Lövésem sincs az alkalmazások fejlesztéséről, most mégis majdnem összedobtam életem első BB10-es appját, nem egészen negyed óra alatt. Igen, jól olvastátok, mindenféle előképzettség nélkül nekiálltam egy alkalmazás elkészítésének, ami a finisben hasalt végül el. És nem az én hibámból.

A BerryBlog hírolvasó appját szerettem volna elkészíteni a BlackBerry App Generator nevű, roppant egyszerű webes felületen, ahol kis túlzással egy rss-csatornát kell csupán megadni, logót berakni, színeket állítgatni és kész is a nagy mű, tölthető fel a BlackBerry Worldbe, dől be a lóvé. Ja nem jó, nevet is kell adni az appnak!

A BerryBlog hírolvasó sorsa ezen a ponton pecsételődött meg, a BlackBerry World szabályai ugyanis nem engedik meg nekem, hogy saját blogom nevét adjam a saját alkalmazásomnak. Nyilván a "Berry" szócska csapja ki a biztosítékot, az automata ellenőrző rendszerben, szóval ezt buktam, hacsak nem változtatom meg a nevét a blognak, vagy nem fordulok kérvénnyel a BlackBerryhez, hogy tegyenek az esetemben kivételt. 

Pedig nem is nézett volna ki rosszul az app, be is teszek róla egy képernyőmentést, meg a randa piros hibaüzenetet, amit a névre kaptam.

appgenerator.jpg

Pech.

A BlackBerry 10 érkezésével átalakult a BlackBerry alkalmazás-piactere is, ahonnan most már nem csak alkalmazásokat, hanem zenéket és videókat is le lehet tölteni (csak nem nekünk egyelőre). A BlackBerry Worldre nevet változtató piactér természetesen más tekintetben is változott, így például BlackBerry 10-es telefonokkal rendelkezők mostantól sokkal egyszerűbben tudnak tartalmat telepíteni a telefonjukra, ha a PC böngészőjében nyitják meg az áruházat.

A régebbi BlackBerryk esetén a PC-s storefront használata kész rémálom volt: a telefont USB-kábellel kellett rákötni a számítógépre, a böngészőre pedig mindenféle kiegészítőket kellett telepíteni, hogy ki tudja olvasni a rendszer a BlackBerry memóriájából, hogy milyen alkalmazások is vannak pontosan telepítve a telefonra.

bbworld_remote_install.jpg

A BlackBerry 10 esetében ezért nem kell többé USB-kábellel bajlódni, ha le akarunk tölteni egy appot, elég egyszerűen a "letöltés" gombra kattintani, és a program automatikusan települ a készülékre. A rendszer ilyenkor egy jelzést küld a telefonnak, hogy milyen alkalmazást választottunk ki, a BlackBerryre telepített BlackBerry World pedig elvégzi a piszkos munkát. Hasonlóan működik egyébként az Androidnál a Google Play vagy az iOS-nél az iTunes Store -- éppen ideje volt, hogy a BB10-nél is megjelenjen ez a rendszer.

Persze azért van még mit csiszolni a dolgon, a böngészőben megnyitott My World lista, vagyis azoknak a programoknak a listája, amiket telepítettünk a mobilra, néha elég érdekes elemeket is tartalmaz, van alkalmazás például, ami többször is szerepel, és olyan is, amit soha nem telepítettem, mégis ott van a listán. Persze lehet ez egyedi eset, és valójában bennem, vagy jobb esetben az én készülékemben van valahol a hiba.

Valószínűleg a PlayBook-tulajok tűkön ülve várják, hogy a BlackBerry mikor teszi elérhetővé a cég tabletjeire a BlackBerry 10 operációs rendszert, ahogy azt korábban Thorsten Heins lényegében megígérte korábban. Tegnap a cég a BlackBerry 10 megjelenése óta először adott ki szoftverfrissítést a PlayBookhoz, de a BB10-re még azért a jelek szerint várni kell.

pbos2101526.jpg

A mostani, 2.1.0.1526-os verziószámot viselő frissítés ugyanis csak egy kisebb átmeneti frissítése az immár lassan második évét taposó PlayBook OS-nek, néhány kisebb változtatással, javítással. Így például az új verzióban javítottak a böngészőn, itt is átkeresztelkedett a BlackBerry World, elvileg jobban szól a tablet, de nagyjából tényleg ennyi, semmi csodára ne számítsatok.

A frissítést a tablet menüjében megnyitott frissítési fülön érhetitek el, de a PlayBook -- ahogy eddig is tette -- magától is figyelmeztet a csomag elérhetőségére.

Az új, BB10-es BlackBerryk kapcsán pusztán a korábbi preferenciáik alapján sokan hajlamosak azonnal eldönteni, még látatlanban, melyik modell mellett teszik le a voksukat. QWERTY vagy tepsifon? Mintha vallási kérdés lenne, pedig a BlackBerry 10 alaposan meg fogja bolygatni a korábban kialakult képet egy-egy formátumról. Hogy mást ne mondjak én sem nagyon tudtam elképzelni korábban, hogy egy virtuális klaviatúrán hibátlanul és gyorsan fogok tudni gépelni -- a gyorsaságon ugyan van még mit javítani, de a hibaszázalékom már most nagyon jó a Z10-zel, és igazán még össze sem csiszolódtunk.

q10_press2.jpg

De persze elhiszem, a QWERTY-nek sok szempontból nincs párja, a BlackBerry Q10 pedig nem csak a fizikai gombsor, hanem sok egyéb más miatt is az egyik legjobb eddigi BlackBerry lesz. Íme öt példa, a teljesség igénye nélkül:

  • A Q10 billentyűzete területét tekintve a legnagyobb BlackBerry-billentyűzet, beleértve a gombsorok közti távolságot. Mindez még pontosabb, még gyorsabb gépelést eredményez -- haladóknak akár vakon is.
  • A BlackBerry Q10-ben lesz a legnagyobb kapacitású (2100 mAh-s) akkumulátor a BlackBerryk eddigi történelmében. Azt hiszem nem kell részleteznem ennek előnyeit a mai okostelefonok paraméterei mellett.
  • Még kifinomultabb gyorsfunkciók a Touch and Go-nak köszönhetően. Erről már korábban mutattunk egy videót, de a lényeg, hogy a fizikai gombsort bizonyos (üzenet)funkciók gyors elérésére is használhatod, könnyebben, mint valaha.
  • Könnyű, mégis ellenálló anyag. A burkolat nagy része üvegszálas anyagból készült, ami könnyebb és erősebb  a hagyományos műanyag burkolatoknál. A készülék pereme feketére festett rozsdamentes acél, ami védi a telefont a komolyabb sérülésektől, törésektől.
  • Végül, de nem utolsósorban a Q10-en ugyanaz a BlackBerry 10 OS fut, mint a Z10-en, vagyis éppúgy ott van a Hub üzenetkezelő, vagy a Flow interfész, mint a teljes érintős modellen.
  • +1: a BlackBerry Q10 a gyártó fennállásának első AMOLED-kijelzős okostelefonja lesz. Ez minden eddiginél kontrasztosabb képet és élénkebb színeket jelent.

Az Inside BlackBerry Blog alapján.

Címkék: blackberry q10

Az időjós, illetve időjárásjelző appok a mobilos alkalmazás-piacterek legkedveltebb portékái, többnyire arra jók (de arra majdnem biztosan), hogy megmondják nekünk a nyilvánvalót, amire akkor is rájövünk, ha kinézünk az ablakon. 

lastweatherapp.jpg

Ezt az alapvető funkciót tökéletesen kiszolgálja a The Last Weather App nevű alkalmazás, ami nem csak elénk tárja a nyilvánvalót, hanem teszi ezt minősíthetetlen stílusban, így legközelebb hátha nem fogjuk minden szarért a mobilunkat nyomkodni.

Szóval milyen idő is van? Nézz ki az ablakon, és megtudod, baszki! Kötelező beszerzés a BlackBerry Worldből, BB10-hez.

A BlackBerry felsővezetői korábban többször nyilatkoztak arról, hogyan kívánja a cég a készülékportfóliót bővíteni a BlackBerry 10 platform bejelentése után. Thorsten Heins és Frank Boulben egyaránt arról beszélt újságíróknak, hogy idén összesen hat újdonság érkezik, mely már az új platformhoz tartozik -- most a cég európai fejese, Stephen Bates azt is elmondta, miért nem került bele néhány olcsóbb modell a kezdeti kínálatba.

bbos7.jpg

Bates a Techradarnak nyilatkozva elmondta, a BlackBerry az olcsóbb telefonoknál továbbra is az OS7-es szériát viszi tovább, ami egyáltalán nem hal ki a BlackBerry 10 érkezésével. Bizonyos funkciók (például BBM) teljes átjárhatóságot biztosítanak a két platform közt, míg mások (pl. BIS-elérés) nem. Ettől függetlenül tény, hogy aki olcsó BlackBerryt szeretne vásárolni magának, az jó darabig csak olyan telefont fog tudni választani, amin a régebbi OS fut.

A két BB10-es újdonság közül az egyelőre egyedüliként kapható Z10-et a BlackBerry Bates nyilatkozata szerint egyértelműen a felsőkategóriába szánta, és ezen a stratégián nem is kíván egyhamar változtatni. Ettől függetlenül vélhetően jön még azért idén a Z10-nél és a Q10-nél olcsóbb BB10-es telefonja a társaságnak, de senki ne számítson rá, hogy a platformra épülő készülékek rövid távon bekerülnek az ötvenezer forintos, vagy annál is olcsóbb árkategóriába.

Via TechRadar.

Címkék: os7 bb10
süti beállítások módosítása