A BerryBlog és a PlayBookBlog összeolvadása óta többször is megkaptuk, hogy amióta nincs PlayBookBlog teljesen eltűntek a BlackBerry tabletjével kapcsolatos hírek, cikkek. Ám legyen, ez a cikk egyben a miértre is választ adhat.

Merthogy sajnos nincsenek jó hírek. Az idén március 31-én kiadott frissítés az utolsó a PlayBookhoz, sőt mitöbb a gyártó hivatalosan is bejelentette, hogy vége a termék szoftvertámogatásának. A legutolsó frissítés sajnos nem tartalmaz lényeges fejlesztéseket, így a remélt android támogatás és a Hub is csak perverz vágyként marad meg a PlayBook-tulajok lelkében.

playbook.jpg

Utólag visszatekintve a PlayBook történetére, a BlackBerry tablete egy hatalmas lehetőségekkel induló szuper megoldás volt, ami mondjuk úgy, a körülmények áldozatává vált. A PlayBook volt a BB10 dev alphája, sok olyan dolog van a tabletben ami a BB10-es rendszerbe átöröklődött. A rendszer lelke ugyanaz a QNX mint a BB10-ben vagy azon a számtalan helyen ahol (autós fedélzeti rendszerek, atomerőművek, orvosi műszerek stb) a legjobb párhuzamos alkalmazás futtató rendszerre van szükség.

A párhuzamos alkalmazásfuttatást szokás multitaskingnek is nevezni, és itt van róla egy kiváló szemléltető video:

A PlayBook OS és a BB10 hasonlósága már itt is elég jól látszik, hiszen a kijelző körüli érintésérzékeny terület bár sokkal kisebb méretben, de megtálalható a BB10-és telefonokon. Szintén itt emelném ki, hogy a BB10-es telefonok hosszabbik oldalán található a HDMI-port és az USB úgy mint a PlayBookon.

Mivel a PlayBook pont 3 éve került a boltokba, nem meglepő, hogy a BB10 mostanra már köröket ver a PlayBook OS-re mind gyorsaságban, mind pedig funkciókban, ettől függetlenül a tablet remek kiegészítő eszközként funkcionálhat a meglevő BBOS vagy BB10 telefonunk melle.

Az egyik leginnovatívabb companion megoldás így néz(ett) ki a mobiliparban:

 

A BlackBerry saját fejlesztésű alkalmazása, a Bridge a BlackBerry okostelefont lényegében a PlayBook távirányítójává változtatja. A kis kurzort irányítva a telefonunk kijelzőjén távvezérelhetjük a PlayBook-ot a nem érintős BlackBerryk-en  pedig a tarckpad-del irányíthatjuk az egeret. Ez a funkció akkor tud jól jönni amikor a PlayBookunkat, HDMI-vel egy nagyobb tévéhez vagy projektorhoz kötjük (ehhez jól tud jönni BoBi dokkolója).

A BlackBerry Bridge ennél azért jóval több, hiszen a használatával a régi készülékeken email, névjegyzék, naptár, jegyzetek és a fájlok, valamint a BBM csevegések és SMS-ek is hozzáférhetők a PlayBookon kersztül. BB10 platformon a Bridge-ből hiányzik az email, névjegyzék, naptár, jegyzetek. Emellett ha aktív a Bridge, a telefonunkról kiküldhetünk weblapokat vagy egyéb csatolmányokat a PlayBook kijelzőjére.

A multimédiás tartalmak lejátszására nem kevésbé alkalmas a PlayBook, akár Bridge-dzsen keresztül, akár önállóan:

A PlayBookról emellett tudni kell, hogy saját videochat-alkalmazással is rendelkezik, amely ugyanolyan jól működik mint BB10 alatt (csak ott a BlackBerry a BBM-en keresztül nyújtja ezt a funkciót).

A PlayBook kapcsán érdemes kiemelni a korát bizonyos szempontból messze megelőző böngészőt, mely teljes Flash- és JavaScript-támogatást kínált, bár a használhatóságának nem tett éppen jót, hogy a böngésző teljes mértékben az Adobe AIR-re támaszkodott. Végezetül a PlayBook OS a BlackBerry telefonokkal karöltve, a Bridge működési mechanizmusának köszönhetően (a telefon adatai nem tárolódnak a tablet háttértárán) az egyik legbiztonságosabb multiscreen kommunikációs megoldásnak számít a mai napig.

 A PlayBook tehát nagyon ígéretes koncepcióként, és sok szempontból igazi újító eszközként indult 2011-ben útjára, ám végül valami mégis oda vezetett, hogy a BlackBerry kis túlzással fülét-farkát behúzva kihátrált a tabletpiacról. A tablet-koncepció elvérzéséhez sorozatos, hibás (marketing)döntések vezettek, melyet részben a régi cégvezetés hozott meg, Thorsten Heins pedig csak olajat öntött a tűzre akkor, amikor kijelentette, hogy a tabletekre valójában semmi szükség.

A PlayBook 2011. április 19-én került a boltokba. Élt (nem egészen) 3 évet.

süti beállítások módosítása