Néhány órával ezelőtt lezárult a BlackBerry 10 megjelenése előtti utolsó nagy alkalmazásportolási akciója a RIM-nek. A Port-a-Thon lényege, hogy minél több olyan mobilos app jelenjen meg az új platformon, melyek máshol, jellemzően Androidon már megtalálhatók. A RIM ezért hajlandó is volt mélyen a zsebébe nyúlni: a cég minden átportolt alkalmazásért 100 dollárt fizetett.

Az elgondolás láthatóan bejött: a fejlesztők az elmúlt 36 órában több mint 19 ezer appot fordítottak át BlackBerry 10-re, vagyis a múlt hétvégén tartott Port-a-Thon számaival mindez több mint 44 ezer új alkalmazást jelent -- összesen 72 óra alatt. Ez olyan rekord, amit eddig egyetlen újszülött mobilplatformnak sem sikerült elérnie, persze tegyük hozzá, az elmúlt években a Windows Phone-on kívül nem nagyon került piacra más platform, ott ráadásul a portolást nem különösebben ösztönzi a Microsoft.

portathon_1.jpg

Kíváncsian várom, hogy a most átportolt appokkal összesen hány alkalmazással nyit majd a BlackBerry World BB10-es szekcija, illetve valóban ott lesznek-e az igazán nagy nevek a listán, ahogy a RIM korábban többször ígérte. Azért ezzel együtt sem, vagy éppen ezért nem szabad abba a hibába esni, hogy azt gondoljuk, hogy minél több alkalmazás létezik egy platformra, annál jobb az az adott platform.

Az, hogy a BB10-re ennyi fejlesztő odafigyel -- még akkor is, ha sokan nyilvánvalóan a pénzdíj miatt vettek részt az akcióban -- mindenképpen jó előjel és azt mutatja, hogy a RIM egészen máshogy áll most a fejlesztőkhöz, mint néhány évvel ezelőtt, a fejlesztők pedig máshogy tekintenek a megújult RIM-re, mely egy ütőképes mobil platformmal jelentkezik január 30-án.

Nemrég volt alkalmam kipróbálni egy Nokia Lumia 920-as telefont, aminek az egyik legnagyobb okossága a lélegzetelállító kamerában rejlik. Ez a kamera rossz fényviszonyok mellett is elképesztő minőségű fotók készítésére volt képes, meghazudtolva a fizika törvényszerűségeit. Legalábbis még a legújabb okostelefonoknál is elég alap, hogy értékelhető fotókat csak nappal lehet velük csinálni, a videókról nem is beszélve.

A BlackBerry 10-es telefonokban ha nem is jut feltétlenül olyan központi szerephez a kamera, mint az említett Nokia modellnél, attól még a 8 megapixeles érzékelővel ellátott fényképező várhatóan elég jól fog teljesíteni, nem csak az időutazó, pislogásszűrő felvételi funkció miatt. 

A telefonnal készített fotók minőségéről egyelőre tesztfotók garmadája híján viszonylag keveset tudni, de a fent látható éjjel, egy viszonylag jól kivilágított városi utcán készült felvétel alapján mi a magunk részéről bizakodunk.

Ha már kamera, közben kikerült a netre egy olyan videó is, ami az L-sorozat képkezelőjének utólagos, gyári effektezési funkcióját mutatja be. Aki használ mondjuk Instagramot más platformokon, vagy az Instaphoto-t BlackBerryn, annak ez ismerős lehet: vannak mindenféle korrekciós szűrők, de művészi effektek is létrehozhatók utólag a telefon gyári fotómanipulátorával. Az alábbi videón egyébként hangsúlyozottan nem a végleges hardvert nyomkodják, természetesen nem a végleges szoftverrel.

Via Telekom-Presse.at, GagdetMasters.

Címkék: kamera bb10

A BlackBerrykről korábban ódákat zengtek az akkumulátoros üzemidő kapcsán, a telefonok nagyjából a 9700-as szériáig szinte lemeríthetetlennek bizonyultak, napokig, de kíméletes használattal akár egy hétig is kihúzták egy feltöltéssel. A RIM okostelefonjai aztán az OS6-os, illetve OS7-es modellek érkezésével egyértelműen elvesztették ezt a varázsukat, vagyis a cég az akkumulátoros üzemidőt feláldozta a teljesítmény és a fizika (vékony kialakítás) oltárán.

Az L-sorozatú BlackBerryknél, illetve konkrétan a Londonnál szerencsére javuló tendenciáról beszélhetünk, már amennyiben igazak azok a minap kiszivárgott információk, melyek a GSM-piacokra szánt első BB10-es telefon áramforrásának, vagyis az 1800 mAh-s L-S1-nek a képességei kapcsán merültek fel.

battery_ls1.jpg

A nem hivatalos információk szerint a telefon GSM és UMTS beszélgetési ideje 8 és 10 óra lesz, a készenléti idő pedig 305 és 285 óra. Az audiolejátszásra 60 órát, videolejátszásra 10 órát ad meg (hangsúlyozom, nem hivatalosan) a RIM. Mondjuk ezek az adatok eleve nagyrészt kamuk szoktak lenni, pláne a készenléti idő elképzelhetetlen, de hát sajnos megszokhattuk, hogy mindegyik gyártó ezt a logikát követi, vagyis lényegében akkora számot nyög be ilyenkor, amekkorát nem szégyell.

Csak viszonyításképp a 9900-as BlackBerry Bold esetében a gyártó 6 és fél óra beszélgetést tüntet fel 2G-s és 5 óra 50 percet 3G-s hálózaton, valamint 307 óra készenlétet 2G-s és 3G-s hálózaton egyaránt. A London tehát valószínűleg nagyjából fogja hozni ezt a szintet, aztán ki-ki döntse el magában, hogy ennek most örül-e, vagy telesírja a párnáját. Azért még mielőtt bárki pálcát törne a telefon felett, ne feledjétek, hivatalosan csak január 30-án derül ki, hogy az új generációs BlackBerryk akkumulátora hogyan bírja (addig is az angol Vodafone oldalán található előzetes infók azért elég biztatók, még ha nem is tartalmaznak túl sok konkrétumot).

Mondjuk ha minden kötél szakad, ebben a telefonban legalább lehet akkumulátort cserélni (feltéve, hogy van egy tartalék kéznél).

Via N4BB.

A hétvégén újabb kétnapos Port-a-Thon veszi kezdetét, melynek célja, hogy a RIM minél több alkalmazást gyűjtsön a BlackBerry 10 január 30-i rajtjára. A recept viszonylag egyszerű, és múlt hétvégén elég jól be is vált: a cég fizet azoknak, akik más platformon elérhető alkalmazásukat átírják BB10-re. A feladat nem tűnik túl bonyolultnak, a "vérdíj" ennek ellenére elég magas -- összesen kétmillió dollár, vagyis majdnem félmilliárd forint. (Azt már csak zárójelben, hogy arra inkább lennék kíváncsi, hogy a nagy szoftverházaknak mennyit fizet a RIM azért, hogy elkészüljenek egyes alkalmazások BB10-es verziói.)

Ez az összeg egyébként éppen a négyszerese a múlt hétvégi Port-a-Thonon felajánlott összegnek, egy fejlesztő egy appért ettől függetlenül éppúgy 100 dollárt kap (de maximum 2000-et, 20 app után). Vagyis a RIM ezúttal összesen nagyjából 20 ezer átportolt és az App World Vendor Portálra feltöltött alkalmazásra számíthat a hétvégén. Meglátjuk összejön-e, mindenesetre ha igen, az abszolút rekord lehet, különösen ha hozzáadjuk a múlt heti 15 ezres mennyiséget. 

portathon.jpg

Azért mielőtt nagyon összecsapkodnánk a tenyerünket örömünkben, először is érdemes leszögezni, hogy attól, hogy feltöltenek a fejlesztők 35 ezer appot (tegyük fel ennyi lesz a két Port-a-Thon végeredménye) a RIM-hez, még nem jelenti azt, hogy ezek automatikusan be is kerülnek a BlackBerry World piactérre. A silány minőségű, vagy rosszul működő alkalmazások kiszűrése a RIM-nek és a felhasználóknak egyaránt érdeke, de azt hiszem olyan sok app nem fog fennakadni a rostán, mivel a fejlesztőknek meg az az érdekük, hogy megkapják a 100 dollárt a portolásért.

Amúgy meg van azért ennek a nagy portolgatásnak némi hátulütője is. Félő például, hogy a fejlesztő miután bezsebelte a pénzt az alkalmazás BB10-es verziójáért, a későbbiekben magasról tojik a frissítésre, ami az új funkciók megjelenését vagy a hibák kijavítását hátráltathatja. Másrészt meg a nem natívan BB10-re készített alkalmazások menüje és kezelőfelülete eltérhet a BB10 kezelőfelületétől, azt meg gondolom senki nem szeretné, ha egy Androidos menü vagy egy iOS dizájnelem köszönne vissza a vadiúj BlackBerryjéről.

Bár lehet, hogy erre csak én vagyok különösen háklis, de nekem ezért például egyetlen androidos app sem húzta sokáig a PlayBookomon.

A hétvégi Port-a-Thonról itt találtok részleteket, jelentkezni pedig az alábbi linken tudtok, elvileg ma estig.

Ha valakinek egy pillanatig is kétségei támadtak azzal kapcsolatban, hogy a BlackBerry 10-zel a RIM a vállalati, kormányzati szektort éppúgy megcélozta, mint az egyszeri felhasználókat, az alighanem most kénytelen lesz átgondolni az álláspontját, az új BlackBerryk ugyanis láthatóan nagyon is érdeklik a cégeket. Mindez aligha véletlen, a RIM egyrészt tradicionálisan ezen a területen erős, mondhatni innen nőtte ki magát naggyá, másrészt a BlackBerry 10 olyan izgalmas funkciókat kínál a vállalatoknak, mint például a privát és vállalati környezetet teljesen szétválasztó BlackBerry Balance.

BlackBerryBalance_1.jpg

Nem csoda tehát, hogy a gyártó beszámolója szerint az amerikai vállalatok és közintézmények, kormányzati szervek valósággal özönlenek azokra az ingyenes online képzésekre, melyeket a RIM tart az IT-infrastruktúrát üzemeltetők számára. A BlackBErry 10 Ready program kicsivel több mint egy hónapja kezdődött, ennyi idő alatt 1600 szervezet jelentkezett a programba, köztük Forbes 500-ba tartozó (nagy)vállalatokkal, kormányzati intézményekkel, iskolákkal.

A BlackBerry 10 Ready program elsődleges célja, hogy segítséget nyújtson ezeknek a szervezeteknek ahhoz, hogy meglévő flottájukat átmigrálják BlackBerry 10-re. Ennek része többek közt, hogy a BlackBerry Enterprise szervertermékeket ingyen frissíti a RIM olyan verzióra, amelyik már képes kezelni az új okostelefonokat (is). Az 1600 regisztrált felhasználó közül egyébként eddig ezer jelezte, hogy élne ezzel a lehetőséggel, ami azt jelenti, hogy a BB10 vállalati install bázisa már a kezdetektől elég jelentős lesz.

Via Bloomberg.

Az alábbi, kiszivárgott képen (ami egyébként nem fotó, hanem számítógépes grafika) állítólag a HTC új csúcskategóriás okostelefonjának, az M7-nek egy prototípusát látszik. A telefon egyébként jövő hónapban mutatkozhat be Barcelonában, és állítólag akár egész máshogy is nézhet ki. Akár.

htc_m7.jpg

Ismerős?

Via Unwired View.

Címkék: london htc bb10
süti beállítások módosítása