Tegnap a BlackBerry a barcelonai Mobile World Congress alkalmával bejelentette a QWERTY-billentyűzetes Q20-at, az új, nyomógombos csúcsmodellt, és elkövette a legnagyobb gaztettet, amit ilyenkor csak el lehet követni: semmiféle képet nem mutatott a készülékről, amiről a fizikai gombsor mellett annyit lehet tudni, hogy 3,5 hüvelykes képátlójú kijelzője lesz (ez jó nagy egy QWERTY-s telefonnak), meg visszakerülnek rá a híváskezelő gombok meg a menügombok. Nyilván a titkolózásnak az lehet az oka, hogy házon belül sincs még végleges dizájn, vagyis nagyjából senki nem tudja biztosan, hogy fog kinézni az újdonság.

q20_concept.jpg

De szerencsére vannak, akik elképzelik. Egy igazi rajongó ilyenkor Photoshopot ragad, majd a rendelkezésre álló képi alapanyagokat szépen összelegózza egy saját Q20 képére. Így történhetett ez a fenti koncepcióvázlattal is, mely szemmel láthatóan a Z30-ból, a Q10-ből és a BlackBerry 9900-ból áll össze. Az önjelölt tervező egyébként jó irányba gondolkodik, a Q20-nak valami hasonló formát kell majd ölteni, amikor megjelenik. Ha jól számolom egyébként, a Q20 kijelzőjének képátlója durván 1 centivel nagyobb, mint a Q10-é, ami azt jelenti, hogy az új nagyágyú legalább fél centivel szélesebb és ugyanennyivel magasabb kell legyen, és akkor még nem számoltuk a híváskezelő gombokat, ami megnöveli a klaviatúra magasságát. Azért ne izguljatok, a Q20 ettől még nem lesz óriástelefon, de legalábbis nagyon meg lennék lepve, ha a Z30/Z3 szériánál nagyobbra nőne a végén.

Ha már úgyis szóba került az új QWERTY-s újdonság, itt érdemes kiemelni, hogy a BlackBerry tegnap igyekezett megnyugtani minden fejlesztőt, hogy a Q5-re és Q10-re készített appok gond nélkül futni fognak a Q20-on. Az új gombokkal ugyanis olyan alapfunkciókat lehet majd vezérelni, amiket eddig gesztusokkal érhettünk el (a gesztusok is megmaradnak), szóval nem lesz semmi gáz, megy minden, mint a karikacsapás. A fejlesztők részére természetesen ettől függetlenül idővel rendelkezésre állnak majd a megszokott szimulátorok, SDK-k és további eszközök, amivel aztán tényleg garantálható, hogy minden patent lesz az új modellel.

A fotó a C00019CAE BBM-csatornáról származik.

Címkék: koncepció q20
süti beállítások módosítása