Mai kis hírek a mobilos biztonságtechnológia világából rovatunk két érdekességgel jelentkezik. Egyrészt olybá tűnik, hogy végre-valahára forgalomba kerül a nagy múltú SGP Technologies szuperbiztonságos terméke, a Mobile World Congress idején beharangozott Blackphone, ami lássuk csak..., lényegében egy mezei fogyasztókat célzó, az átlagosnál jóval biztonságosabb okostelefon. 

blackphonee.jpg

A HWSW cikke szerint a hardver -- legalábbis androidos mércével mérve -- elég öregecske, ráadásul Google szolgáltatások sem érhetők el a telefonnal, ami mondjuk ez esetben nem hiba, hanem tudatos döntés eredménye: Jobb nem kiengedni a szellemet a palackból. A Blackphone annyira biztonságos, hogy az operációs rendszer saját nevet is kapott, ez a PrivOS, ami persze ettől még android-alapú, de pár funkciót megváltoztattak rajta, így például ennél a rendszernél minden szénné titkosítható, beleértve a memóriakártya tartalmát, vagy akár a névjegyzéket. A Blackphone ára 630 dollár, a szállítás állítólag már megkezdődött, aki szerint a biztonság és az Android szavak egy mondatban említése eleve nem paradoxon, itt megnézheti és meg is vásárolhatja a készüléket.

Ide tartozik a hír, miszerint a német államvezetést támogató biztonsági szakembereknek megesett végre a szívük Angela Merkel kancellár asszonyon, aki a hónap végén megkaphatta a düsseldorfi biztonsági cég, a Secusmart kriptográfiai chipjével kiegészített BlackBerry Q10-esét. A durván 2500 euróba (!) kerülő chip lényegében egy újabb hardveres titkosító réteget von a telefon köré, és nem csak az adatforgalmat, hanem a beszédet is gyakorlatilag visszafejthetetlenné teszi. Az egyetlen bökkenő, hogy beszédtitkosításnál feltétel, hogy a másik oldalon is ugyanilyen készüléket, vagy legalábbis titkosító rendszert használjanak. A megoldás ebből a szempontból kissé hasonlít ahhoz, amit Barack Obama is használ, nem véletlen, hogy az Egyesült Államok elnöke a hírek szerint mindössze tíz embert tud felhívni a BlackBerryjével.

merkel_q10.jpg

Merkel asszony egyébként állítólag választhatott, hogy a Q10-et, vagy egy Z30-at használna inkább, de végül a QWERTY-s megoldásnál maradt a német politikus. Neki aztán van ízlése, és ez nem csak az öltözködésén látszik!

Forrás: 

HWSW

Focus

süti beállítások módosítása