sok múlt, addig a BlackBerry 10 sikere élet-halál kérdés.

Mi az életet választjuk.

Via InfoWorld.

Címkék: blackberry sap bb10

A BlackBerryk a nevükre némileg rácáfolva régóta nem csak fekete színben készülnek, hogy mást ne mondjak, a kurrens Curve generáció egészen bőséges színválasztékot vonultat fel, amiből minden fiatal ki tudja választani a saját ízlésének megfelelőt. Az elegánsabb, drágább modellek egy ideje fehérben is elérhetők és igaz ez a még meg sem jelent BlackBerry 10-es telefonokra is.

Az alant látható képek éppen azt mutatják meg, mennyire fantasztikusan jól fog kinézni az L-sorozat (amit egyébként biztosan nem Z10-nek fognak hívni)  fehér színben. A lélegzetelállító fotókkal csak egy baj van: nem fotók, hanem számítógépes grafikák, Londonostul, iPhone-ostul, mindenestül (nem tudom, feltűnt-e de szinte minden BB10-es fotón ott egy iPhone). Ettől függetlenül iszonyú jól néz ki, és a valóságban nem kevésbé fog jól festeni. 

z10_white_vs_iphone5.jpg

z10_white_vs_iphone5_2.jpg

Címkék: london bb10

Nem vagyunk egyformák, én értem, nem is kell mindenkinek ugyanolyan okostelefon (bármennyire is ez ellen szóljon a látszat), és hát miért ne lenne éppen az iPhone-tulajok közt identitásukat vesztett felhasználó? Nekik készült a Spike Typesmart Keyboard Case nevű kiegészítő, ami fizikai gombokat varázsol a telefonra.

iphone_keyboard.jpg

A meglehetősen hosszúra nyúlt nevet viselő cucc tulajdonképpen egyfajta tok, ami elé be lehet hajtani egy QWERTY-billentyűzetet szükség szerint, ami az ujjakat szimulálja a virtuális billentyűzeten. Egyszerű megoldásnak tűnik, kár, hogy nem mindig akar működni azok szerint, akik kipróbálták. Persze az iPhone ettől sem lesz azért még BlackBerry, de a Las Vegas-i Consumer Electronics Show-n ezeknek a kütyüknek is helyük van, hogy az identitásukban megzavarodott iPhone-tulajokon segítsenek.

Egy biztos: a BB10 SwiftKey-alapú billentyűzetére nehéz lenne ráapplikálni bármi ilyesmit, a köznyugalom megőrzése érdekében remélhetőleg nem is fogunk látni ilyen próbálkozást senkitől.

Via BerryReview.

Az idei Consumer Electronics Show Las Vegasban nem bővelkedett BlackBerry-vonatkozású hírekben, bár aki szemfülesen körbejárt a kiállításon, láthatott ezt-azt, sőt, még a hatalmas stábbal tudósító Engadget is szentelt egy negyedórás élő bejelentkezést a BB10 platformnak úgy, hogy a RIM éppen hogy csak jelen volt az expón. 

case_mate_bb10.jpg

A CrackBerry szemfüles stábja meg a jelek szerint az L-sorozathoz passzoló kemény tokokat szúrt ki a Case-Mate standján. Aki nem ismerné a céget, annak elég annyit tudnia, hogy a gyártó elképesztően sokféle, és rendszerint elég jó minőségű kiegészítőket -- zömében különféle tokokat -- árul, a gyári cuccok után általában az ő holmijaik azok, melyeken először elgondolkodik egy tulaj, ha védeni kívánja, vagy csak egyedibbé akarja varázsolni a telefonját.

Nem tudom, a Case-Mate mit gondolt, mennyi pénze van a BlackBerry-vásárlóknak, mindenesetre a standon kiállított tokok piszok drágák lesznek, konkrétan 50 és 80 dollár közti fogyasztói áron akarja őket eladni a cég, ami egy alapvetően jól megmunkált, de azért mégiscsak egyszerű műanyagdarabért kifejezetten vicces árnak tűnik.

Ha emlékeztek rá, éppen a BerryBlog volt az első, mely részleteket tett közzé a hivatalos gyári kiegészítőiről az L-sorozatnak, és bár árat akkor sem tudtunk és most sem tudunk, biztosak vagyunk benne, hogy azok ennél sokkal olcsóbban kerülnek majd forgalomba. És még az is lehet, hogy jobban is fognak kinézni.

Via CrackBerry.

Az Inside BlackBerry blogon találtam a minap egy elég elgondolkodtató írást, mely azt taglalja, hogy a jelenleg általánosan elterjedt okostelefon-platformokon milyen szerepe van a "vissza" gombnak, illetve a "home" gombnak, ami a kezdőképernyőre visz vissza. A poszt megszületésének nyilván az adja az apropót, hogy ezek a gombok teljesen eltűnnek majd a BlackBerry 10 platformon, az active frame-nek (magyarul még nem tudni, hogy fogják hívni) és a flow-filozófiának köszönhetően.

Mivel a jelenlegi BlackBerrymen is ott van a jó öreg fordított U alakú nyilacska, ezért eleinte én sem tudtam elképzelni az életet e nélkül, aztán akárcsak az Inside BlackBerry posztjának szerzője, Donny H, úgy én is a kezembe vettem egy Dev Alphát, és nagyjából két perc alatt elfelejtettem, hogy a visszaléptető gomb valaha létezett. Az érintőkijelzős felület gesztusai annyira magukért beszélnek és annyira intuitívak, a multitask-képesség pedig annyira jól használható, hogy minden hardveres, vagy virtuális menügombot teljesen feleslegessé tesznek.

flow.jpg

A BlackBerry 10-nél az éppen futó alkalmazást egy ujjmozdulattal háttérbe lehet küldeni, illetve tetszőleges, szintén a háttérben futó alkalmazásra cserélni, hasonlóan ahhoz, ahogy a jobb sorsra érdemes PlayBook OS-nél oldotta meg a RIM. Az értesítéseket és üzeneteket tartalmazó BlackBerry Hubot eközben mindig, mindenhonnan szintén egyetlen ujjmozdulattal el lehet érni, nem kell ikonokra böködni, menükben kotorászni, alkalmazást bezárni, majd újra megnyitni.

A "vissza" és "home" gombok eltüntetésével alapjaiban szakít a RIM az eddigi okostelefon-kezelési szokásokkal, az in-out filozófiával, de senki ne essen pánikba, az új rendszer tényleg nagyon kézre álló, és már csak három hetet kell várni arra, hogy a végleges formájában is megcsodálhassátok.

Via Inside BlackBerry Blog.

Címkék: hub flow bb10