Átveszi a BlackBerry európai kutatás-fejlesztési központját a Volkswagen csoport, illetve annak legújabb leányvállalata, a Volkswagen Infotainment GmbH, áll az autós lapok mai hírfolyamában. A folyamat a BlackBerry részéről a jelenleg is zajló átstrukturálási folyamat része, a Volkswagen pedig ezzel újabb lépést tesz abba a technológiai irányba, amit úgy hívnak, hogy gépek közti kommunikáció. Az üzlettel tehát valahol mindkét cég jól jár.

A BlackBerry még fénykorában, 2008-ban hozta létre a kutatás-fejlesztési központot a bochumi Ruhr Egyetemen, pár tízmillió dolláros beruházással, illetve alig több mint száz munkatárssal. Az itt dolgozók célja az volt, hogy a BlackBerry legújabb eszközeinek és kommunikációs megoldásainak fejlesztésében tevékenyen részt vegyenek, még akkor is, ha a meló javát Waterlooban végezték, a kanadai cég központjában.

volkswagen_infotainment.jpg

Telt-múlt az idő, a BlackBerryre nehéz napok jöttek, az ekkor már javában a QNX rendszerben rejlő lehetőségeket kutató részleget a bezárás fenyegette. Aztán egyszercsak jött John Chen, illetve a BlackBerry gyökeres átszervezése, melynek legújabb állomása, hogy sikerült lepasszolni az európai központot a Volkswagennek. Az autóipari konszern ráadásul az összes ott dolgozót megtartja, vagyis a tranzakcióval senki nem veszíti el az állását.

Nyilván ezek után nem nehéz kitalálni, hogy a Volkswagen is megvizsgálja majd annak a lehetőségét, hogy számos autógyártó mellett ők is elköteleződjenek a QNX rendszer mellett, vagyis ugyanazokon az alapokon működhetnek majd az autók fedélzeti számítógépei, ami a BlackBerry 10-es készülékeket is működteti -- nem utolsó szempont, hogy a QNX 2010 óta a BlackBerry tulajdonában áll.

Ez tehát a jó hír (vagy jó hírek), a rossz pedig, hogy a BlackBerry egyre nyilvánvalóbban vonja ki operációit az európai térségből, a régióban található legtöbb NOC bezárását követően most az itteni kutatás-fejlesztési részleget számolták fel a kanadaiak, ami jól jelzi a gyártó geográfiai elköteleződésének a változását.

Forrás: Volkswagen

süti beállítások módosítása