John Chen tényleg nem viccelt, amikor a BlackBerry legutóbbi üzleti jelentését követő konferenciabeszélgetésen közölte, a cég visszahozza a kínálatba a BlackBerry 9900-t, vagyis a Bold-széria legutóbbi tagját. A cég szerint továbbra is óriási a kereslet erre a modellre, a hardcore BlackBerry-usereket (főleg a céges ügyfeleket) a legkevésbé sem zavarja a kissé már idejét múlt hardver, meg a tény, hogy a Bold a BBOS 7.1-es verzióját futtatja, szemben a csilli-villi BB10-zel, ami az újabb sorozat tagjaira került. Járt utat járatlanért, ugyebár...

Ha már úgy esett, hogy a készülék ismét forgalomba kerül (egyelőre csak Észak-Amerikában, de szerintem idő kérdése, és itt is kapni lehet majd), érdemes feleleveníteni a BlackBerry 9900 történetét, valamint képességeit: A telefon 2011-ben (!) debütált, méghozzá májusban, majd ezt követően, az ősz elején jelent meg a boltokban (itthon inkább az ősz végén). Tehát alsó hangon egy hároméves modellről beszélünk.

bold_9900.png

Az elegáns QWERTY-s érintőkijelzős hibridben ugyan csak egy 1,2 GHz-es egymagos (!) processzor lapul, 768 MB rendszermemóriával és 8 GB háttértárral kiegészítve, a szénné optimalizált BBOS-nek ez is bőven elégségesnek bizonyult, illetve a jelek szerint bizonyul. A korábbi BlackBerrykhez képest az egyetlen komoly visszalépést az akkumulátoros üzemidő jelentette, a 9900-ba ugyanis egy meglehetősen vékonyka, ennek megfelelően elég szerény kapacitású akku került, a készüléket ezért ajánlatos minden nap tölteni.

A Bold 9900 visszahozásával a BlackBerry példátlan lépésre* szánta el magát az okostelefon-gyártók körében, legalábbis én nem emlékszem arra, hogy bármelyik gyártó meg merte volna kockáztatni azt, hogy egy hároméves telefont újra piacra dobjon. Ebből egyébként számomra az látszik a Napnál is világosabban, hogy a BlackBerry felhasználói bázisát, vagy legalábbis annak keménymagját teljesen hidegen hagyják a hardveres specifikációk, a a gigabájtok, megahertzek és GPU-k.

*közben többen írták, hogy az Apple az iPhone 4G-t újra piacra dobta Indiában, szóval a BlackBerry egyáltalán nincs egyedül ezzel a manőverrel. Ez jogos, annyi különbség azonban mégis van, hogy a kanadaiak ezúttal nem a fejlődő országok meghódítására hozzák újra forgalomba a készüléket, hanem a fejlett országok visszahódítására (hiszen egyelőre csak Észak-Amerikában van előrendelési lehetőség).

Címkék: bold 9900
süti beállítások módosítása