Classic.

Jobb lesz, ha ízlelgetitek magatokban kicsit ezt a nevet, nagyon úgy néz ki ugyanis, hogy így fogják hívni azt a BB10-es BlackBerryt, ami amolyan most vagy soha alapon kirángathatja a kátyúból a kanadai gyártót. A készülék rászolgálva a nevére igazi klasszikus BlackBerry-jegyeket hordoz majd magán, lesz rajta bitang jó QWERTY-billentyűzet, érintőkijelző és fizikai hívásgombok, no meg trackapd. Ez lesz kvázi az új Bold, a QWERTY-s okostelefonok koronázott királya. Csak az a kár, hogy november előtt nem kerül a boltokba.

classic_koncepcio.jpgA fotó csak illusztráció!

Pedig a Classic története olyan jól indult, a telefont február 25-én jelentette be a BlackBerry Barcelonában, a Mobile World Congress alkalmával, a Z3-mal egyetemben. Akkor még Q20 néven futott az újdonság, ma már szinte bizonyos, hogy nem így fogja a világ megismerni a telefont, hiszen John Chen, a BlackBerry első embere többször is kijavította a vele interjút készítő újságírókat, amikor a QWERTY-s nagyágyúról kérdezték, hiába van a BlackBerry sajtóközleményében feketén-fehéren ott, hogy Q20-nak hívják a telefont (a Classic név itt még fel sem merült).

Akárhogyan is szépítjük, ez azért nem feltétlenül jó előjel. Pontosabban azt jelenti, hogy a Classic februárban egy sajtóközleményt leszámítva gyakorlatilag nem létezett, sem a neve nem volt még fix akkor, sem pedig az, hogy fog pontosan kinézni (a telefonról máig nem láthattunk nemhogy fotót, de még egy renderelt képet sem). A szaknyelv ezt hívja egyébként paper launchnak, de a Classic februári bejelentése még ennek is harmatos. A novemberi megjelenés pedig a Classicot gyártó cég, a Foxconn irgalmatlan gyártási és tervezési kapacitásait ismerve csak megerősít ebben.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a BlackBerry Classic nem üthet nagyot, sőt, a BES12 szintén novemberre várható megjelenésével kifejezetten ütőképes csomagot rakhat össze a BlackBerry, most más kérdés, hogy a BES12-vel vígan lehet majd üzemeltetni Androidos és iOS-es, illetve akkor már Windows Phone-os készülékekből álló flottát is.

Ami az árat és az itthoni megjelenést illeti, én nem tennék rá komolyabb tétet, hogy a Classic még idén a boltokba kerül itthon, ami nagy kár, hiszen remek karácsonyi ajándék lehetne belőle mondjuk egy céges fenyőfa alatt. Az ár kapcsán pedig egyelőre a dolláros összeget sem ismerjük, tippelni meg nem akarnék, de a korábbi mondások alapján a Classic prémiumkategóriás készülék lesz, szóval senki ne számítson dömpingárra.

Via USA Today.

süti beállítások módosítása