Különös jelenség kísérti pár napja a BlackBerry-felhasználókat, melyre csak rátett egy lapáttal, vagy legalábbis alaposan megkavart mindenkit, hogy a jelenség kezdete nagyjából egybeesik az OS 10.2 kiadással és a multiplatformos BlackBerry Messenger indulásával. Többen jelezték felénk és mi is tapasztaltuk, hogy a BB10-es telefonok nem, vagy nem mindig hajlandók Wi-Fi kapcsolaton keresztül kommunikálni a szerverekkel, vagyis minden adatforgalom visszahelyeződik a mobilnet-kapcsolatra.

network_error.jpg

A problémát egy hibaüzenettel is jelzi a telefon (limitált kapcsolatra hivatkozva), illetve ilyenkor el is tűnik a jól ismert Wi-Fi logó a jobb felső sarokból. Egyelőre csak annyi tűnik biztosnak, hogy nem segít sem a Wi-Fi kikapcsolása és bekapcsolása, illetve az elmentett kapcsolat törlése és újbóli létrehozása.

Még az sem világos, hogy mennyire szolgáltatófüggő a jelenség, van, mi például UPC internetkapcsolaton keresztül tapasztaljuk a jelenséget, úgyhogy ha ti is tapasztaljátok, akkor írjatok nekünk ide a kommentekbe, vagy a Facebookra, a https://www.facebook.com/berryblog oldalon. Ne felejtsétek el leírni, hogy melyik a mobilszolgáltatótok és milyen vezetékes kapcsolaton keresztül használjátok Wi-Fi-n a készüléket! Meg persze, hogy milyen telefont használtok.

Kösz a tippet mindenkinek, aki beküldte!

Címkék: wifi wlan

Most már nincs mentség, hogy miért nem használod a BBM-et, a világ egyik legjobb csevegőprogramját, hiszen a chatalkalmazás BlackBerryk mellett immár iOS-re és Androidra is elérhető, méghozzá ugyanazzal a tartalommal (leszámítva egyelőre a hang és videohívásokat) és nagyjából ugyanazzal a működéssel mindegyik platformon. Aki kedvet érez a csevegőplatform kipróbálására, és eddig nem használt a BlackBerryt, a következő egyszerű lépésekkel megnyithatja maga előtt egy szebb, jobb világ kapuit (az útmutató a BlackBerry Messenger androidos verziója alapján készült, de javarészt ugyanúgy vonatkozik az iOS-es portra is):

  • Első lépésként töltsd le a BlackBerry Messengert a Google Play Store-ból (vagy az App Store-ból)!
  • A program első indítás után felrak a várólistára az e-mail cím megadása után. Ne aggódj, nem kell sokat várnod, maximum pár nap, de lehet, hogy néhány órán belül bekerülsz a sor elejére!

android_bbm1.png

  • Amint a rendszer e-mailben értesít, hogy megkaptad a hozzáférést, kezdődhet a BBM-profil beállítása! Először is hozz létre egy új BlackBerry ID-t (pár alapadat megadása szükséges hozzá), vagy használd a régit, amit esetleg az előző telefonodon használtál. Ez annál is inkább jó, mivel a régi ismerőseid egyből megjelennek majd a programban! Ezt követően megkapod a PIN-kódodat, ami a későbbiekben azonosítja a telefonodat a rendszerben.

android_bbm2_1.png

  • Állítsd be a chatablakban megjelenő nevet és tölts fel avatart magadnak!

android_bbm3.png

  • Kezdődhet az ismerősök hozzáadása! Ehhez a jobb alsó sarokban lévő három pontra kell böknöd, az oldalról beúszó menüben válaszd ki a "Meghívás a BBM használatára" menüpontot. Itt e-mailen, PIN alapján, SMS-ben vagy akár QR-kód beszkennelésével is felvehetsz ismerősöket.
  • Kezdődhet a chatelés az ismerősökkel a "csevegés indítása" menüpontra bökve!

Jó BBM-ezést mindenkinek, cseréljetek PIN-t, csevegjetek, ahogy eddig még soha, vagy éppen ahogy régen, mert az jó nektek!

Tudom, hogy késő van, és ilyenkor már nem illik posztolni, de ezt még gyorsan megosztom veletek, mert annyira jó végre velemi olyasmiről tudósítani a BlackBerry kapcsán, ami igazi sikertörténetnek tűnik. Szóval most kivételt teszek, és a szokásostól eltérően marha későn, így este tizenegy felé megírom, hogy a BlackBerry Messenger az elmúlt egy nap mit tudott elérni.

emoticon_bbm.png

Röviden: a "sorban állós" beléptetés ellenére óriási sikert.

Kicsit bővebben: A BlackBerry Messenger androidos vagy iOS-es verzióját az elmúlt 24 órában több mint tízmillióan töltötték le a Google Play Store-ból, vagy az App Store-ból. Az alkalmazás népszerűségét jól jelzi, hogy az ingyenes appok szekciójában a BBM jelenleg több mint 75 országban áll a letöltési lista élén, köztük olyan országokkal, mint az USA, Kanada, Nagy-Britannia vagy éppen Indonézia. A Google Play Store-ban az eddigi 87 ezer értékelésből több mint 60 ezer lett ötcsillagos. 

Ez a fogadtatás minden előzetes várakozást felülmúlt, még a BlackBerryt is meglepte, de szerencsére ezúttal mindenki -- ember és gép egyaránt -- bírta az iramot, a rendszer egy pillanatig sem akadozott, az üzenetek pedig eljutottak mindenkihez. A keresztplatformos chatet én is kipróbáltam már, hirtelen több olyan régi ismerősöm is megjelent a listámban, akik korábban úgy döntöttek, elhagyják a platformot. 

Szóval a multiplatformos BBM megérkezett, a fogadtatás nagyon ígéretes, ráadásul ezzel még nincs vége a munkának, jönnek a BB10-en és régebbi BlackBerryken elérhető funkciók, a chat mellett a hang- és videocsevegés és persze az abszolút adu-ásznak számító BBM Csatornák (Channels). Aztán majd ki tudja, talán még idén megjön a BBM asztali verziója is, ami ha lehet hinni a pletykáknak, különb lesz bármelyik chatprogram PC-s változatánál.

És ha még nem töltötted volna le:

BlackBerry Messenger letöltési link Androidra

BlackBerry Messenger letöltési link iOS-re

BBM4all!

Via Inside BlackBerry Blog

Tudom-tudom, egyelőre még maga a készülék, a BlackBerry új zászlóshajója, a Z30 sem nagyon kapható itthon, mindenesetre egyrészt azért itt-ott már beszerezhető, másrészt meg nem árthat felkészülni a vásárlásra, szóval már most szólok: megérkeztek a BlackBerry Z30-hoz passzoló eredeti, gyári tartozékok a BerryBolt webáruház-partneréhez, a BerryBolthoz! 

z30_pocket2.jpg

A webshop kínálatában az eredeti kiegészítők közt immáron raktárról elérhető a klasszikus aktív bőrtok, ugyanennek a kiegészítőnek az övcsipeszre aggatható változata, kétféle flip bőrtok (feketében és fehérben), valamint a kemény műanyag tok, aminek érdekessége, hogy a hátlapja kihajtható és így a tok állványként is képes működni. Aki a telefonja kijelzőjét extra védelemmel látná el, annak a gyári kijelzővédő-fólia lesz a kedvence, ami biztosan passzol a telefonra.

Most már csak azt kell megvárni, míg tényleg széles körben elérhetővé válik a telefon, addigra pedig a BerryBolt kínálata is kibővül majd újabb tartozékokkal, kiegészítőkkel -- ne feledjétek, jön a karácsony, idénre pedig különleges meglepetésekkel készül az ország első számú BlackBerry-webshopja!

A BlackBerry Z30 tartozékokhoz kattints ide!

A HWSW kiadó App! rendezvény- és képzéssorozatának részeként már harmadszor megrendezésre kerülő App!mobile mobiltermék-fejlesztői konferencia a hazai szakma legnagyobb fóruma, melyre a tavalyi 500 résztvevő után idén már 750 vendéget várnak a szervezők. Az idei évben először lesz kétnapos a rendezvény, az első klasszikus konferencianapot egy szűkebb, fókuszáltabb, mély szakmai tartalmakat adó workshop-nap követi majd. Az App!mobile 2013 konferencián közel 50 előadó fog fellépni, és vendég lesz Tom Loosemore, az angol digitális kormányzati szolgáltatásokért felelős vezető is.

Az elmúlt évben nem követte a tabletet új termékkategória, nem lett forradalom a hardverek terén, még mindig nem terjedt el az NFC, de még csak az okosórák sem lepték el a Földet. A figyelmetlen vizsgálódó azt gondolhatná, hogy megrekedt az innováció, de valójában az eddigieknél sokkal fontosabb változások érkeznek folyamatosan. A technológiai ugrások jelentőségét nem érdemes kisebbíteni, hiszen a jobb felbontás, a fényesebb kijelző, a nagyobb számítási kapacitás mind előfeltétele annak, ami ezekben az években a szakma legnagyobb kihívása. Mégpedig az a képesség, hogy a felhasználó számára a bájtok, megahertzek és pixelek helyett értelmezhető megoldásokat adjanak mindennapi élethelyzetekre.

Az okostelefon immár nem önmagában értékelendő, hanem a teljes webbel, a cloud-szolgáltatásokkal és a különböző készülékekkel együtt, ahogy a ma sikeres vállalatok sem szűk értelemben vett okostelefonos programokban gondolkodnak, inkább azt vizsgálják, mi a célcsoport problémája, milyen eszközökkel és milyen élethelyzetekben tudják kiszolgálni ügyfeleiket. A felhasználó természetes módon szeretne interakcióba lépni a szolgáltatással, anélkül, hogy alkalmazkodnia kellene: a következő évek fejlődése, így az App!mobile 2013 konferencia is a kényelemről, a használhatóságról, természetességről, a valódi élethelyzetek felismeréséről szól.

Az App!mobile 2013 programjának gerincét továbbra is a fejlesztői, az üzleti és a UX-szekciók adják, ahol a legfrissebb trendek kerülnek bemutatásra, az idei év kiegészítő témaköre pedig az e-kereskedelem és a médiafelületek lesznek. Előadást tart majd a Prezi, a Mito, a Karma Platform, a Nemesys Games, az NNG, a Ustream és a Google képviselője is, a konferencia kiemelt előadója pedig Tom Loosemore, a brit digitális kormányzati szolgáltatásokért (GDS) felelős vezető lesz.

Tom Loosemore a GDS mobilstratégiáját mutatja be, amelynek meghatározó eleme, hogy elsősorban a webre fókuszál. Ugyan a GDS nem zárja ki a natív alkalmazások fejlesztését, a legtöbb esetben felesleges pénzkidobásnak és tehernek tartja az appok létrehozását, üzemeltetését és karbantartását, ehelyett a platformfüggetlen web élvez elsőbbséget, így a fejlesztések eszköztől függetlenül minden adófizető számára azonnal élvezhetőek.

Az App!mobile 2013 második, fókuszáltabb tartalmat kínáló napján kétórás workshopok lesznek: először az iOS 7 és az Android legfrissebb verzióinak fejlesztői újdonságaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők, majd a multiplatformos Windows, illetve a Firefox OS programozása  kerül fókuszba. Abe Han, a Works.IO munkatársa átfogó felülettervezési workshopot tart, majd az ideális vállalati mobilstratégia kialakítását mutatják be az alapoktól.

Az App!mobile 2013 programjáról a konferencia weboldalán lehet részletesebben olvasni, ugyanitt lehet regisztrálni is.

(x)

Címkék: mobile app hwsw

Ma, azaz tegnap sokak régi vágya válhatott valóra, egykori BlackBerry-tulajdonosok kaphattak a jelenlegi androidos mobiljuk vagy éppen az iPhone-juk után, melyet eddig mindenféle kétes hírű chatprogrammal kellett használniuk: végre-valahára megérkezett, vagyis megérkezik (mert hogy fokozatos terítésről van szó) a BlackBerry Messenger multiplatformos változata! Bevallom, magamban már lemondtam róla, hogy ebből valaha lesz valami, de most úgy tűnik, mégsem lett igazuk azoknak, akik összeesküvés-elméleteket gyártottak azzal kapcsolatban, hogy a BlackBerry, illetve annak potenciális kérője, Prem Watsa esetleg befagyasztotta a projektet.

bbm_loves_android.jpg

A két említett platformhoz tartozó készülékek felhasználói részéről óriási az érdeklődés a BBM iránt, nyilván elsősorban azokról a felhasználókról beszélünk, akik korábban BlackBerryvel nyomultak, de valamiért váltottak, és még fűzik őket kellemes emlékek a BBM-hez. Nem mellékesen ahhoz a mobilos chatprogramhoz, mely a világon elsőként terjedt el olyan mértékben, hogy több tízmillió felhasználó chatelt rajta már akkor, amikor a legtöbb mobilozó még bőven az SMS-nél tartott.

Azért a várakozás még nem ért véget teljes mértékben, hiszen aki most letölti a BBM-et mondjuk Androidra, az hacsak nem regisztrált korábban a BBM.com-on, jó eséllyel nem tudja azonnal használatba venni a programot, a BlackBerry ugyanis a terheléselosztás miatt igyekszik fokozatosan rászabadítani a népet a BBM-szerverekre, nehogy az egész rendszer összedőljön, és a végén még BB-vel is elérhetetlenné váljon a szolgáltatás (ebbe belegondolni is rossz).

Hogy pontosan mennyit kell várni, arról egyelőre nem igazán mond részleteket a BlackBerry, de állítólag a programozók hetek óta megfeszített munkában vannak, hogy mindez végül összejöhessen, és idővel mindenkire sor kerül, aki csatlakozni akar a több tízmillió BBM-felhasználóhoz. További részletekkel a következő hetekben mindenképpen jelentkezünk még itt, a BerryBlogon. 

BlackBerry Messenger letöltési link Androidra

BlackBerry Messenger letöltési link iOS-re