Ezek szerint John Chennek nem csak a szája a jár, amikor arról beszél, hogy a BlackBerry részben visszatér gyökereihez, és a professzionális felhasználókat a korábbinál fókuszáltabban szolgálja ki. A kanadai vállalat nagyjából egy órája közölte, hogy felvásárolja a kommunikációs titkosítással foglalkozó német Secusmart GmbH-t.

Azoknak, akiknek a név nem mond semmit, emlékeztetőül: ez ugyanaz a cég, amelyik a német kormányzati szektornak is szállít hardveres titkosítással felszerelt BlackBerryket. Ezek azok a BlackBerryk, amelyek a mai napig a kizárólagosan elfogadottak az érzékeny feladatokat ellátó tisztviselők számára. Mint például Angela Merkel kancellár. Ezenkívül a hardveres titkosítással ellátott telefonokat minősítette a NATO is belső használatra.

A Secusmart terméke a microSD foglalatba illeszkedő titkosító chipkártya. A SecuSUITE névre hallgató termék a chipkártyával az összes hang, sms, email és egyéb adatkommunikációt titkosít 128 bites AES algoritmussal és azt csak egy arra jogosult, megfelelő chipkártyával szintén rendelkező fogadó fél olvashatja el.

bb-secusmart.png

A titkosítás a privát-publikus kulcs alapú elvet követi: ennek a lényege,hogy minden kommunikáció annak megfelelően kerül titkosításra, hogy ki a címzett. A titkosítást magát bárki el tudja végezni, visszaolvasni ugyanakkor csak a címzett tudja (pontosabban azok a címzettek, amelyek rendelkeznek a megfelelő kulccsal, vagyis lehetőség van csoportszinű kulcsok bevezetésére a teljesen egyéni privát kulcsok mellett). Fontos természetesen, hogy ne csak BlackBerryken lehessen ezeket az üzeneteket elolvasni, ha arra igény van, ez a kripto infrastruktúra sztenderdnek tekinthető, és beilleszthető egy nagyobb környezetbe, PC-kkel és szerverekkel együtt.

A felvásárlási tranzackió hatósági jóváhagyásra vár, de semmi okunk feltételezni, hogy az üzletet nem a német kormányzat előzetes rábólintásával kötötték meg. Erre utal ugyanis, hogy a németek tegnap nyilvánították ki szándékukat további 20 ezer BlackBerry 10-es telefon vásárlására, hogy növeljék a kommunikációjuk biztonságát. Ez a 20 ezer telefon az eddig már használatba vett 3 ezerhez csatlakozna.

A németek buzgalmát az amerikai NSA és a brit GCHQ kémszervezetek által okozott lehallgatási botrányok magyarázzák. A Snowden által kiszivárogtatott anyagok alapján az amerikaiak és a britek átfogóan lehallgattak német hivatalnokokat, és képesek voltak megtörni a régebbi BlackBerryk biztonságosnak hitt kommunikációját. Az új BB10-es infrastruktúra előnye kettős: nemcsak új hardveres titkosítást kaptak a telefonok, de a kommunikáció maga is könnyebben védhető azáltal, hogy azoknak immár nem kell áthaladniuk a BlackBerry adatközpontjain, vagyis nem hagyják el az országot. Minden jel arra utal, hogy Snowden után az új BlackBerry sokkal vonzóbb lett a szellemi tulajdonára érzékeny vállalatok és kormányzatok számára - a Secusmart felvásárlása ezt erősíti tovább.

süti beállítások módosítása