Egy éve ezen a napon az egész techvilág a BlackBerryre figyelt, egész pontosan arra, mit gurít az akkor már jelentős mélyponton lévő vállalat, amivel sikerül megfordítania a szerencséjét. Ezen a napon láthattuk először hivatalosan a Z10-et és a Q10-et, az izgalmas, igazán intuitív új funkciókat, meg persze azt, hogy a RIM-ből BlackBerry lett. Mit mondjak, baromi izgalmasan indult a 2013-as év.

Emlékszem, január 30-án szabadságot vettem ki, jó előre megterveztem a napomat, hogy minden biztosan rendben legyen, egyeztettem a blog.hu-s srácokkal az élő közvetítésről, majd magyar idő szerint délután ötkor nekifogtunk. Hogy mennyire várták/vártátok az újdonságokat, azt mi sem jelzi jobban, mint hogy a BerryBlog fennállása óta az egyik legolvasottabb poszt lett a BB10 élő bemutatója, és messze a legtöbb facebookos megosztást kapta. 

"...a BlackBerry 10 az első egy évben rengeteget fejlődött..."

Aki kicsit is követi a BlackBerry sorsát, az tisztában van vele, hogy a BlackBerry 10 az elmúlt egy évben finoman szólva nem váltotta meg a világot, én azonban mégsem erről akarok most beszélni. Az elmúlt esztendő legfőbb mozzanata számomra inkább az, hogy a BlackBerry 10 az első egy évében rengeteget fejlődött, a BlackBerry hallgatott a felhasználók visszajelzéseire, és folyamatosan csiszolja a rendszert, mely továbbra is egyértelműen az egyik legjobb, legstabilabb és legmodernebb többfeladatos mobil operációs rendszer a világon.

bb10_launch.jpg

Erre a legjobb bizonyíték éppen a tegnapelőtt megjelent 10.2.1-es verziószámú rendszerfrissítés, mely sok telefont-- különösen azokat, melyeket valami rejtélyes okból kifolyólag nem frissített soha a szolgáltató a megelőző változatra -- valósággal újjá varázsolt. A legfrissebb pletykák szerint a fejlesztőcsapat pedig már gőzerővel dolgozik a 10.3-as verzió új funkcióin, mely ősszel láthat napvilágot -- talán egy új BlackBerryvel karöltve.

Ha már a készülékeknél tartunk, a tavaly év közepén megjelent (de januárban bemutatott) BlackBerry Q10 továbbra is egyértelműen a világ legjobb QWERTY-s okostelefonja, az ősszel megjelent Z30 pedig frappáns válasz arra a kérdésre, hogy vajon tud-e igazán jó érintőkijelzős okostelefont készíteni a BlackBerry (igazából ez már szerintem a Z10 óta sem volt kérdés).

"Ha vidámabb születésnapra számítottál, hidd el, megértelek."

Az elmúlt év a BlackBerry 10 mellett a cég chatprogramja, a BlackBerry Messenger számára is komoly változásokat hozott, még mielőtt a program megjelent volna Androidra és iOS-re. A BB10-es BlackBerryk tulajdonosai így már a kezdetek óta kristálytiszta hangminőségben beszélhetnek egymással a BBM segítségével, akár videochatelhetnek is, vagy éppen megoszthatják a kijelzőjük tartalmát egymással. Mostanra pedig már azok is használhatják (újra) a chatprogramot, akik időközben elpártoltak a BlackBerrytől -- feltéve, hogy nem Windows Phone-ra pártoltak át.

Őszintén nagyon kíváncsi vagyok, ezek után mit tartogat a világ számára a BlackBerry 10 platform életének második éve. Ha vidámabb, nagyobb körben ünnepelt születésnapra számítottál, hidd el, megértelek. De ne csüggedj, hiszen akármelyik BB10-es telefont is tartod a kezedben, biztos lehetsz benne, hogy a világ egyik legjobb okostelefonját használod. Legyél rá büszke akkor is, ha nem mindenki ért meg ezért!

Boldog születésnapot, BlackBerry 10!

süti beállítások módosítása