Nem is emlékszem valójában, mikor volt utoljára olyan, hogy a média, valamint a tőzsde bizakodással várta volna, mit mutat a BlackBerry a közeljövőben. Az elmúlt két-három évet egyértelműen a negatív hozzáállás dominálta, lényegében leírták a céget és a BlackBerry telefonokat. A cég azonban még mindig itt van és még mindig dob piacra új telefonoakat, ahelyett, hogy tönkremente volna magát, és már érezhetően túl van a mélyponton is. 

A BlackBerry részvényei tegnap áttörték a lélektani 10 dolláros határt, és az ilyenkor egyébként várható korrekció (ellenállás-visszasüllyedés) helyett tegnap tovább emelkedtek, és nagyjából 10,5 dollárnál állapodtak meg. Ez egyértelműen jelzi, hogy a befektetők új szintre lőtték be a cég értékelését. Nagyjából két hét alatt 30 százalékot emelkedtek a BlackBerry papírjai.

bbry_july1.png

Két hét alatt hirtelen megváltozott volna a BlackBerry? Nyilván nem erről van szó.

Ami megváltozott, az a vállalatról kialakult kollektív kép. De mi ennek az oka? A magyarázatot három fő pillér adja. Ezek egyike sem fogja a BerryBlog olvasóit hírként érni, de a világ nagyobb része nem rendelkezik mélyreható ismeretekkel a cégről vagy annak termékeiről.

  1. Pénzügyi eredmények. A vártnál sokkal jobb negyedéves mutatókról számolt be a BlackBerry néhány hete, amely meglepte az elemzőket. A vállalat továbbra fogyasztja a készpénzt, azonban ingatlaneladásokból és adóvisszatérítésből ezt ellensúlyozni tudta, és továbbra is bőséges tartalékokkal rendelkezik. A cég ütemesen halad, hogy elegendő készpénzt termeljen ki a működéséhez, és hogy később stabilan nyereségessé is tudjon válni. A Z3 újabb országokba történő bevezetése várhatóan tovább húzza majd az eladásokat, és míg a szoftveres üzletágaknál (BES és BBM) is növekvő bevételekkel kalkulálnak.
  2. John Chen. Az új vezér magabiztos szövegével, világos stratégiai csapásiránnyal és határozott végrehajtással levette a lábáról a Wall Streetet és a pénzügyi médiát, ami átterjedt a geek oldalakra is. Chen önmagában százmilliókkal növelte meg a cég értékelését. Ha tényleg sikerül felvirágoztatnia a BlackBerryt, minimum egy limitált sorozatú BlackBerry Chen telefon kiadása járna ki neki.
  3. Passport. A Passportnak sikerült elérnie azt, amit eddig egyetlen BB10-es BlackBerrynek sem: meghökkenteni a világot. A hatalmas, 1:1 arányú kijelző és a háromsoros érintésérzékeny billentyűzet mellett már nem tudott szó nélkül elmenni a világ, ahogyan az történt a BB10 oprendszer megjelenésekor. Egyszerre utálják és izgatottan várják, de semleges senki nem tudott maradni, aki valamit is ad arra, hogy jól megmondja a magáét.  A Passport nagyobbat szólt már most, mint az eddigi összes BB10-es telefon, amit semmi sem bizonyít jobban, minthogy angliai bulvárlapokban is cikkeztek róla. Reméljük ez az eladásokon is látszani fog.

A BlackBerry ugyanaz a cég, ugyanazokkal a tervekkel és termékekkel, mint két héttel ezelőtt. Évek óta először azonban a drukkerek kerültek többsége, és ez sokat segíthet még. Reméljük ez csak a kezdet. A Passportot pedig én is nagyon várom, de ez a kaján vigyor se semmi.

blackberry_ltd-passport.jpg

süti beállítások módosítása